Festival MilkParade – ochutnejte mléko jinak!

Aktuálně 4. 6. 2014

Bez mléka to v kuchyni nejde. O tom vás přesvědčí špičkoví kuchaři během foodfestivalu MilkParade pořádaného v rámci projektu Bílé plus, který je zaměřen na propagaci mléka a mléčných výrobků. Festival navazuje na tradici již dvou uskutečněných ročníků. Letos proběhne v červnu, a to od 9. do 30. června 2014. Ve vybraných restauracích po celé ČR ochutnáte speciální tříchodová menu postavená především na mléce a mléčných výrobcích (sýry, máslo, podmáslí, smetana, tvarohy, jogurty…). Kuchaři popustili uzdu své fantazie a připravili si pro vás skutečné delikatesy.

Quiche se salátkem

Quiche se salátkem | Foto: Milkparade

Mléko a mléčné výrobky? V jakékoliv kuchyni

„Výběr restaurací, kde festival probíhá, je opravdu pestrý. Bylo pro nás důležité, aby se festivalu MilkParade zúčastnily podniky z celé republiky, nejenom z Prahy. Tříchodové menu vás vyjde na 250,350 nebo 550 korun. Záleží na tom, do jaké cenové kategorie daná restaurace spadá,“ vysvětluje Jiří Holub za projekt Bílé plus, organizátora festivalu.

Velkým milovníkem mléka a mléčných výrobků je i Michal Nikodém – šéfkuchař prvotřídní restaurace Ola kala, která se zapojila do festivalu MilkParade. „Produkty z mléka využívám hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a i v dezertech. Nejraději mám máslo, smetanu, hustou zakysanou smetanu, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovedu, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte.“ Michal Nikodém má mj. zkušenosti s francouzskou kuchyní. Nabízí se srovnání, v čem se liší sortiment a využívání mléčných výrobků u nás a ve Francii.

„Nejen ve Francii, ale v západní Evropě obecně, je daleko širší nabídka. Mají k dispozici mnoho druhů másel (solená, bylinková, čistá) a také smetany jsou tučnější a chutnější. Tyto mléčné produkty – tedy tučnou smetanu a hodně másla – často využívají i při vaření. Ve Francii jsem se nesetkal s vařením ze ztužených tuků, ale pouze s oleji,“ zmiňuje šéfkuchař.

Kachní prso s gratinovanými brambory, restovaná zelenina, burgundská šťáva

Jak se festivalu zúčastnit?

Podmínkou návštěvy restaurace zapojené do festivalu je jednoduchá rezervace. „Na stránkách milkparade.eu si zájemce vybere restauraci a podle uvedených pokynů provede jednoduchou rezervaci,“ dodává Jiří Holub.

Čokoládová tartaletka s crème fraîche

Festivalová menu

Praha – Ola kala – 350 Kč

  • Amuse bouche – chuťovka na úvod večeře
  • Quiche se salátkem a francouzským dresinkem
  • Kachní prso s gratinovanými brambory, restovaná zelenina, burgundská šťáva
  • Čokoládová tartaletka s crème fraîche
  • Petit fours (pralinka na závěr)

Praha – Ambroisie – menu 350 Kč

  • Čerstvý kozí sýr na rukolovém lůžku s fíkovým chutney a medovým coulis
  • Medailonky z vepřové panenky pečené „sous vide“ na šalvěji a kapary servírované na hnízdě čerstvých fettucine se smetanovou omáčkou
  • Panna cotta s čerstvými jahodami

Luhačovice – Alexandria – menu 350 Kč

  • Terinka z kozího sýru s chřestem a sušenými rajčaty zdobená růžičkami z červené řepy
  • Grilované telecí medailonky, jemná smetanová omáčka z pravých hříbků, pečené brambory ovinuté slaninou
  • Domácí jahodový knedlíček sypaný tvarohem pohlazený zakysanou smetanou a máslem

Ostružná Jeseníky – Skiland – 350 Kč

  • Rozpečená bagetka se sýrem z Bělé a lehkým salátem (sýr vyroben z kravského a kozího mléka), rukola, polníček
  • Vepřové špalíčky s jeřabinovou omáčkou a jogurtovými placičkami (jeřabiny, jeřabinová šťáva, smetana, jogurt)
  • Mandlový trhanec s ostružinovým přelivem (mandle, smetana, vanilková omáčka, ostružiny)

Praha – Hotel Adria – menu 550 Kč

  • Marinovaný losos podávaný s koprovým jogurtem a dvoubarevným sezamem
  • Artyčoková polévka s opečenou houskou
  • Tradiční hovězí svíčková na smetaně s brusinkovým terčem a karlovarským knedlíkem
  • Vanilkové Crème Brûlée

Kompletní seznam restaurací a rezervace.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji