Kvalita potravin

Test arašídů: plísní se nemusíte bát

Kvalita potravin 13. 11. 2018
Test arašídů: plísní se nemusíte bát

Solené buráky patří k tradičnímu občerstvení nabízenému hostům doma na návštěvě i v restauraci. Časopis dTest otestoval kvalitu pražených solených arašídů. Spotřebitelé se nemusí obávat o své zdraví, nezávislý test totiž ukázal, že buráky neobsahují žádné nežádoucí látky. Prohřešky výrobců se týkaly pouze nedodrženého množství soli. celý článek »

Je opravdu „pamlsková“ vyhláška přínosná? U mléčných výrobků spíše škodí

Kvalita potravin 31. 10. 2018
Je opravdu „pamlsková“ vyhláška přínosná? U mléčných výrobků spíše škodí

V roce 2017 začala platit „pamlsková“ vyhláška zakazující prodávat v prostředí školy „nezdravé“ potraviny. Ukázalo se ale, že je toto pravidlo příliš přísné, obecné a někdy neefektivní. Týká se to např. mléčných výrobků. Děti si pak nemohou zakoupit ve škole ty, které jsou z hlediska výživy naprosto v pořádku. Vyhláškou je ovlivněn také projekt „Mléko do škol“. V čem je tedy problém? celý článek »

Místo smetany voda? To jsou šlehačky ve spreji

Kvalita potravin 9. 10. 2018
Místo smetany voda? To jsou šlehačky ve spreji

Vypadají stejně, uvnitř se diametrálně liší. Řeč je o šlehačkách ve spreji. Spotřebitelský časopis dTest porovnal 25 šlehačkových sprejů dostupných v českých obchodech. Ukázalo se, že leccos, co vypadá jako šlehačka, nejenže není vyrobeno ze smetany, ale dokonce ani z mléka. Daní za pohodlí tak může být „šlehačka“ v podobě vody a palmového tuku. celý článek »

Jaký typ sole zvolit? Je lepší mořská, nebo kamenná?

Kvalita potravin 5. 10. 2018
Jaký typ sole zvolit? Je lepší mořská, nebo kamenná?

Reklama se snaží spotřebitele přesvědčit o tom, že stojí za to připlatit si za dražší sůl kvůli minerálním látkám. Proto spotřebitelská organizace dTest otestovala vzorky obyčejné kamenné, himálajské a mořské soli. V laboratoři analyzovali obsah chloridu sodného, množství dalších minerálů a nečistot. Rozdíly ve složení jedlé soli nebyly zásadní, zato ceny se pohybovaly od 4 do 116 Kč za kilo. celý článek »

Bio je v kurzu. Obrat trhu s biopotravinami totiž v České republice každým rokem stoupá

Kvalita potravin 5. 9. 2018
Bio je v kurzu. Obrat trhu s biopotravinami totiž v České republice každým rokem stoupá

Přiblížit spotřebitelům důvody, proč kupovat biopotraviny, a tím podporovat ekologické zemědělství v České republice, je cílem 14. ročníku kampaně Září – Měsíc biopotravin. V září se uskuteční informační a osvětové akce, díky kterým může veřejnost poznat místní biofarmy a výrobce bioproduktů. Jejich počet i nabídka stále rostou. celý článek »

Co je vegeta? 60 % soli a pouze 20 % zeleniny

Kvalita potravin 30. 8. 2018
Co je vegeta? 60 % soli a pouze 20 % zeleniny

Zeleninové kořenicí směsi jsou běžnou součástí mnoha jídel. Profesionální kuchaři se použití umělých dochucovadel většinou brání, ale laici k nim bývají shovívaví. Vědí však, co všechno si se žlutým práškem přisypou do hrnce? Spotřebitelský časopis dTest porovnal složení 18 univerzálních ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 procent soli, ale jen 20 procent zeleniny. celý článek »

Partneři Můžeme jíst zdravěji