Druhý ročník soutěže Svačina roku s Rio Mare ovládl Ondřej Beneš z Pardubic

Aktuálně 9. 12. 2014

Vítězný recept „Bezlepková palačinka plněná tvarohovo-tuňákovým krémem, salátem lollo-bianco, tuňákem a strouhaným sýrem“ druhého ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare připravil Ondřej Beneš z Pardubic. Student vyhrál cenu v hodnotě 7 000 Kč. Druhé místo a částku 5 000 Kč získal Gabriel Brožek z Brna. Stupně vítězů doplnil Jakub Chlad z Plzně a odnesl si 3 000 Kč. Na speciální cenu Markéty Hrubešové, která byla čestným hostem odborné poroty, dosáhl rovněž Ondřej Beneš. Výhra měla hodnotu 5 000 Kč. Školy, jejichž studenti vyhráli jednu z cen, dostaly tuňákové výrobky Rio Mare ve stejných hodnotách. Předsedou finálové poroty a odborným garantem celé soutěže byl držitel titulu Mistr kuchař Vladimír Picka.

Druhý ročník soutěže Svačina roku s Rio Mare ovládl Ondřej Beneš z Pardubic

Foto: Svačina roku s Rio Mare

Palačinka, salát nebo bageta?

Vítěz druhého ročníku soutěže Ondřej Beneš z Labské hotelové SOŠ a SOU Pardubice, s. r. o., vyhrál s receptem „Bezlepková palačinka plněná tvarohovo-tuňákovým krémem, salátem lollo-bianco, tuňákem a strouhaným sýrem“. Druhé místo s pokrmem „Tebi salát s fazolemi a tuňákem Rio Mare“ obsadil Gabriel Brožek ze Střední školy potravinářské, obchodu a služeb Brno. Recept na třetím místě, „Křupavá bageta s tuňákem Rio Mare, zastřeným křepelčím vajíčkem a salátem v medovém dresinku“, připravil Jakub Chlad z Hotelové školy Plzeň, U Borského parku 3.

Nápadité spojení

Cenu Markéty Hrubešové obdržel rovněž Ondřej Beneš z Pardubic. „Na Ondřejově pokrmu se mi líbilo především nápadité spojení palačinkového těsta s velmi chutnou tuňákovou náplní. Jako svačinku pro malé i velké si takové jídlo dovedu dobře představit. Přidanou hodnotou pak bylo použití bezlepkové mouky. Alergií na lepek totiž trpí stále více dětí i dospělých,“ vysvětluje svůj výběr herečka a nadšená kuchařka Markéta Hrubešová.

Hlavní surovinou byl tuňák

Odborná porota v čele s Vladimírem Pickou hodnotila v živém finále u soutěžních pokrmů celkový dojem, složení, použitelnost jako svačina a chuť. Finalisté připravovali během dvaceti minut pět soutěžních porcí. Hlavní surovinou pro přípravu pokrmů byly tuňákové výrobky Rio Mare.

„Kvalita soutěžních receptů s tuňákem a šikovnost mladých kuchařek a kuchařů nás velmi potěšila. Přeji si, aby se hlavní produkty z této soutěže staly vítanou alternativou k tradičním svačinovým pokrmům. Je to smysluplná soutěž,“pochvaluje sidržitel mnoha kuchařských ocenění, odborný poradce a garant soutěže Vladimír Picka.

Dvoukolová soutěž

Soutěž Svačina roku s Rio Mare byla dvoukolová. V prvním kole studenti navrhli a nafotili pokrm. Ten zaslali společně s vyplněným průvodním listem, který obsahoval kalkulační list a technologický postup. Každý soutěžící mohl přihlásit jeden recept. Celkem se letos soutěže zúčastnilo 112 studentů z 31 středních škol zaměřených na gastronomii.

Živé finálové kolo proběhlo v moderním gastro studiu Chefparade+ v Praze. Úkolem soutěžících bylo připravit nápaditou, chutnou a vhodnou svačinu do školy pro děti, žáky nebo studenty. Gastronomickou soutěž uspořádala společnost Bolton Czechia, která v Česku a na Slovensku zastupuje oblíbenou značku tuňákových výrobků Rio Mare.

1. místo a Cena Markéty Hrubešové: Ondřej Beneš – Bezlepková palačinka plněná tvarohovo-tuňákovým krémem, salátem lollo-bianco, tuňákem a strouhaným sýrem (4 porce)

150 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, 80 g tuňákového krému Rio Mare Paté, 64 g salátu lollo bianco, 20 g jarní cibulky

Tvarohovo-tuňákový krém: 60 g másla, 100 g tvrdého tvarohu, zbytek olivového oleje z tuňáka Rio Mare, 16 ml mléka, sůl

Bezlepková palačinka: 16 g extra panenského olivového oleje Monini, 20 g bezlepkové mouky pohankové, 40 g bezlepkové mouky Jizerky, 16 g žloutků, sůl, 160 ml mléka, petržel kudrnka, paprika a jarní cibulka

Nejdříve si připravíme těsto na palačinky. Smícháme pohankovou mouku s moukou Jizerkou, přidáme žloutky (je nutné použít pouze žloutky, jinak by těsto pěnilo a při smažení by bylo bublinaté), sůl a mléko. Vše důkladně rozšleháme. Vytvořené těsto podle potřeby zředíme mlékem. Na pánev kápneme trochu oleje, nalijeme trochu těsta a smažíme jednotlivé palačinky.

Tvrdý tvaroh nastrouháme najemno do misky. Poté přidáme rozpuštěné máslo, mléko, sůl, jarní cibulku, scezený olivový olej z tuňáka a tuňákový krém. Vše rozmixujeme. Tvarohovo-tuňákový krém natřeme rovnoměrně na kažkou palačinku, přidáme tuňáka Rio Mare, nastrouhaný sýr, jarní cibulku a salát lollo bianco. Palačinku zabalíme a rozkrojíme na dvě části. Dozdobíme červenou paprikou, petrželkou kudrnkou a jarní cibulkou.

2. místo: Gabriel Brožek – Tebi salát s fazolemi a tuňákem Rio Mare (4 porce)

200 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, 200 g sterilovaných fazolí bez nálevu, 60 g řapíkatého celeru, 1 menší cibulka, 1 lžíce Tebi droždí, sůl, špetka pepře, extra panenský olivový olej Monini, citronová šťáva LiMMi, plátky rajčat, hlávkový salát, bylinkové máslo, bageta

Na olivovém oleji zpěníme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme tebi kvasnice a necháme vychladnout. Polovinu fazolí rozmixujeme se šťávou z tuňáka a dáme do misky. Doplníme cibulku s kvasnicemi, druhou polovinu fazolí a jemně nakrájený řapíkatý celer. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Nakonec zamícháme kousky tuňáka Rio Mare a podáváme. Můžeme doplnit zeleninou, bylinkovou bagetkou nebo jiným pečivem.

3. místo: Jakub Chlad – Křupavá bageta s tuňákem Rio Mare, zastřeným křepelčím vajíčkem a salátem v medovém dresinku (4 porce)

4 plátky cereální bagety, 120 g tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě, 4 ks křepelčích vajíček, 60 g rukoly, 100 g cherry rajčat, 80 g fazolí v nálevu

Zálivka: 40 g tuňákového krému Rio Mare Paté, 1 lžíce extra panenského olivového oleje Monini, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička mléka, 1 lžička medu, 1 lžička balzamikového octu Ponti, ocet a voda na zastřené vejce

Šikmým řezem ukrojíme z bagety čtyři delší plátky silné asi 1 cm, lehce je potřeme olivovým olejem a opečeme v troubě. Do medu, hořčice a balzamikového octa metlou zašleháme olej a tuňákový krém. Zjemníme mlékem. Nakrájená rajčata smícháme se scezenými fazolemi a dresinkem. Nakonec do salátu zlehka vmícháme očištěnou rukolu. V horké vodě (asi 90 °C) s octem připravíme obvyklým způsobem zastřené vejce. Na plátky opečené bagety navrstvíme salát s kousky tuňáka a položíme vajíčko.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji