SZPI rozšiřuje službu spotřebitelům – uzavřené provozovny jsou nově na webu Potraviny na pranýři

Aktuálně 5. 4. 2015

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) od dnešního dne zpřístupňuje na portálu Potraviny na pranýři přehled provozoven, které inspekce uzavřela pro závažné porušení hygienických předpisů. Jde o logický krok navazující na rozšíření kontrolních kompetencí SZPI o provozovny společného stravování – restaurace, bary, vinotéky, rychlé občerstvení a další – od 1. 1. 2015. Inspekce na portálu nyní zveřejňuje všechny uzavřené provozovny v kompetenci SZPI. Kromě provozů společného stravování jde i o prodejny potravin a výrobní potravinářské provozy. Databáze je naplněna daty o uzavřených provozech od počátku roku 2015.

SZPI rozšiřuje službu spotřebitelům – uzavřené provozovny jsou nově na webu Potraviny na pranýři

Foto: szpi.gov.cz

Krok směrem k větší ochraně

„Zveřejnění přehledu provozoven, které nedodržují hygienické předpisy nebo mají závažné nedostatky ohrožující zdraví, je dalším krokem směrem k větší ochraně spotřebitelů,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Stejně jako u dosud zveřejněných nevyhovujících potravin na webu Potraviny na pranýři, u každé provozovny jsou zde uvedeny veškeré podstatné informace pro orientaci spotřebitele – adresa provozovny, obecný (místní) název, typ pochybení, datum uzavření a znovuotevření provozovny (po SZPI potvrzeném odstranění závad) a další informace, přičemž spotřebitelé mohou nalézt problematické provozovny ve svém okolí i prostřednictvím interaktivní mapy.

„Cílem nové služby na portálu Potraviny na pranýři je posílit informování spotřebitelů a současně přispět k rovným konkurenčním podmínkám. Dalším významným efektem je prevence,“ uvedl Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI.

Téměř třetina kontrol se závažným porušením předpisů

Na základě nových kompetencí SZPI uskutečnila od 1. 1. do 31. 3. 2015 celkem 3 170 kontrol v provozovnách společného stravování a u téměř třetiny kontrol zaměřených na hygienu inspekce zaznamenala závažné porušení předpisů. Zejména šlo o zanedbaný úklid kuchyně a skladů potravin s nánosy prachu, mastnoty a zbytků potravin, zaplísnění prostor, výskyt hlodavců a myšího trusu, nefungující chladící zařízení, skladování potravin v nevhodných prostorách, absence přívodu teplé vody a další nedostatky potenciálně ohrožující zdraví spotřebitelů.

Pozor na podniky společného stravování

U 55 provozoven společného stravování bylo porušení elementárních povinností důvodem k dočasnému uzavření provozovny nebo části prostor. Ve stejném období SZPI mimo segment společného stravování – zejména maloobchodní prodejny – uzavřela 13 provozoven. Podniky společného stravování tedy představovaly přes 80 % všech uzavřených provozoven, což signalizuje závažné problémy se znalostí a plněním základních hygienických požadavků u určité části provozovatelů společného stravování. Cílem aktivit SZPI je ochrana spotřebitele a účinné vymáhání práva a zároveň i dialog a osvěta mezi provozovateli.

Nová služba je přirozenou evolucí projektu Potraviny na pranýři, který odstartoval v roce 2012.

Autor: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Partneři Můžeme jíst zdravěji