Kvalita potravin

Ledové kávy mají víc kalorií než limonády

Kvalita potravin 13. 9. 2017
Ledové kávy mají víc kalorií než limonády

Balené ledové kávy jsou oblíbeným „nakopávačem“ pozornosti řidičů a lidí na cestách. Spotřebitelský časopis dTest porovnal složení 26 ledových káv a kávových nápojů podle deklarovaného obsahu kávy, cukru, tuku a dalších ingrediencí. Množstvím cukru se ledové kávy podobají limonádám, ale celkovou energetickou hodnotu mají vyšší kvůli mléčnému tuku. Kromě povzbuzení mysli poskytuje ledová káva také vydatnou energetickou vzpruhu. celý článek »

České vepřové neobsahuje žádné zbytky antibiotik a hormonů

Kvalita potravin 12. 9. 2017
České vepřové neobsahuje žádné zbytky antibiotik a hormonů

Čeští chovatelé prasat používají mnohem méně léčiv než například chovatelé v Německu, Polsku či Belgii. Jen mezi lety 2010 a 2015 snížili čeští chovatelé spotřebu antibiotik u zvířat o 27,8 %. Zároveň se v Evropě při výrobě vepřového masa nepoužívají hormony pro urychlení růstu. Kvalita českého vepřového masa je důvodem pro nákup z tuzemských chovů. celý článek »

Co je to NRF index potravin? Napoví, které jsou výživné, málo kalorické a také levné

Kvalita potravin 5. 9. 2017
Co je to NRF index potravin? Napoví, které jsou výživné, málo kalorické a také levné

Téměř všechny lidi na celém světě spojuje potřeba jíst. Proto se na tohle téma objevují stále nové a nové studie. Jednou z nich je i výzkum amerického profesora Drewnoskiho, který srovnával jednotlivé typy potravin podle tzv. NRF-indexu. Ten prozradí, jaké potraviny jsou nejen výživné, ale zároveň mají i méně kalorií a jsou také cenově dostupné. celý článek »

„Za odlišnou kvalitu potravin v ČR může cenová politika velkých řetězců,“ tvrdí odborníci

Kvalita potravin 1. 9. 2017
„Za odlišnou kvalitu potravin v ČR může cenová politika velkých řetězců,“ tvrdí odborníci

Nedávná kauza týkající se rozdílné kvality potravin v ČR a v okolních zemích pouze poukázala na jev, který je v českém prostředí přítomný už dvacet let. Jeho hlavní příčinou je snaha obchodních řetězců stlačit ceny potravin co nejníže. Výrobci se tomu podřizují, což se ve výsledku odráží na kvalitě výrobků. celý článek »

Test kvality herkulesu – propadl každý třetí výrobek

Kvalita potravin 17. 8. 2017
Test kvality herkulesu – propadl každý třetí výrobek

Trvanlivý salám herkules je oblíbeným společníkem řady lidí na letních cestách. Prodává se u nás již přes třicet let a v obchodech lze najít i takové, které se obalem hlásí k původním výrobkům. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 15 vzorků těchto salámů, krájených i tyčových, aby prověřil jejich kvalitu. Celá třetina propadla kvůli problémům s použitým masem. Rozdíly jsou i mezi salámy stejných značek prodávanými v celé šišce a v krájené variantě. celý článek »

Partneři Můžeme jíst zdravěji