Svatomartinské slavnosti ve Velkých Bílovicích budou mít mezinárodní přesah

Aktuálně 11. 11. 2015

Vznik ryze českého „vynálezu“ Svatomartinského vína je úzce spojován s jedinečným způsobem životního stylu a vinařství v českých zemích, zejména s Moravou.Právě zde dostalo Svatomartinské víno svůj název dle pravidelného otvírání a ochutnávání prvních vín již na den svatého Martina, což připadá na 11. 11. Označení se používá již od 18. století a je s ním spjato také spoustu tradičních folklorních tradic. Ty se realizují po celé České republice a nejčastěji v podobě ochutnávek vín a pečené husy, která se stala již neodmyslitelnou součástí tradičních oslav. Nejinak tomu bude i v největší vinařské obci Velké Bílovice.

Svatomartinské slavnosti ve Velkých Bílovicích budou mít mezinárodní přesah

Foto: Velké Bílovice

Spolupráce se zahraničím

Akce potrvá celý víkend, návštěvníci se mohou těšit nejen na bohatý program, ale také na mezinárodní přesah. „Slavnosti svatého Martina jsme připravili jakosoučástakce zaměřenéna setkánípartnerských městs názvem PŘIDEJ SE K NÁM PRO EVROPU, která se koná 13. 11. - 14. 11. 2015 na náměstí a v Kulturním domě Velké Bílovice. Jejím cílem je posílení partnerských vazeb mezizúčastněnými městy a jejich obyvatelia vznik přátelských vztahů mezi jednotlivými občany. Spolupracujeme se Slovenskou republikou, Chorvatskem a Maďarskem. Návštěvníci tak pocítí kulturu čtyř zemí na jednom místě, je to poměrně unikátní pojetí svatomartinských slavností,“ komentuje program akce starostka Velkých Bílovic Marie Vlková.

Družina Svatého Martina

„Hřebem slavností bude sobotní část, kdy družina Svatého Martina s koňmi přivezou do města mladé svatomartinské víno, které pak budou moci všichni ochutnat,“ dodává Stanislav Hrabal za Spolek Velkobílovických vinařů, kteří budou na slavnostech prezentovat svá první vína letošního ročníku.

Svatomartinské víno je prvním vínem ročníku, přestože zrálo jen několik hodin, vyniká charakteristickou svěží a ovocnou chutí. Pro svatomartinské víno není vhodná každá odrůda, vyrábí se nejčastěji z odrůdMüller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský (bílá vína) nebo Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

Více informací o programu na: www.velkebilovice.cz

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji