Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů o víkendu 21. – 22. června v Praze

Aktuálně 19. 6. 2014

Barmani z celého světa navštíví o víkendu 21. – 22. června Prahu, aby se utkali o nejlepší koktejl ve čtvrtém ročníku Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2014. Soutěž v míchání nealkoholických koktejlů reaguje na aktuální trendy ve výživě a nabízí atraktivní a chutné drinky především pro lidi, kteří vyznávají zdravý životní styl a preferují kvalitní suroviny. Všechny koktejly jsou nové bezalkoholové receptury, mají nízkou energetickou hodnotu a obsahují minerální vodu Mattoni. Porota hodnotí nejen chuť, ale také inovativnost, kterou koktejl oboru barmanské mixologie přináší.

Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů o víkendu 21. – 22. června v Praze

Co je při hodnocení koktejlů důležité?

Podle předsedy komise a viceprezidenta České barmanské asociace, Miroslava Černíka, je při hodnocení koktejlů kromě chuti důležitý i vzhled a vůně koktejlu. „Hodnocení každého koktejlu začíná vůní, pokračuje strukturou nápoje, optickým dojmem a rovnováhou mezi ozdobou a samotným nápojem. Svou roli hraje i tvar sklenky,“ odhaluje Miroslav Černík profesionální pohled na hodnocení. Důležité také je, aby všechny ingredience, které barman do koktejlu namíchá, byly volně dostupné na trhu v celé Evropské unii.

Nealkoholické koktejly jsou trendem dnešní doby

„Nealkoholické koktejly jsou zdravé, nízkokalorické, bez alkoholu – proto je vyhledává stále více lidí. Volíme proto nejchutnější drink, který má potenciál rozšířit se do barů po celém světě. Jeho příprava proto musí být praktická a ingredience běžně dostupné,“ popisuje Aleš Svojanovský, prezident České barmanské asociace. „Zároveň ale chceme posunovat náš obor dál, nabízet zákazníkům stále nové chutě a zážitky, proto všechny soutěžící koktejly musí v sobě nést něco inovativního,“ doplňuje Svojanovský další kritérium, při jehož nesplnění může být koktejl ze soutěže rovnou vyloučen.

Základní ingrediencí všech koktejlů je česká přírodní minerální voda Mattoni, kterou právě pro její složení a chuť doporučuje Mezinárodní barmanská asociace pro přípravu koktejlů. Zůstává na barmanovi, jestli zvolí perlivou či mírně perlivou variantu minerálky. Právě bublinky pomáhají splnit kritérium vůně, protože ji „vynáší“ k okraji sklenice.

Přijďte se inspirovat uměním těch nejlepších

Českou republiku letos bude reprezentovat Milan Zaleš, z pražského Bugsy’s Baru, který v dubnu vyhrál národní nominační kolo s koktejlem Mattoni Summer Lemonade 2014. Loňským mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů se stal český reprezentant Achim Šipl s koktejlem Walu Forever Young.

Soutěž vyvrcholí veřejnou barmanskou show na Václavském náměstí

Veřejné finále Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink se uskuteční v rámci Mattoni Koktejl Festivalu, který vypukne v neděli 22. června ve 20.00 hodin pod širým nebem na pražském Václavském náměstí. Bude volně přístupný divákům, kteří tak budou moct ochutnat jedinečné nealkoholické koktejly, poznat současné trendy v barmanské branži a prožít koktejlovou show.

Celkem 39 soutěžících představí své nové drinky v sobotním kole, nejlepších šest se probojuje do nedělní barmanské a hudební show a předvede své umění široké veřejnosti přímo na Václavském náměstí na Mattoni Koktejl Festivalu. Publikum bude mít možnost sledovat souboj barmanské elity a zdarma se pobavit poslechem nejlepších českých a slovenských skupin či vystoupením známých osobností. O vítězi rozhodne odborná porota složená ze členů Mezinárodní barmanské asociace (IBA), která soutěž spolupořádá s městskou částí Prahy 1 a pod záštitou primátora hl. m. Prahy pana Tomáše Hudečka.

Autor: Česká barmanská asociace

Partneři Můžeme jíst zdravěji