Kvalita potravin

Sušená výživa pro batolata z pohledu nežádoucích látek

Kvalita potravin 8. 11. 2017
Sušená výživa pro batolata z pohledu nežádoucích látek

Když má batole žízeň, může ji zahnat nápojem z prášku a teplé vody. Zatímco v prvním roce života je mateřské mléko nebo jeho náhrada nutností, od jednoho roku už se batole bez sušené mléčné alternativy může obejít. Instantní mléčnou výživu určenou pro děti starší jednoho roku podrobil spotřebitelský časopis dTest testování na přítomnost rizikových látek. Laboratorní zkoušky odhalily, že konzumací některých výrobků lze překročit tolerovatelnou denní dávku nežádoucích sloučenin MCPD. celý článek »

Nejčastěji šizené potraviny? Tuzemské masné výrobky

Kvalita potravin 29. 10. 2017
Nejčastěji šizené potraviny? Tuzemské masné výrobky

Masné výrobky mají problémy s kvalitou častěji než jiné potraviny, odhalily to nezávislé spotřebitelské testy časopisu dTest. Analýza výsledků testování za poslední tři roky ukázala, že nejvíc nekalostí skrývají uzeniny a další výrobky z masa. Zatímco při testech všech ostatních druhů potravin činil podíl propadlíků 2,2 %, u uzenin propadlo 20 % zboží jako nevyhovující. Rekord v počtu zjištěných nesrovnalostí drží loňský test šunkových salámů, ve kterém pohořelo 40 % testovaných vzorků. celý článek »

Moštová sezóna je v plném proudu! Co byste měli vědět o kvalitě moštu?

Kvalita potravin 6. 10. 2017
Moštová sezóna je v plném proudu! Co byste měli vědět o kvalitě moštu?

Pro nástup podzimu není typické jenom zbarvování listů do žlutavých, hnědavých a načervenalých odstínů, ale také sezóna moštování jablek. Slovo „mošt“ běžně používáme, jedná se ale o termín z české legislativy? Jakou by měl mít tento nápoj barvu, chuť a vůni? V čem ho skladovat a jak poznat ten kvalitní? Při výběru vám pomohou mj. i značky kvality. celý článek »

Znalost evropských značek kvality potravin stoupá

Kvalita potravin 1. 10. 2017
Znalost evropských značek kvality potravin stoupá

Třetí vlna šetření komunikační kampaně Kvalita z Evropy – chutě s příběhem z letošního června přináší pozitivní výsledky. Měření ukázala, že podpořená znalost všech značek kvality potravin se zvýšila. Dříve opomíjené evropské značky kvality se začínají rozvíjet a stoupá jejich znalost. Čtvrtina Čechů (28 %) zná nějaké evropské značení a narůstá také podíl lidí, kteří správně určují jejich původ.  celý článek »

Srovnání mražených pizz odhalilo náhražky sýra a ošizenou šunku

Kvalita potravin 30. 9. 2017
Srovnání mražených pizz odhalilo náhražky sýra a ošizenou šunku

Existuje nespočet variant, ve kterých se pizza vyrábí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal deklarované složení mražené pizzy v 19 sýrových a 17 šunkových variantách, u mnohých z nich odhalil nízký obsah sýra a šunky. Více než polovina šunkových pizz obsahovala šunku „vyztuženou“ škrobem, zatímco v nejlevnějších sýrových pizzách se objevily náhražky sýra. Srovnání výrobků na evropských trzích ukázalo dvojí kvalitu mražených pizz, bohužel v neprospěch českých zákazníků.  celý článek »