Kvalita potravin

Místo smetany voda? To jsou šlehačky ve spreji

Kvalita potravin 9. 10. 2018
Místo smetany voda? To jsou šlehačky ve spreji

Vypadají stejně, uvnitř se diametrálně liší. Řeč je o šlehačkách ve spreji. Spotřebitelský časopis dTest porovnal 25 šlehačkových sprejů dostupných v českých obchodech. Ukázalo se, že leccos, co vypadá jako šlehačka, nejenže není vyrobeno ze smetany, ale dokonce ani z mléka. Daní za pohodlí tak může být „šlehačka“ v podobě vody a palmového tuku. celý článek »

Jaký typ sole zvolit? Je lepší mořská, nebo kamenná?

Kvalita potravin 5. 10. 2018
Jaký typ sole zvolit? Je lepší mořská, nebo kamenná?

Reklama se snaží spotřebitele přesvědčit o tom, že stojí za to připlatit si za dražší sůl kvůli minerálním látkám. Proto spotřebitelská organizace dTest otestovala vzorky obyčejné kamenné, himálajské a mořské soli. V laboratoři analyzovali obsah chloridu sodného, množství dalších minerálů a nečistot. Rozdíly ve složení jedlé soli nebyly zásadní, zato ceny se pohybovaly od 4 do 116 Kč za kilo. celý článek »

Bio je v kurzu. Obrat trhu s biopotravinami totiž v České republice každým rokem stoupá

Kvalita potravin 5. 9. 2018
Bio je v kurzu. Obrat trhu s biopotravinami totiž v České republice každým rokem stoupá

Přiblížit spotřebitelům důvody, proč kupovat biopotraviny, a tím podporovat ekologické zemědělství v České republice, je cílem 14. ročníku kampaně Září – Měsíc biopotravin. V září se uskuteční informační a osvětové akce, díky kterým může veřejnost poznat místní biofarmy a výrobce bioproduktů. Jejich počet i nabídka stále rostou. celý článek »

Co je vegeta? 60 % soli a pouze 20 % zeleniny

Kvalita potravin 30. 8. 2018
Co je vegeta? 60 % soli a pouze 20 % zeleniny

Zeleninové kořenicí směsi jsou běžnou součástí mnoha jídel. Profesionální kuchaři se použití umělých dochucovadel většinou brání, ale laici k nim bývají shovívaví. Vědí však, co všechno si se žlutým práškem přisypou do hrnce? Spotřebitelský časopis dTest porovnal složení 18 univerzálních ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 procent soli, ale jen 20 procent zeleniny. celý článek »

Mléčné řezy a tyčinky – cukr v maskáčích

Kvalita potravin 23. 8. 2018
Mléčné řezy a tyčinky – cukr v maskáčích

V chladicích regálech bývají blízko tvarohů a jogurtů vyskládány také chlazené sladké svačinky. Někteří výrobci je prezentují jako zdravější alternativu ke klasickým cukrovinkám. Je mezi nimi ale rozdíl? Spotřebitelský časopis dTest porovnal složení 13 chlazených výrobků s obsahem mléka a tvarohu. Zjistil, jak jsou na tom po výživové stránce.  celý článek »

Partneři Můžeme jíst zdravěji