Tématické dny a nová značka kvality na veletrhu Víno&Delikatesy

Aktuálně 21. 4. 2015

Již 18. rokem se ve dnech od 22. do 24. dubna bude konat mezinárodní gastronomický veletrh Víno&Delikatesy, na výstavišti v Praze Holešovicích. Tento veletrh, který byl dříve známý pod názvem Víno&Destiláty, probíhá tři dny a každný den je jinak tématicky zaměřen. Každý den je určen zemi či společnosti, která představí svá vína či delikatesy návštěvníkům veletrhu. Čas od 11 hodin do 14 hodin je vyhrazen pouze pro profesionály z gastronomie a od 14 hodin do 20 hodin je určen pro širokou veřejnost.

Tématické dny a nová značka kvality na veletrhu Víno&Delikatesy

Foto: 123rf.com

Den moravských vín

První den veletrhu je již tradičně označován Dnem moravských vín, kdy jsou návštěvníci zváni ke stánkům moravských vinařů, aby ochutnali letošní vína a mohli je porovnat s ročníky předchozími. Představí se moravští vinaři se svými špičkovými výrobky, které návštěvníci přímo na místě ochutnat. V rámci prvního dne dojde rovněž k vyhlášení vítězů soutěže vín o Zlatý pohár veletrhu Víno&Delikatesy. Ceny předává premiér republiky a ministr zemědělství ČR.

Tento tuzemsky zaměřený den doplní setkání velvyslanců a obchodních radů s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou u kvalitních tuzemských vín a regionálních delikates. Tady se členové diplomatického sboru budou moci přesvědčit o kvalitě tuzemských výrobků. O nich budou nejen informováni, ale mohou je i ochutnat a ty nejlepší pak propagovat ve svých zemích.

Den vín a delikates z Maďarska a Itálie

Druhý den – Den vín a delikates z Maďarska – bude zaměřený na dovážená maďarská vína a delikatesy. Zástupci jednotlivých společností představí celý sortiment produktů od známé maďarské „čabajky“ až po méně známá tokajská vína.

Závěrečným dnem veletrhu bude „Den vín a delikates z Itálie“, kdy ve spolupráci se známým italským magazínem La Cucina Italiana představí italští vystavovatelé sortiment italských vín a delikates.

Jak vznikají tématické dny na veletrhu?

Impulsem je vždy nějaká poptávka či nabídka dané země či společnosti, například v letošním roce se maďarská obchodní komora rozhodla pro prezentaci maďarských vín a delikates v Praze díky navyšující se poptávce po produktech dovážených z Maďarska. Pro třetí den se skupina vinařů a na ně navázaní producenti prosciutta, oliv, olejů a dalších pochutin rozhodla pro prezentaci v Praze. Díky kontaktům, které máme s časopisem La Cucina Italiana, byla paní Reimitzová, majitelka časopisu, ochotna navštívit na ambasádě italského velvyslance. Pan velvyslanec slíbil akci i zaštítit a Den slavnostně zahájit. Na Den italských vín a delikates se rovněž navázaly některé italské restaurace v Praze, které na veletrhu předvedou své kulinářské umění.

Nová značka kvality Top Delikatesa

V rámci veletrhu je udělována nová značka kvality nejen na tuzemské, ale i na importované produkty, což jiná ocenění neumožňují. Zahraniční produkty mohou toto ocenění kvality nejen získat, ale vítězné produkty spolu s tuzemskými rovnou propagovat na veletrhu. A to nejdůležitější je, že tyto delikatesy mohou návštěvníci na veletrhu ochutnat. Tuto značku Top Delikatesa, v loňském roce obdrželo více než padesát produktů a v letošním roce očekáváme nejméně stejný počet ocenění. Tato značka kvality, kterou jsou certifikované výrobky označeny, totiž navyšuje poptávku po oceněných produktech a přivádí nové zákazníky.

V letošním roce budou mít návštěvníci šanci nově oceněné produkty ochutnat přímo na veletrhu ve společném stánku TOP Delikatesa.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji