Česká cibule: jak se odlišuje od konkurence?

Kvalita potravin 27. 3. 2017

O tom, zda má cibule schopnost zapudit zlé duchy, nic nevíme, ale že je odpradávna také v našich končinách oblíbenou a využívanou zeleninou nejen v kuchyni, ale i léčitelství, víme jistě. Jde o mimořádně oblíbený druh zeleniny. Těžko byste hledali zahrádku, na které není vysázena cibule, nebo ji nenašli na trzích. Pěstování cibule má dlouholetou tradici ve Všestarech, kde klimatické a půdní podmínky nadprůměrně vyhovují jejímu pěstování.

Česká cibule: jak se odlišuje od konkurence?

Zdravější cibule z českých zemí

„Originalita Všestarské cibule spočívá v tom, že obsahuje o čtvrtinu více železa než průměrná cibule, a dokonce dvojnásobek niacinu (vitaminu B3) s absencí škodlivých látek,“ sděluje Ing. Monika Nebeská, předsedkyně představenstva Zemědělského družstva Všestary a dodává: „Tyto pozitivní vlastnosti jsou dány přírodními podmínkami, šetrností pěstování, zpracování a skladování. Díky tomu je i Všestarská cibule od roku 2008 držitelem Chráněného označení původu.“ 

Pěstování cibule a její skladování

Spotřeba cibule se v Česku pohybuje kolem 98 tis. tun, z toho přibližně 10 % je vyprodukováno v ZD Všestary. Celková plocha, na níž je pěstovaná cibule každý rok představuje okolo 200 ha. V roce 2017 se výměra pěstované Všestarské cibule navýší o 20 ha. Všestarská cibule je prodávána výhradně na území České republiky. V posledních dvou letech se na produkci cibule podepsalo především sucho a mírné zimy, které podporují růst plísní a škůdců. 

„U nás pěstujeme polopozdní hybrid Rijnburského typu – Hybelle,“ říká Ing. Nebeská a dále vysvětluje: „Tento typ cibule je vhodný na dlouhodobé uskladnění, protože se vyznačuje velmi pevnou slupkou. Obsahuje vysoké množství vitaminu B3 a železa. Už od dob našich babiček se cibule obecně vyznačuje protizánětlivými účinky.“

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji