Kvalita potravin

Rajčata jako červený poklad českých zahrad

Kvalita potravin 21. 7. 2018
Rajčata jako červený poklad českých zahrad

Rajčata jsou pro náš organismus velmi prospěšná. Nejdůležitější je jejich červené barvivo zvané lykopen, které působí jako antioxidant. Z vitaminů jsou zde nejvíce zastoupeny vitaminy B, C, E a K a z minerálních látek pak draslík, fosfor, hořčík a vápník. Vysoký je také obsah vlákniny a kyseliny listové. Rajčata jsou velmi vhodná i během různých diet – mají totiž minimální energetickou hodnotu a neobsahují skoro žádné cukry. celý článek »

Pozor na salmonelu! Na vině může být i oblíbené kuřecí maso

Kvalita potravin 12. 7. 2018
Pozor na salmonelu! Na vině může být i oblíbené kuřecí maso

Kuřecí prsní řízky jsou nejžádanějším druhem kuřecího masa pro grilování. Díky libovosti a vysokému obsahu svalových bílkovin mají punc zdravého masa. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 11 vzorků těchto mas, aby prověřil jejich kvalitu a dodržení legislativních požadavků. Ve třech produktech odhalil dTest přítomnost salmonely, ve dvou nadměrné množství vody. celý článek »

Veterinární inspektoři v Praze během letošních kontrol farmářských trhů zjistili závady u jedné pětiny prodejců

Kvalita potravin 29. 6. 2018
Veterinární inspektoři v Praze během letošních kontrol farmářských trhů zjistili závady u jedné pětiny prodejců

S rychlým nástupem jara se inspektoři Státní veterinární správy (SVS) působící v Praze zaměřili také na kontrolu prodeje potravin na farmářských trzích; konkrétně živočišných komodit jako jsou maso, ryby, masné a rybí výrobky, vejce, mléko a mléčné produkty či med. Dosud letos provedli na farmářských trzích v hlavním městě téměř 50 kontrol, z toho zhruba v pětině případů zjistili nějaké pochybení. Množství i typ závad jsou letos zatím velmi podobné jako ve stejném období loňského roku. celý článek »

Partneři Můžeme jíst zdravěji