Gastro Food Fest 2014 šíří gastronomickou epidemii

Aktuálně 13. 9. 2014

Druhý ročník jediného gastronomického festivalu na Ústecku bude šířit gastronomickou epidemii v termínu od 17. do 19. října, opět v krásném historicky malebném městečku Litoměřice, v areálu výstaviště Zahrada Čech. V rámci třídenní akce bude návštěvníkům a všem milovníkům dobrého jídla a pití nabídnut ucelený program, ale především neskutečný zážitek chutí a zábavy.

Gastro Food Fest 2014 šíří gastronomickou epidemii

Foto: Gastro Food Fest

Prezentace potravin a farmářských pěstitelů

Podzim je brán a vnímám jako pošmourný, depresivní a vlastně i předzvěst hektického vánočního nakupování. Zpříjemnit a prožít podzimní víkend se dá mnoha způsoby. Někdo bude zdolávat kopce, užívat moře jiní se budou snažit připravovat zahrádku na zimní spánek. Ale jeden víkend v říjnu všem nabídne mnohem lepší adrenalinový zážitek a odpočinek v podobě gastronomické show Gastro Food Fest 2014 – festivalu dobrého jídla a pití!

Festival přinese setkání nejen gurmetů, gastronomů, barmanů, vinařů, pivařů, ale i milovníků dobrého jídla a pití. K vidění bude prezentace české kuchyně, lokálních i národních gastropodniků (restaurací, barů, hotelů, velkoobchodů…). Nebude chybět ani prezentace regionální potraviny Ústeckého kraje a regionálních farmářských pěstitelů.

Kuchařské i barmanské show

Festival se uskuteční v areálu výstaviště Zahrada Čech, jehož prostory tvoří nejen venkovní plochy, ale i chráněné pavilony, ve kterých bude probíhat hlavní i doprovodný program ve formě workshopů, kuchařských i barmanských show, soutěží pro návštěvníky a hudebních vystoupení. Celým festivalem bude provázet neméně známý moderátor Petr Zajíček a Zdeněk Lukesle.

Tváře letošního ročníku

V.I.P. tváří letošního ročníku se stala Daniela Šinkorová, herečka, zpěvačka a moderátorka. Novinkou v její kariéře je, že nyní moderuje V.I.P. zprávy a bude hrát v muzikálu Mama Mia, tu samou roli, jakou hrála Meryl Streep. Dále si ji můžeme pamatovat z televizní obrazovky Nemocnice na kraji města po dvaceti letech v roli doktorky Nadi Šulcové. Zatím největší popularitu jí přinesla role MUDr. Gity Petrové v seriálu Ordinace v růžové zahradě, dále Česko na talíři – kulinářský pořad (TV Prima) a v neposlední řadě ze seriálu Gympl.

Přední šéfkuchaři vybraných restaurací – Radek Šubrt, Lukáš Uher, a mnoho dalších vám předvedou jak vařit z ryze českých surovin. Všichni se pak utkají v souboji kuchařů. V rámci festivalu se budou konat soutěže – například o nejhezčí volské oko či o Mistra Kávy Montecelio – soutěž profesionálních baristů.

Recept na krupicové flameri

750 ml mléka, 110 g cukru, 105 g dětské krupičky, 30 g másla, 6 bílků, špetka soli, kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu, 1 čajová lžička vanilkového pudinku

Mléko, cukr, sůl a citrónovou kůru dáme vařit. Mezitím si z bílků vyšleháme tuhý sníh. Jakmile mléčná směs dosáhne varu, přidáme krupičku se lžičkou vanilkového pudingu a důkladně mícháme, aby nevznikly hrudky. Stáhneme z ohně, přimícháme máslo a vyšlehané bílky. Plníme do skleniček (nebo jiných nádob se širší horní částí), necháme ztuhnout a vyklopíme na talíř. Podáváme s omáčkou ze sezónního ovoce.

Šance mladým kuchařům a cukrářům

Dále festival dá šanci mladým kuchařům a cukrářům. V rámci festivalu budou mít speciální den pro odborné školy gastronomického zaměření, které se zde budou moci představit a to jak v rámci vlastní prezentace (stánku), tak i formou kuchařských soutěží, kdy návštěvníci budou moci vše ochutnat. Vždyť právě mladí kuchaři, kuchařky, cukráři, cukrářky jsou tím pravým kam investovat čas a peníze.

Pomáhá druhým

Gastro Food Fest, také pomáhá i druhým. Letošní ročník by měl přinést labužnické Vánoce pro děti z dětských domovů a zpestřit jim jejich každodenní život. Kuchaři, kteří budou vařit na tomto festivalu, připraví na vánoce delikatesní pochoutky pro děti z dětských domovů v Ústeckém kraji. Navíc všechny recepty budou vydány jako knižní kuchařka.

Odborná záštita

Nezapomínáme ani na naše nejmenší návštěvníky, pro ně máme nachystané ve spolupráci s DětiNaHrad.cz – nafukovací skluzavky, skákací hrady, malování na tvář, dočasné tetování, poníky, motokáry a mnoho dalšího. Díky prokázání kvality, získal festival i odborné záštity – Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Barmanské asociace ČR, Okresní agrární komory, hejtmana Ústeckého kraje a města Litoměřice. Festivalovým platidlem zůstává takzvaný Liťák, jehož hodnota činí 25 Kč. Toto platidlo bude jediná měna, za kterou si návštěvníci festivalu mohou zakoupit degustační menu, nápoje a ostatní laskominy či účast na kuchařských show.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji