Prahu ovládne už 6. června RawFest 2015, pojďte s námi soutěžit o vstupenky

Aktuálně 20. 5. 2015

Praha se opět stanem dějištěm největšího festivalu rawfood ve světě. Po úspěšném prvním ročníku RawFestu se mohou příznivci živé stravy těšit na pokračování. RawFest 2015, jehož pořadatelem je český výrobce raw pochoutek Lifefood, bude tentokrát dvoudenní – potrvá od 6. do 7. června, přesouvá se na ostrov Štvanice v Praze a nabídne ještě pestřejší program určený nejen vyznavačům rawfood a zdravého životního stylu, ale také sportovcům, rodinám s dětmi i milovníkům nevšedních kulturních zážitků. Speciálně kvůli RawFestu přijede do České republiky poprvé jedna z největších průkopnic živé stravy Mimi Kirk a světový šampion ve freestyle parkuru Tim Shieff. Vstupenky můlžete vyhrát v závěru článku.

Makadamový sýr se sušenými rajčaty

Makadamový sýr se sušenými rajčaty | Foto: Lifefood.cz

Živé jídlo slaví ve světě gastronomie velký úspěch. Rawfood, chemicky neošetřená strava, se připravuje za nízkých teplot do 42 °C tak, aby v ní zůstaly zachovány všechny živiny, které jsou nezbytné pro správné fungování lidského organismu.

„Nápad uspořádat velký festival, který by byl nejen oslavou živé stravy, ale života jako takového, v nás uzrával několik let. Loni jsme si to vyzkoušeli v běchovickém areálu naší společnosti a výsledek předčil ta nejodvážnější očekávání – na RawFest 2014 zavítalo přes dva tisíce návštěvníků. I proto jsme se letos rozhodli rozšířit program a posunout se do zeleného centra Prahy. Věříme, že si RawFest na Štvanci získá své příznivce nejen mezi vitariány a vegany, ale že si k nám najdou cestu všichni, kdo se rádi inspirují novými trendy v oblasti zdravého a zejména kvalitního životního stylu,“ říká Tereza Havrlandová, zakladatelka a majitelka pořádající společnosti Lifefood, která začala jako první v České republice vyrábět 100% raw pochoutky.

Rawfood v podání Mimi Kirk a dalších

RawFest 2015 bude hlavně ve znamení ochutnávek toho nejlepšího z rawfood. Na festivalu potvrdila účast americká guru živé stravy a raw „nekuchařka“ Mimi Kirk (76), která patří k nejuznávanějším průkopnicím vitariánství ve světě. Do České republiky přijede vůbec poprvé. Přítomné zasvětí do tajů rawfood, kterému se aktivně věnuje od svých 30 let. Mimi je autorkou knižního bestselleru Live Raw. V roce 2009 ji organizace PETA zvolila nejvíce sexy vegetariánkou nad 50 let. Bližší informace k Mimi Kirk jsou k dispozici na www.youngonrawfood.com. Návštěvníky RawFestu čekají lekce přípravy pokrmů pod taktovkou dalších mistrů „nekuchařů“, degustace menu vyhlášených raw restaurací i nejrůznějších sušených pochoutek, lahodných smoothies či třeba exotického ovoce.

Sportovní workshopy s účastí Tima Shieffa

Velká část programu je věnována sportovním workshopům a tematickým přednáškám. Kromě jógy, boot campu, lezecké stěny a lanového parku ovládnou festival nevšední sportovní disciplíny. Na RawFestu se představí Angličan Tim Shieff (27), světový šampion ve freestyle parkuru (či free runningu), vegan, vítěz Barclaycard World Freerun Championship z roku 2009 a člen britského free runningového projektu Storm Freerun. Jak vypadá freestyle parkur v podání Tima Shieffa, přibližuje video.

Oslava zdravého životního stylu za doprovodu hudby a divadla

Dvoudenní svátek jídla, sportu a inspirace zpestří divadelní a hudební představení. Pohodovou atmosféru RawFestu podpoří nová one-man-show beatboxera Ondřeje Havlíka alias En.drua. Vedle samotné beatboxově vokální improvizace přichystá pro účastníky hudební zážitek s použitím tzv. loopstation. Tato mašinka funguje jako „smyčkovač“ stop, které En.dru postupně nahrává přímo před publikem, pouze svým hlasem a ústy bez použití jiných elektronických efektů či nástrojů. En.dru má na kontě zlato z Evropské soutěže 1st Marathon beatbox battle a stříbro z Mistrovství světa v kategorii Team beatbox s kapelou Beatburger band.

Vystoupí Lenka Dusilová a zahraje také salsový orchestr Los Rumberos, DJský kolektiv Cabaret Maňána a jazz-funkoví The Cupcake Collective. Milovníci divadla se mohou těšit na představení Příběhy kluka BomBarďáka, chlapecký nezávislý soubor Arte della Tlampač a stand-up show v podání Underground Comedy.

Program pro nejmenší návštěvníky

Na své si přijdou i malí festivaloví návštěvníci. Velkým tahákem bude osvědčená spolupráce se zážitkovým parkem Zeměráj, který nedávno získal 1. místo v soutěži DestinaCZe 2014 pořádané agenturou CzechTourism. Pro děti jsou připraveny různé atrakce, kvízy, hlavolamy a soutěže. V areálu RawFestu vyroste také horolezecká stěna a děti ji mohou zdolat pod vedením Kariny Bílkové, české mistryně v boulderingu.

Vstupenky

Distribuce vstupenek běží prostřednictvím sítí SMS Ticket a Ticketstream. V předprodeji jsou momentálně vstupenky od 220 korun. Na místě zaplatíte za vstup na oba dny 450 korun. Cena zahrnuje vstupy na workshopy, koncerty i další atrakce. Děti do 15 let mají vstup na RawFest zdarma!

Více na www.rawfest.cz a www.lifefood.cz.

Vyzkoušejte Raw pochoutky i doma

Makadamový sýr se sušenými rajčaty

Bezkonkurenční raw lahůdka na svačinu nebo jako pohoštění na party, nejvíce vám bude chutnat v kombinaci se sušenými krekry.

  • 100 g makadamových oříšků
  • 2 – 3 lžíce panenského kokosového oleje
  • 150 – 200 g sušených rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • trochu soli, pepře a oregana
  • trochu vody
  • 2 lžíce šťávy z citronu

Namočte makadamové oříšky a rajčata minimálně na 8 hodin do vody (každou ingredienci do vlastní mísy). Potom dobře promněte a nechte usušit.

    Soutěž

    Chcete ochutnat Rawfood přímo na RawFestu – festivalu zdravého jídla? Máme pro vás tři volné dvoudenní vstupenky.

    Kde se letos koná RawFest?

    a) Stromovka

    b) Petřín

    c) ostrov Štvanice

    Své odpovědi zasílejte na adresu soutez@mediaadvice.cz s označením RAW do 2. června 2015.

  • Sýrová vrstva – Vložte lněné semínko, kokosový olej, šťávu z citronu, česnek, sůl a pepř do mixéru a umixujte najemno. Dle potřeby dolévejte vodou, aby se hmota dala umixovat. Poté ji rozetřete na plechu (pozor, bez pečícího papíru, protože potom budeme rolku rolovat) a nechte zatuhnout v mrazáku. Zatuhnutí slouží především k tomu, aby se následná vrstva rajčat dala dobře namazat a vrstvy se nesmíchaly.
  • Rajčatová vrstva – Umixujte rajčata, oregano a případně špetku soli – konzistence nemusí být tak jemná jako v případě sýrové vrstvy, trošku hrubší může být zajímavá. Záleží na tom, jaká konzistence vyhovuje vám.
  • Rolka – Vyndejte sýrovou vrstvu z mrazáku a namazejte na ni rajčatovou. Po krajích nechte zhruba 1 cm. Nechte vrstvy 10 minut pracovat, ať se spojí. Poté zarolujte. Rolku vložte do ledničky a servírujte nejlépe druhý den.

A máte hotovo! Vyzkoušejte tento makadamový sýr na rajčatové VITA placce nebo chcete-li nechat rolku chuťově více vyznít, zvolte jemnější zeleninovou VITA placku bez soli. Přejeme dobrou chuť!

TIP: Když umixujete sýrovou vrstvu, mixér neumývejte dočista, jen jej vyčistěte stěrkou. Po stěnách může ulpívat sýrová směs. Rajčatová směs se vám potom bude lépe mixovat.

Zdroj: Lifefood.cz

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji