Němcova selská mlékárna Radonice rozšiřuje nabídku o pařené sýry

Aktuálně 9. 4. 2014

Na aktuálních 18 druhů mlékárenských výrobků se v posledních týdnech rozrostl počet produktů, které v současné době dováží za svými zákazníky Němcova selská mlékárna Radonice. Nejnověji si mohou zákazníci objednat tři druhy pařených sýrů, a to Radonickou parenicu, Radonickou kolibu a Radonický korbáčik.

Němcova selská mlékárna Radonice rozšiřuje nabídku o pařené sýry

Jedinečnou chuť zaručují tradiční postupy

Sýry jsou pařeny ve vlastní šťávě a díky tomu si zachovávají šťavnatost a typickou sýrovou chuť. Do konečné podoby jsou korbáčiky a parenica motány ručně, takže každý jednotlivý kus je „originál“. Parenici lze zakoupit buď ryze přírodní a jemně nasolenou, nebo uzenou bukovým dřevem, stejně tak jako kolibu. Tu lze zakoupit i nerozkrájenou, v kilogramovém balení. Všechny uvedené sýry obsahují 25 procent bílkovin a 16 procent tuku.

O plemenu Jersey

Plemeno Jersey pochází ze stejnojmenného ostrova v Lamanšském průlivu u pobřeží Francie a patří k nejstarším dojným plemenům na světě. V Anglii bylo známé před rokem 1771 a těšilo se oblibě pro svou mléčnou produkci vhodnou pro výrobu másla. Skot z ostrova Jersey byl běžně označován jako Alderney, později pak jen jako Jersey. Jde o fyzicky nejmenší dojné plemeno na světě, jehož mléko se po staletí využívá k výrobě sýrů díky nejvyššímu obsahu tuku a bílkovin ze všech dojných plemen.

Vysoký podíl bílkovin a tuků obsahuje již základní surovina – mléko, z níž se na farmě v Radonicích vyrábí veškerý sortiment. To pochází z druhého největšího stáda dojného plemene skotu Jersey v ČR, které je známo vysokým obsahem těchto klíčových ukazatelů kvality mléka. Zákazníci přitom vyšší obsah těchto látek v mléce a výrobcích z něj podle průzkumů, které si průběžně dělají autoři projektu „Mléko z farmy“ – Stanislav Němec a Jan Miller, stále více požadují. To byl také důvod k investici do založení stáda, jehož dojnice jsou schopné produkovat mléko o tučnosti kolem 4,5 procenta a více, a o obsahu bílkovin ve výši nejméně 3,3 procenta. Vzhledem k tomu, že tuk je nositelem chuti, mají díky kvalitní surovině zákazníci Radonické mlékárny k dispozici nejen maximálně čerstvé, ale také chuťově výrazné mlékárenské výrobky, o nichž lze s trochou nadsázky konstatovat, že jsou vyráběny z nejkvalitnějšího mléka na území ČR. Největší stádo plemene Jersey se sice chová na školním statku v Lánech, mléko z tohoto chovu ale končí v anonymní směsici mléka v mlékárnách.

Všechny výrobky Němcovy selské mlékárny Radonice jsou pasterované, včetně mléka samotného, takže to již není nutné před konzumací převařovat ani jinak upravovat. Pasterace je přitom jedinou technologickou úpravou mléka v Radonicích, veškeré produkty se vyrábějí tradičními, přirozenými postupy.

Bučící dodávky rozšiřují své trasy

Zřejmě i díky tomu počet zákazníků Němcovy selské mlékárny Radonice stále roste, v současné době jde zhruba o 20 000 odběratelů na území několika krajů ČR. Bližší údaje o rozvozních trasách a dnech, kdy se na příslušných místech objeví „bučící dodávka“ s výrobky z této farmy, lze získat na trasy@mlekozfarmy.cz. Pakliže si někdo objedná zboží v hodnotě přes 1000 korun, může se těšit na individuální dodávku zboží přímo domů.

Mléko z farmy je společným projektem farmářů Ing. Jana Millera a Ing. Stanislava Němce, kteří za něj osobně a nezprostředkovaně ručí svými jmény. Zatímco na Millerově farmě ve Svrkyni se mléko nadojí, v Němcově selské mlékárně v Radonicích je za přísných hygienických parametrů zpracováno na konečné výrobky a pomocí vlastních aut distribuováno ke spotřebitelům. Další mléko pochází ze soukromých farem rodiny Brodských z Nehvizd, Roubíčkových ze Staré Boleslavi a pana Strnada z Rostoklat. V roce 2013 získala Němcova selská mlékárna Radonice ocenění nadace Comenius „Českých 100 nejlepších“ v oblasti „Zemědělství a potravinářství“.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji