Neskutečný zážitek. Tolik vinařů z Moravy ještě vedle sebe nebylo

Aktuálně 8. 3. 2016

Nejlepší vinaři z Moravy a skvělá španělská kuchyně. Osmý ročník Táborského festivalu vína sází na neotřelou kombinaci, která slibuje neskutečný zážitek. Slavnost vína a jídla se koná od 29. března do 28. dubna. Jednu z nejdelších vinných akcí v Evropě tradičně zahájí a zakončí velké ochutnávky vín. Nechybí kulturní a vzdělávací akce.

Neskutečný zážitek. Tolik vinařů z Moravy ještě vedle sebe nebylo

Foto: festival-vina.cz

Od Pálavy přes Španělsko

Hlavními tématy jsou letos španělská vína a pokrmy a to nejlepší z Pálavy. Moravská vína v čele s pálavskou (mikulovskou) oblastí budou reprezentovat desítky předních vinařů ve stáncích na velkém sále Hotelu Palcát na zahajovací a finální Velké ochutnávce vín. "Tolik špičkových vinařství vedle sebe jinde nepotkáte. Na koštech budete moci ochutnat trojici medailistů klání Vinař roku - Mikrosvín, Vinné sklepy Valtice a Vinice-Hnanice. Kromě nich samozřejmě to nejlepší z Moravy i Čech včetně malých vinařů či zahraničních vinařství. Je to skutečně republikový unikát," říká ředitel festivalu Jiří Blafka.

Na kapacitně neomezených přehlídkách, které se konají o sobotách 2. dubna - Morava, Čechy a zahraničí - a 23. dubna - Mikulovsko-Pálava, zahraničí, nepřijdou návštěvnici ani o pochutiny (domácí paštičky, sýry, kuchyně šéfkuchaře Míry Mužíka) a řízené degustace s vinaři v přísálí zdarma.

Potvory na pánvi

Měsíční program návštěvníkům nabízí nespočet vinných i gastronomických zážitků, ochutnají kombinace vína s raw stravou, hamburgery, sýry, steaky istarou rakousko-uherskou kuchyni a hlavně španělské speciality.

"Španělská kuchyně je u nás málo známá, ale mezi Čechy už pronikl populární španělský tapas, to je velký pokrok. Budu připravovat tradiční španělská jídla, mezi které patří méně známá studená polévka Ajo Blanco podávaná s bílým hroznem, která je oblíbená hlavně v Andalusii, dále třeba dezert Torijas(smažený chléb) s překvapující jednoduchostí. Spousta lidí se snaží kombinovat, až na konec překombinují. Já ctím jednotlivé kuchyně a věřím v její jednoduchost, neboť jak se říká, v jednoduchosti je síla. Největším lákadlem bude asi příprava španělského jídla Paella (šafrán, ryby, zelenina,mořské plody), kterou vařím přímo před lidmi na metrové pánvi," prozradil šéfkuchař a specialista na španělskou kuchyni Robert Janíček, který vaří v michelinských kuchyních. Degustace se koná 9. dubna v restauraci Dobromila.

Naučte se ochutnávat

Dojde i na slavnostní chvíle, kuchařský reprezentant České republiky Martin Svatek pokřtí svou novou kuchařku a rovnou z ní uvaří. Přední český sommelier Ivo Dvořák přichystal celovíkendový sommelierský kurz plný učení se o víně, snoubení pokrmů a samozřejmě ochutnávání. Kurz bude určen veřejnosti, odborníkům i studentům hotelových a gastronomických škol. Zakončen bude zkouškou a případným certifikátem.

Z osobností festival přivítá herečku a milovnici vína Ivu Janžurovou, Michala Šetku, Ivo Dvořáka, Branka Černýho, Miloše Michlovského, Dominika Sokola či Filipa Mlýnka, jednoho z nejlepších enologů v ČR.

A nebude chybět ani kultura. Na festival se chystá herečka Bára Hrzánová s kapelou Condurango, herec Jaroslav Dušek s Pátou Dohodou a zmíněná Iva Janžurová sehraje komedii Na mělčině.

Získejte vstupenky

Vstupenky se prodávají online na www.festival-vina.cz a mohou mít podobu dárkových poukazů. "Překvapilo mě, jak rychle se letos vstupenky prodávají, lidi už si zvykli na koupi z pohodlí domova, přes internet," komentuje dosavadní prodej Jiří Blafka.

Na velké ochutnávky vína ale budou lístky k sehnání i v Infocentru Tábora, recepci Hotelu Palcát, vinotéce u nádraží a u Černého kocoura a zeleného stromu na Tržním náměstí a ve vinotéce v obchodním domě Dvořák a v Sezimově Ústí 1. I letos na kapacitně neomezené velké přehlídky jsou k zakoupení permanentky- za 500 korun budou moci dvě osoby navštívit obě přehlídky.

Akce se v roce 2016 bude konat v prostorách Hotelu Palcát, v restauraci Dobromila, v Hotelu Nautilus, ve vinném baru a bistru Thir, ve vinotéce U Černého kocoura a zeleného stromu, v kavárně a vinotéce Coffee&Tee, v Dobré čajovně Tábor a v Divadle Oskara Nedbala.

Kompletní program a více informací se dozvíte na www.festival-vina.cz

Pojďte s námi soutěžit!

Chcete vyrazit na Táborský festival vína? Máme pro vás 4x dvě vstupenky na tuto akci.

Kolikátým ročníkem je letošní Táborský festival vín?

a) Pátý

b) Osmý

c) Dvanáctý

Správné odpovědi zasílejte do 22. března 2016 na adresu soutez@mediaadvice.cz s označením TÁBOR. Výherci budou kontaktování mailem.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji