S masem nebo bez? Vařené nebo syrové? Bio-nebio? Napoví jarní Festival Evolution

Aktuálně 14. 3. 2016

Ve dnech 18. – 20. března 2016 na Holešovickém výstavišti najdete inspiraci i rady (nejen) pro výživu – začíná tradiční Festival Evolution. Návštěvníci zde najdou pod jednou střechou vše, co souvisí se zdravým životním stylem, od nákupů přes ochutnávky a poradny až po festivalové programy pro celou rodinu. Velká část nabídky vystavovatelů i programové části se bude týkat právě výživy – představí se to nejlepší z certifikovaných biopotravin, přírodních produktů, kvalitních regionálních potravin nebo produktů pro různé výživové styly, jako jsou vegetariánství, veganství, živá strava, atd. 

S masem nebo bez? Vařené nebo syrové? Bio-nebio? Napoví jarní Festival Evolution

V hlavní roli festivalového programu – zdravý životní styl

Odborníci z řad lékařů a výživových poradců se zaměří na zdravou stravu a zdravý životní styl a doporučí nám mimo jiné jak se vyhnout rizikům současného způsobu stravování. Experti, kteří se zaměří na kvalitu a složení potravin a dalších výrobků, nám poradí, jak se vyznat v etiketách, jak rozeznat opravdu kvalitní výrobky a jaké mají zdravotní přínosy či rizika výrobky, které běžně kupujeme. Nejen pro ty, kteří hledají novou inspiraci do kuchyně, jsou určeny přednášky a besedy o různých výživových směrech – např. rawfood stravě, vegetariánství, vitariánství, tradiční čínské dietetice nebo o dietních režimech. Chybět nebude ani blok odborných přednášek, vztahujících se k ekologickému zemědělství – dozvíte se o nových i tradičních odrůdách, sociálním zemědělství, znovuobjevovaných obilninách, ale i chemickém koktejlu v potravinách, kterým byste se měli vyhnout.

Čtyři stovky stánků s novinkami

Na festivalu se sejdou čtyři stovky tuzemských i zahraničních vystavovatelů, kteří na svých stáncích nabídnou nejnovější produkty zdravé výživy, bio potravin, přírodní kosmetiky nebo praktické ekologické vychytávky pro domácnost. A stranou nezůstanou ani novinky z oblasti výchovy a osobního rozvoje nebo témata, která vám umožní nahlédnout do sfér mimo každodenní realitu. Potravinám a výživě se bude věnovat zhruba 6% z nich. Vystavovatelé pro letošek slibují nejen „žhavé“ novinky, ale také mnoho ochutnávek a speciální veletržní slevy.

Neznáte? Tak ochutnejte!

Pokud neznáte nejnovější trendy nebo chcete ochutnat kvalitní potraviny, neváhejte. Vystavovatelé připravili nejen svůj prodejní sortiment, ale budou návštěvníky lákat i na ochutnávky. V prezentační části tak najdete certifikované biopotraviny, regionální výrobky, nositele značky Klasa, ale také výrobky malých a rodinných producentů či farem. Pokud nevíte, jak chutnají „mladý kokos“, superpotraviny, rostlinná „mléka“ raw strava, nebo veganská či vegetariánská jídla, v nedělním přednáškovém bloku je nejen poznáte, ale i ochutnáte.

Tři dny nabité programem

Festival Evolution, to jsou především tři dny doslova nabité programem, ve kterém svá témata představí více než 150 českých a zahraničních osobností. Na festivalu se představí lékaři zastupující konvenční či celostní medicínu, prostor dostanou praktici alternativní léčby a dojde i na osvědčené rady našich babiček. Výživoví poradci se zaměří na správnou výživu, profesionálové z oblasti kosmetiky doporučí, které přípravky zvolit a ekonadšenci se podělí o nápady, které jsou nejen šetrné k přírodě, ale pomohou i uspořit výdaje na domácnost. Tím ale program zdaleka nekončí – mezinárodní koučové poradí, jak naplno využít svůj potenciál, psychologové se podívají na naše vztahy a pedagogové představí nejnovější trendy vzdělávání pro děti i dospělé.

Velký ohlas mají tradičně poradny a přednášky zaměřené na děti a maminky, lékaři, pedagogové a další odborníci se zaměří na aktuální témata od bezplenkové metody, stále populárnějších lesních školek, přes správnou výživu, péči o dětské zoubky až po osobní rozvoj dětí.

Osahat, ochutnat, přivonět si

Obě sekce, prezentační i programová, jsou neoddělitelné a vzájemně se podporují – o čem se v rámci programu bude mluvit, to je možné si rovnou vyzkoušet, osahat, ochutnat nebo si přivonět. Na festivalu nebudou chybět ani poradny z různých oborů; kosmetiky, ekologie, vztahů, rozmanitých druhů léčení atp. Zajímavé budou také workshopy, které představí různé metody osobního rozvoje, výchovných metod nebo ukázky cvičení, které posilují tělo i mysl. Návštěvníci bez ohledu na věk, váhu či zkušenosti si budou moci zdarma vyzkoušet jógu, meditační techniky, taichi, indický tanec, atd.

Co poradí odborníci?

Většina veřejnosti nechápe, co odborníci myslí „pestrou vyváženou stravou“. Obtížné je realizovat nic neříkající obecná doporučení typu „snižte konzumaci jednoduchých sacharidů“, která bývají odtržená od reality běžného stravování. Existuje řada studií, které upozorňují na to, že v podstatě na každé potravině lze najít „něco pro a něco proti“.

RNDr. Petr Fořt, CSc., konzultant a nezávislý expert ve výživě říká: „Laické i odborné výživové „tápání“ je paradoxem moderní doby. To, co si můžete díky internetu přečíst, dokazuje, že ve výživě je totální zmatek. Desetiletí výzkumu důsledků vlivu stávající výživy a životního stylu na zdraví jako by neexistovala.“

PharmDr. Margit Slimáková, nejvýraznější česká specialistka současnosti na výživu a zdravotní prevenci, říká: „V podstatě jediným zásadním výživovým pravidlem je vybírat si kvalitní přirozené potraviny a jídla z nich. Pak už stačí si jen takováto skvělá jídla dopřávat v klidu a s rodinou nebo přáteli.“ Na otázku proč se objevují stále nové a nové výživové trendy nebo doporučení odpovídá: „Je to jednoduché – na doporučení jíst normální kvalitní potraviny, které si můžete koupit přímo od nejbližšího farmáře nebo dokonce vypěstovat na vlastní zahrádce, nikdo nevydělá. Vydělává se na hubnoucích kurzech a knihách nebo speciálních dietních a zdravých potravinách.“

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc., badatelka, profesorka, publicistka a autorka bestsellerů o zdravém životním stylu, doporučuje: „Zdravě jíst, tj. všeho s mírou, méně je více. Jíst jednoduchou a zdravou stravu z přírodních zdrojů. Vynechat hotová jídla, sladké kupované dezerty, slazené nápoje, uměle obarvené potraviny, výrobky s dlouhodobou trvanlivostí. Zvýšit konzumaci zeleniny, každý den sníst jídlo všech chutí a několika barev. Ovoce jenom v 1–2 porcích. Hlad je nejlepší kuchař, prospěšný je intermitentní půst (jíme jenom po 8 hodin denně, ve zbytku času tělo odpočívá).“

Helena Takačová Šnajdrová, lektorka společnosti STOB (Stop Obezitě) nastíní reálné porovnání přijatých „cukrů" v potravinách a nápojích. Prozradí, proč máme tak často chuť na sladké a jak si na něm můžeme po nějakém čase vypěstovat závislost. Také vám poradí, jak se této závislosti můžete zbavit a netrpět. Svádíte svá přebytečná kila na hormony a na stres? Dozvíte se, jak s těmito nástrahami účinně bojovat, v čem může být nápomocen pohyb a jak si vypěstovat vhodné návyky. Pokud toto všechno dáte dohromady, máte komplexní návod na vhodný a zdravý životní styl.

Festival, který vám nasadí brouka do hlavy

„Všichni stojíme o informace o tom, co je zdravé. Stále častěji kupujeme zboží, které je ohleduplné ke zdraví i k přírodě, podrobněji se zajímáme o původ a složení produktů, které kupujeme. Cílem našeho festivalu je představit co nejširší nabídku v tomto segmentu a poskytnout relevantní informace z více pohledů. I proto máme podtitul ´Festival, který vám nasadí brouka do hlavy´,“ říká Ctirad Hemelík, zakladatel Festivalu Evolution. „Většina z nás se snaží vybírat kvalitní a zdravé potraviny, zejména když dnes není problém je pořídit v kvalitě bio, nakoupit na farmářských trzích nebo přímo ´od zdroje´. Důležité je udržovat přirozenou rovnováhu - spojovat zdravou stravu s pohybem a také s udržováním zdraví duševního,“ dodává.

Vše, co by Vás mohlo o festivalu zajímat, najdete na webových stránkách www.festivalevolution.cz.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji