Projekt, který chce Čechy odnaučit plýtvat jídlem

Aktuálně 7. 2. 2018

Společnosti Grundig a Z farmy domů spojily začátkem února své síly v rámci kampaně Respektujme jídlo. Jejich cílem je ukázat lidem, jak se správně a ekonomicky stravovat, bez zbytečného vyhazování potravin. Těch jen v Česku končí ročně v odpadcích 829 851 tun.

Projekt, který chce Čechy odnaučit plýtvat jídlem

Plýtvání jídlem je celosvětový problém

Podle OSN se na planetě ročně vyhodí 1,6 miliardy tun jídla za 750 miliard dolarů. V poslední době vznikají nové projekty, které na tento problém upozorňují nebo mu přímo zamezují. Jedním z nich je i e-shop Z farmy domů. „Internetový obchod, který jsme spustili v září loňského roku, funguje na unikátním principu zakázkové výroby. Jedná se o systém, kde žádný výrobek není vyroben, žádná plodina není zbytečně sklizena, žádné zvíře není poraženo, pokud si je zákazník neobjedná. V Česku jsme zatím jediní, kdo takovým způsobem potraviny prodává. Například ve Velké Británii ale takový e-shop funguje už několik let,“ popsal Martin Prokop, autor projektu zfarmydomu.cz.

Firmy nesou velkou odpovědnost

Významnou roli při řešení celosvětových problémů zaujímají velké firmy a jejich aktivity. Společenskou odpovědnost firem považuje podle průzkumu Bayer Barometr za důležitou téměř 80 procent Čechů a firmy toto mínění reflektují. Právě problematika plýtvání jídlem je žhavým tématem pro mnohé z nich v tuzemsku i zahraničí. „Jako světová značka vyrábějící domácí spotřebiče jsme nedílnou součástí života ve vyspělých zemích, kde se plýtvání jídlem stává vážným problémem. Spolu s ohledem na životní prostředí vnímáme jako naši povinnost na plýtvání jídlem upozornit a bojovat s ním. Chceme inspirovat lidi k tomu, aby o jídle nepřemýšleli jako o samozřejmosti, aby s bojem proti vyhazování potravin začali u sebe doma. Nejvyšší mírou se na plýtvání jídlem totiž podílejí právě domácnosti. Chceme ukázat, jak s potravinami zacházet, aby jich v koši skončilo co nejméně, ideálně žádné,“ uvedl Tomáš Bělohlav, marketingový manažer společnosti Grundig.

Více o projektu

Kampaň Respektujme jídlo představila společnost Grundig v Česku teprve koncem loňského roku. Ve světě už ale k zamezení plýtvání jídlem přispívá déle řadou projektů – například došlo k navázání spolupráce s organizací Food for Soul a otevření několika veřejných jídelen v Itálii nebo Londýně, kde se vaří z potravin, které by jinak skončily v koši. Jedna z takových jídelen funguje i v Riu de Janeiro, kde se například během olympijských her uvařilo z přebytků potravin z olympijské vesnice až 3000 jídel pro lidi bez domova. Společnost nyní cílí na Českou republiku, mimo jiné i zahájením spolupráce s firmou Z farmy domů.
„Z farmy domů je unikátní projekt, který chceme podpořit, protože bojuje za stejnou myšlenku – omezit plýtvání jídlem. Věříme, že společnými silami můžeme problém plýtvání jídlem dostat do širšího povědomí a upozornit na něj tak, aby ovlivnil české domácnosti, aby lidé začali nakupovat s rozvahou a abychom omezili vyhazování potravin v České republice,“ řekl Tomáš Bělohlav. S tím souhlasí také Martin Prokop, jehož kamenný obchod a e-shop na zodpovědném přístupu k nákupu a spotřebě potravin stojí. „Věřím, že se nám v průběhu spolupráce povede společně vytvářet aktivity, jejichž cílem bude lidem jednak pomoci uvědomit si, jak závažný problém plýtvání jídlem je, a současně lidem ukázat možná řešení,“ dodal Martin Prokop.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji