Chleby roku 2017 znají své vítěze

Kvalita potravin 27. 6. 2017

Není chleba jako chleba. Své o tom vědí i sami pekaři, kteří každoročně pořádají prestižní národní soutěž „Chléb roku“, kde oceňují ty nejlepší chleby hned ve třech kategoriích - konzumní chléb, řemeslný chléb a chléb bez hranic.

Chleby roku 2017 znají své vítěze

Již po osmé se prestižní akce pekařů i samotná soutěž uskutečnily ve strategickém partnerství se společností Tesco. Výrobci a obchod se spojili a společně propagují kvalitní chléb a snaží se jej nabídnout co největšímu množství spotřebitelů. „Důvodem, proč je Tesco sponzorem, je podpora tohoto tradičního řemesla a zvýšení prestiže českých pekařských výrobků. Je to pro nás i forma vyjádření, jak podporujeme lokální dodavatele a jejich kvalitní výrobky,“ vysvětluje Jana Suchá, manažerka kategorie pečiva společnosti Tesco. 

Zákazníci se zajímají o kvalitu pečiva

O tom, že oceněné chleby patří mezi vyhledávané zboží ze strany zákazníků jednoznačně svědčí i prodejní čísla. „Za dobu této spolupráce jsme již prodali miliony kusů oceněných chlebů, jen za minulý rok to bylo více než čtvrt milionu kusů. Stejně tak i letos opět vítězné chleby zařadíme do našeho sortimentu,“ doplňuje Jana Suchá. Možnost výběru lokálního pečiva je pro dnešního zákazníka velmi důležitá. I v případě pečiva jsou v současné době patrné dva silné trendy. Prvním jsou tzv. superpotraviny (chia, goji, quinoa…) a druhým je pak návrat k tradici: „Vidíme, že se zákazníci stále více zajímají o zdravotní benefity a vyhledávají potraviny, které tyto benefity mají. Dalším takovým příkladem je např. bílkovinové pečivo nebo pečivo se sníženým obsahem soli a cukru. Druhým trendem, který je patrný, je naopak návrat k tradici. Tedy klasické kváskové pečivo, s rustikálním vzhledem a z kamenné pece,“ uzavírá Jana Suchá.

A které chleby tedy zvítězily?

Nejlepší chléb z průmyslové pekárny v kategorii „Konzumní chléb “ upekli v pekárně Beas Choustníkovo Hradiště. Vítězem v kategorii „Řemeslný chléb“ se stal výrobek z pekárny Pekařství MaJa Dolní Dunajovice. Vítězem volné kategorie na trhu stále oblíbenějších chlebových specialit „Chléb bez hranic“ se stali pekaři z pekárny Pecud v.o.d. Žandov.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji