Parádní úspěch českých kuchařů na mezinárodní soutěži v Thajsku

Aktuálně 18. 8. 2014

Společnost Unilever, divize Food Solutions, oznámila, že její šéfkuchař Jan Davídek (31), který je zároveň vedoucím mladého kuchařského týmu Czech Chefs, se ve dvoučlenném soutěžním týmu společně s kolegou Antonínem Bradáčem (Electrolux Professional), zúčastnili v thajském Bangkoku ve dnech 2. – 3. srpna 2014 elitní mezinárodní kuchařské soutěže národních týmů Thailand Culinary World Challenge 2014, ze které si přivezli celkové prvenství a velký pohár s prémií deset tisíc dolarů pro absolutní vítěze soutěže a tisíc dolarů pro nejlepší tým v kategorii národních jídel. Český tým byl navíc jediným evropským kuchařským týmem v celé soutěži, a přesto dokázal uspět v tvrdé konkurenci deseti elitních národních kuchařských týmů například z USA, Číny, Malajsie, Kambodži, Singapuru, Jižní Koreje nebo Tchajwanu.

Parádní úspěch českých kuchařů na mezinárodní soutěži v Thajsku

Národní i thajské menu

Mezinárodní kuchařskou soutěž Thailand Culinary World Challenge 2014 organizuje thajský National Food Institute a thajské ministerstvo průmyslu s cílem propagace thajské kuchyně a gastronomie v mezinárodní kuchařské komunitě. Soutěž se konala v obchodním centru Central Chidlom v centru thajské metropole Bangkoku.

Úkolem dvoučlenných soutěžních kuchařských týmů bylo během dvou dnů připravit první den soutěže typické a autentické národní tříchodové menu sestávající ze studeného anebo teplého předkrmu, salátu nebo jejich kombinace, teplé polévky a hlavního chodu a druhý den soutěže pak klasické thajské menu za použití výhradně thajských ingrediencí dodaných organizátory soutěže sestávající opět ze studeného, nebo teplého předkrmu, nebo snacku či salátu, teplé polévky a hlavního chodu podávaného s jasmínovou rýží vařenou v páře. Na přípravu obou tříchodových menu měli soutěžní týmy vždy 90 minut času.

Největší soutěžní úspěch

O výsledcích soutěže rozhodovala odborná porota složená ze 7 thajských a 7 mezinárodních rozhodčích, která hodnotila kromě chuti, také vzhled a prezentaci soutěžních menu, čistotu, efektivitu a techniku kuchařů na pracovišti, bezpečnost a hygienu, úroveň servírování a aranžování pokrmu na talíři a na stole včetně jídelního lístku a receptu, nebo úspornost při práci se surovinami.

„Tento úspěch je pro mě osobně jako kuchaře a pro celý náš tým zatím největším soutěžním úspěchem jakého jsme dosáhli, takže si ho opravdu velmi vážíme a je pro nás zároveň obrovskou motivací před další mezinárodní gastronomickou soutěží Pattaya City Culinary Cup 2014, která se koná opět v Thajsku 15. – 17. srpna a na kterou v těchto dnech odjíždíme, tentokrát s celým osmičlenným týmem kuchařů Czech Chefs a jedním cukrářem obhajovat loňské stříbro,“ komentuje úspěch Jan Davídek, šéfkuchař Unilever Food Solutions a vedoucí kuchařského týmu Czech Chefs a dále stručně popisuje přípravy, průběh a bezprostřední dojmy ze soutěže Thailand Culinary World Challenge 2014:

„Thajskou kuchyni jsme doma trénovali za pomoci thajského kuchaře, který nám naše pokrmy ochutnával a i když ji známe a vaříme docela často (například na Pattaya City Culinary Cup jedou letos soutěžit již popáté), trefit se do chuti a hlavně autentičnosti tradičních thajských jídel není úplně nejjednodušší. Je třeba skloubit chutě, které musí po sobě navazovat – pálivé, kyselé, sladké nebo slané, pálivé, kyselé. Za 90 minut musí byt připravené kompletní menu, tedy předkrm nebo salát, polévka a hlavní chod a 20 degustačních porcí.“

„První den jsme vařili českou kuchyni, kterou máme, jak se říká, v malíčku, ale je časově velmi náročná na přípravu (knedlík, dušené maso, zelí, polévka, provaření mouky, pošírované vejce…). Tam jsme bojovali hodně s časem. Druhý den jsme vařili thajskou kuchyni, kde jsme už nebojovali tolik s časem, ale spíše s chutí, aby jídlo chutnalo opravdu tak jak tradičně má, což se nám nakonec povedlo. Musela se vařit originální thajská kuchyně, žádné fusion, žádné postupy a recepty, které nejsou tradiční, takže třeba zelenou kari pastu jsme si sami tloukli v hmoždíři ze všech asi 10 ingrediencí. To samé i v případě dresinku na pálivý salát,“ uzavírá Jan Davídek.

Vítězové se stávají celebritami

Český tým vedl již po prvním dnu, kdy zvítězil v soutěži pokrmů národních kuchyní (jihočeská kulajda, kachna s knedlíkem a zelím), přičemž si své prvenství udržel i po druhém dnu, kdy se soutěžilo o to, kdo nejlépe připraví vybraná jídla domácí thajské kuchyně. Soutěž měla díky přímému přenosu velký mediální ohlas, který u vítězů dále pokračoval i po soutěži. V Thajsku mají soutěže v kuchařském umění mimořádně velkou sledovanost a jejich vítězové se stávají uznávanými celebritami.

Thajská kuchyně jako taková je dokonce považována za jakési „rodinné stříbro“ a patří mezi státem podporované „vývozní artikly“ podporující pozitivní vnější image země. Povinností českých vítězů tak bylo absolvovat i řadu focení, rozhovory do thajských médií a několik vaření v hotelích i pro dvě stovky hostů a také velmi příjemné přijetí a focení s vítěznými trofejemi na velvyslanectví České republiky v Bangkoku s panem velvyslancem Vítězslavem Greplem.

Národní menu českého týmu

1. Předkrm
Vepřový bůček na černém pivu, bramborové pyré, cibulová marmeláda s konfitovaným česnekem

2. Polévka
Jihočeská Kulajda se zastřeným vejcem a lesními houbami

3. Hlavní chod
Pečená kachna, jemný karlovarský knedlík, červené zelí

Klasické thajské menu českého týmu

1. Salát
Pálivý salát s hovězím masem (Neua Nam Tok)

2. Polévka
Kuřecí polévka s kokosovým mlékem, citrusovými listy a galangou (Tom Kha Kai)

3. Hlavní chod
Zelené kari s pečenou kachnou, thajskou bazalkou a lilkem, jasmínová rýže (Gaeng Kiaw Wan Ped)

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji