Karlovský gastrofestival přivítá českého „Michelina“

Aktuálně 17. 9. 2014

Tradiční ochutnávky regionálních specialit, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál, galavečeře a kuchařské show, ale také neobvyklou frgálovou manufakturu s možností vyzkoušet si výrobu frgálů, zcela novou soutěž o nejlepší valašskou klobásu či uvedení nového regionálního piva – to vše nabídne 6. Karlovský gastrofestival, který se uskuteční 3. až 5. října ve valašských Velkých Karlovicích. Tento tradiční svátek jídla na Valašsku pořádá Resort Valachy, zastřešující tři místní hotely, ve spolupráci s dalšími hospůdkami a penziony v údolí Léskové. Jejich nabídku každoročně doplňují i zajímaví pozvaní hosté z tuzemska i zahraničí.

Frgály

Frgály

Čtrnáct gastro zastávek

„Vedle nové soutěže o nejlepší klobásu bude letošní novinkou další rozšíření počtu gastro zastávek, na kterých budou moci návštěvníci ochutnávat regionální speciality či nakupovat krajové produkty. Letos nabídneme čtrnáct gastro zastávek s šesti desítkami stánků rozprostřenými na 3,5 kilometrech, což hostům přinese bohatý výběr a spoustu zážitků. Tím, co se naopak nemění, je naše filozofie – i letos bude na gastrofestival vstup zdarma. Zpoplatněny jsou jen vybrané doprovodné programy,“ uvedl ředitel Karlovského gastrofestivalu a zároveň i pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Přijede šéfkuchař Alcronu

Stejně jako v minulých letech se v rámci programu uskuteční Michelinská galavečeře, jež se každý rok těší velkému zájmu milovníků vysoké gastronomie. Poté, co v minulých ročnících zavítali do Velkých Karlovic držitelé michelinské hvězdy z Maďarska a Itálie a loni Oldřich Sahajdák z pražské La Degustation Boheme Bourgeoise, přivítá letos gastrofestival druhého z dvojice českých držitelů michelinské hvězdy Romana Pauluse, šéfkuchaře pražského Alcronu.

Ten během hostování v hotelu Lanterna připraví nejen šestichodovou Michelinskou galavečeři v sobotu 4. října, ale o den později také tříchodový Michelinský oběd. Příležitost ochutnat jeho menu mimo domovský Alcron bude zcela výjimečná. „V tak velkém rozsahu, s vícechodovým menu, jako tomu bude na Karlovském gastrofestivalu, hostujeme maximálně dvakrát do roka. Abychom hostům mohli zprostředkovat opravdu autentický požitek, vyžaduje to hodně času a pečlivou přípravu,“ vysvětlil Roman Paulus, jenž pro hosty chystá průřez nabídkou Alcronu, sestavenou z návštěvnicky nejoblíbenějších pokrmů.

Největší akce svého druhu

Karlovský gastrofestival se během uplynulých pěti let zařadil mezi největší akce svého druhu v České republice, jen loni ho navštívilo na 14 tisíc lidí. Jeho mottem je popularizace regionálních producentů a tradiční valašské kuchyně, k níž neodmyslitelně patří mimo jiné kyselice, frgály, slivovice, ale také třeba jehněčí maso a sýry, zvěřina či zabíjačkové speciality. Zároveň dává prostor hostujícím producentům z jiných regionů a přináší řadu doprovodných akcí. Na své si tak přijdou i milovníci lidových tradic a připraven bude i program a zábava pro rodiny s dětmi.

Gastro tour s farmářským trhem

Hlavním bodem programu je takzvaná Gastro tour s farmářským trhem, při které mohou gurmáni v sobotu i neděli putovat malebným valašským údolím Léskové po gastro zastávkách a ochutnávat různé speciality a krajové produkty. Jednotlivé zastávky jsou v údolí rozprostřeny ve vzdálenosti do 3,5 km. Vedle restaurací své pochutiny nabídnou desítky stánků mezinárodního farmářského trhu. Jednotlivé gastro zastávky jsou rozesety po celém údolí Léskové. Hosté se údolím mohou projít či projet na kole po cyklostezce Bečva, nebo se svézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem. Zároveň si tak užijí i krásy zdejší přírody.

Během gastrofestivalu se platí jednotnou měnou Valašský gastroš. Mezi doprovodnými programy patří k největším lákadlům soutěž o nejlepší valašský frgál, která se uskuteční v neděli 5. října. Rok od roku se těší větším zájmu. Loni již porota hodnotila 98 frgálů od profesionálních i domácích pekařek. Zajímavým zpestřením letošního ročníku má být také slavnostní uvedení piva nového Karlovského minipivovaru Pod Pralesem.

Předběžný program Karlovského gastrofestivalu:

Pátek 3. 10.

  • 19:00 Galavečeře Resortu Valachy – Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna (Lanterna)
  • 20:00 – 4:00 Barmanský večer „Open Party“ (Party stan – Cocktail bar Lanterna)

Sobota 4. 10.

  • 10:00 – 18:00 Gastro tour s farmářským trhem (údolí Léskové)
  • 10:00 – 18:00 Frgálová manufaktura (Gril srub Razula)
  • 10:00 – 18:00 Kuchařské show (Stan ETA – Gril srub Razula)
  • 10:00 – 18:00 „Namíchej si svůj drink“ – otevřený workshop s barmany (Party stan – Cocktail bar Lanterna)
  • 10:00 – 17:00 Soutěž o nejlepší valašskou klobásu (Penzion Pod Pralesem) – novinka 2014
  • 19:00 Michelinská galavečeře – Roman Paulus, Alcron (Spa hotel Lanterna) – host roku 2014
  • 19:00 Galavečeře Krásy podzimních lesů, luk a polí (hotel Horal)
  • 20:00 – 4:00 Barmanský večer (Party stan – Cocktail bar Lanterna)

Neděle 5. 10.

  • 10:00 – 18:00 Gastro tour s farmářským trhem (údolí Léskové)
  • 10:00 – 18:00 Frgálová manufaktura (Gril srub Razula)
  • 10:00 – 18:00 Kuchařské show (Stan ETA – Gril srub Razula)
  • 11:00 – 14:00Soutěž o nejlepší valašský frgál(Party stan – Spa hotel Lanterna)
  • 12:00 Michelinský oběd – Roman Paulus, Alcron (Spa hotel Lanterna) – host roku 2014
  • 19:00 Galavečeře Kouzlení z dýně – premiéra nového degustačního menu (Spa hotel Lanterna)
  • 20:00 – 4:00 Barmanský večer – „After Party“ (Party stan – Cocktail bar Lanterna)

Další informace na www.karlovskygastrofestival.cz.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji