Soutěž: Vyzkoušejte recepty s kaki – ovocem originální chuti

Aktuálně 14. 11. 2017

Jakmile se listí na podzim zbarví do žluta, oranžova a odstínů červené a hnědé, je čas na změnu jídelníčku. Barvy, které dominují přírodě, by měly hrát prim i na našem stole. Veškerou pozornost nyní dostávají dýně, i když je nabídka mnohem zajímavější. Oranžový kaki Persimon Bouquet má díky starověkým Řekům označení „ovoce bohů“ a vyznačuje se mnoha léčivými vlastnostmi, které opěvuje například tradiční čínská medicína. Kromě nich má však sladké ovoce bez pecek také skvělou chuť, ať už si ho dáte čerstvé nebo si jej upravíte ve sladké či slané variantě. Inspirujte se recepty na celý den a zajistěte si celodenní příjem vitamínů a skvělé chuti!

Soutěž: Vyzkoušejte recepty s kaki – ovocem originální chuti

Foto: Kaki Persimon Bouquet

Snídaně

Bruschetta s kaki a mozzarelou

  • plátky staršího chleba nebo ciabbatty
  • olivový olej
  • plátky kaki Persimon Bouquet
  • mozzarella

Příprava: Plátky ciabatty potřete olivovým olejem, poklaďte plátky ovoce a mozzarellou. Pečte 10 až 15 minut v předehřáté troubě na 190 až 200 stupňů, dokud se sýr nerozteče a ciabatta je nezezlátne a není křupavá.

Oběd

Kachní prsa s karamelizovaným kaki  a křehkými plátky česneku

  • 2 kachní prsa (každé asi 400 g)
  • 2 ks kaki 
  • 300 ml šťávy z kachny
  • 100 ml octa z malin
  • 100 ml likéru z pomerančů
  • 200 g cukru
  • 1 lžička másla
  • 1 paličku čerstvého česneku
  • sůl
  • olivový olej

Příprava: Očistěte kachní prsa, odstraňte přebytečný tuk a nařízněte ve tvaru kosočtverce tam, kde je tuk. Dejte však pozor, abyste neřízli do masa. Uchovejte v pokojové teplotě. Na omáčku nasypejte do hrnce 100 gramů cukru, zalejte octem a nechte vařit, dokud směs nezačne karamelizovat. Přidejte pomerančový likér a nechte odpařit alkohol. Vmíchejte šťávu z kachny a povařte. Oloupejte kaki  a nakrájejte na silnější plátky. Na pánvi rozpusťte máslo spolu se zbylým cukrem a přidejte kaki. Vařte, dokud ovoce nezkaramelizuje po obou stranách. Očistěte česnek a spařte ho ve slané vodě. Sceďte a opečte na pánvi s trochou oleje a soli. Poté osmažte kachní prsa z obou stran dozlatova, uvnitř by maso mělo být narůžovělé. Na talíř položte kachní prso, po straně obložte karamelizovaný kaki , navrch plátky česneku a vše polijete omáčkou.

Dezert

Muffiny s kaki

  • 2 vejce
  • 2 kaki Persimon Bouquet (cca 250 g)
  • 100 g cukru
  • 80 g tuku (máslo nebo margarín)
  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 120 g ovocného jogurtu
  • špetka soli

Příprava: Tuk ušlehejte s cukrem a solí, přidejte vajíčka. Mouku smíchejte s ovesnými vločkami a práškem do pečiva a střídavě s jogurtem přidávejte do ušlehaného těsta, nakonec vmíchejte ovoce kaki  pokrájené na kostičky. Pečte zhruba 20 minut do růžova na muffinovém plechu nebo v papírových košíčcích na muffiny (plňte pouze do poloviny, při pečení vám totiž muffiny vyskočí).

Svačina

Kaki špíz s tofu

  • 1 kaki Persimon Bouquet
  • 125 g tofu
  • 50 g červené papriky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžičky sezamových semínek
  • 20 ml sójové omáčky
  • sůl

Příprava: Na špejli napichujte střídavě kousky kaki, tofu a papriky. Špízy namočte v sezamovém oleji a dejte péct, průběžně otáčejte. Hotové špízy osolte a posypte sezamem. Podávejte se sójovou omáčkou.

Večeře

Fazolky s kaki

  • 4 kaki  Persimon Bouquet
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce máku
  • 200 g fazolek
  • 150 g rukoly
  • 100 g prosciutta

Příprava: Z medu, oleje, citrónové šťávy a máku ušlehejte zálivku a dejte vychladit. Fazolky omyjte a krátce na zhruba 2 až 3 minuty spařte v osolené vodě, nechte okapat a vychladnout. Rukolu opláchněte. Omyté kaki rozpulte a nakrájejte na tenčí plátky. Promíchejte s fazolkami, přidejte plátky prosciutta a dochuťte zálivkou.

Koktejl z kaki

  • 3 cl bílého rumu
  • 3 cl tmavého rumu
  • 5 cl rozmačkaného kaki Persimon Bouquet
  • 5 cl ananasové šťávy
  • 1 cl citronové šťávy
  • 1 cl grenadiny

Příprava: Oloupané kaki rozmačkejte a použijte jej místo vymačkaných pomerančů. Do šejkru, do kterého vložte rozdrcený led, nalijte směs z rozmačkaného kaki, přidejte bílý a tmavý rum, ananasovou a citronovou šťávu a grenadinu. Důkladně protřepejte a hotový koktejl nalijte do vysoké sklenice. Můžete zdobit půlměsíčkem kaki.

Pojďte s námi soutěžit

Vyjmenujte alespoň 4 látky, které kaki Persimon Bouquet obsahuje.

Napište nám správnou odpověď na soutez@mediaadvice.cz s označením KAKI a my 28. listopadu vylosujeme 5 výherců, kteří obdrží dárkové balení kaki + dalšího exotického ovoce v hodnotě 500 Kč. 

Odpověď naleznete na stránkách www.nejkaki.cz

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji