Arzen v rýži – opravdu nám hrozí otrava?

Kvalita potravin 8. 5. 2017

„Kontaminace rýže arzenem“ je v poslední době hodně googlované slovní spojení. Přestože obsah nežádoucích látek podléhá přísné úřední kontrole, časopis dTest se rozhodl otestovat v laboratoři 13 vzorků rýže. S jakým množstvím arzenu se tedy můžeme setkat? 

Arzen v rýži – opravdu nám hrozí otrava?

Přítomnost jednoho z nejznámějších trávicích jedů, respektive jeho nebezpečné anorganické formy v rýži, znepokojila spotřebitele po celém světě. Zabýval se jím Evropský úřad pro bezpečnost potravin i Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Podle zjištění druhé jmenované instituce z loňského roku mohla být rýže příčinou necelého 1 % všech případů karcinomů plic a močového měchýře ve Spojených státech. 

Jak je na tom rýže z českých obchodů?

„Do našeho testu jsme si vybrali základní druh rýže – dlouhozrnnou bílou – ve standardním kilogramovém balení. A celkový obsah arzenu i množství rizikové anorganické formy se mezi vybranými vzorky poměrně lišily,“ uvádí Hana Hoffmanová, šéfredaktorka časopisu dTest. Ten prostřednictvím testů v nezávislé laboratoří zjistil, že nejnižší nálezy pohybující se pod mezí kvantifikace vykázala rýže značek ah Basic, Essa a Lagris. „U anorganického arzenu obsahovaly méně než 0,05 mg/kg,“ uvádí Hoffmannová. „U zbylých deseti vzorků se podařilo naměřit již konkrétní hodnoty pohybující se od 0,06 do 0,1 mg/kg,“ dodává Hoffmanová a shrnuje: “Dobrou zprávou je, že i vzorek značky korrekt, s nejvyšší koncentrací kontaminace, se pohodlně vešel do limitu své kategorie a dokonce by splňoval i požadavky na rýži pro kojence a malé děti.“ Maximální limity pro syrovou loupanou rýži jsou 0,2 mg/kg, pro předpařenou, takzvanou parboiled rýži 0,25 mg/kg a pro rýžové chlebíčky a podobné výrobky 0,3 mg/kg. Naopak striktnějším požadavkům musí vyhovovat surovina určená kojencům a malým dětem. Ta smí obsahovat anorganický arzen v množství nejvýše 0,1 mg/kg.

Jak se arzen do rýže dostane?

Arzen se dostává do rýže několika způsoby – může jej obsahovat půda nebo vzduch na místech, kde se rýže pěstuje, zdrojem mohou být i používané pesticidy. Nevýhodou je, že rýže jej dokáže z půdy přijímat a akumulovat. Přitom ne všechny druhy rýže zachytávají arzen stejně účinně. Jeho množství v rýži můžete ovlivnit volbou druhu a zejména způsobem přípravy. Český spotřebitel však může být klidný. Pro naplnění denního příjmu arzenu by muselo batole denně sníst v syrovém stavu tři, dospělí pět a vegetarián dokonce šest padesátigramových porcí.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji