Co je to NRF index potravin? Napoví, které jsou výživné, málo kalorické a také levné

Kvalita potravin 5. 9. 2017

Téměř všechny lidi na celém světě spojuje potřeba jíst. Proto se na tohle téma objevují stále nové a nové studie. Jednou z nich je i výzkum amerického profesora Drewnoskiho, který srovnával jednotlivé typy potravin podle tzv. NRF-indexu. Ten prozradí, jaké potraviny jsou nejen výživné, ale zároveň mají i méně kalorií a jsou také cenově dostupné.

Co je to NRF index potravin? Napoví, které jsou výživné, málo kalorické a také levné

V letech 2008-2012 proběhla v USA zajímavá studie vedená panem profesorem Drewnowskim. V uvedeném výzkumy byly potraviny srovnávány podle takzvaného NRF-indexu (Nutrient Rich Foods), neboli indexu „výživové bohatosti“ potravin. Jedná se o formální bodové hodnocení, které posuzuje potraviny na základě jejich obsahu živin.

„Od součtu procentuálních hodnot 9 prospěšných živin, kterými jsou bílkoviny, vláknina, vitamin A, vitamin C, vitamin E, vápník, železo, hořčík a draslík se odečítají hodnoty tří méně prospěšných živin, konkrétně nasyceného tuku, přidaného cukru a sodíku,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského. Výsledek nás informuje o tom, že čím je nutriční hodnota potraviny vyšší, tím lepší je dosažené skóre. Zajímavostí je, že kromě energetické a výživové hodnoty posuzuje uvedený index NRF i cenovou dostupnost potraviny.

Skvěle dopadly mléčné výrobky

Americké studie jednoznačně potvrdily závěr, že vysoký NRF-index vykazují mléčné výrobky, což znamená, že nám poskytují mnoho významných základních živin, ale současně relativně málo kalorií, a to vše za přijatelné ceny.

„Mléko a mléčné výrobky jsou potraviny bohaté na živiny a současně se jedná o cenově dostupný zdroj naší výživy. Zejména fermentované mléčné výrobky (např. jogurty) a sýry patří mezi nutričně hodnotné potraviny nabízející široké spektrum základních živin, a to vysoce kvalitní mléčné bílkoviny, vitamíny a minerální látky (vápník, fosfor, draslík, jód aj.) Současně se přitom jedná o potraviny, které nemají příliš mnoho kalorií - oproti nutričně chudým potravinám označovaným za 'prázdné kalorie' “, dodává Ing. Jiří Kopáček, CSc.

Jak si vedly další potraviny?

Dalšími prospěšnými potravinami jsou ovoce a zelenina, které jsou ovšem z pohledu ceny v porovnání s mléčnými výrobky o něco dražší. Za méně výhodné jsou podle této klasifikace považovány dezerty, sladkosti, tuky a oleje - mají podstatně nižší NRF-index, ale přitom jsou poměrně levné, což bohužel přitahuje zájem spotřebitelů.

Vyšší NRF-index = nižší hmotnost

Navazující studie poté dále naznačily, že lidé konzumující více nutričně hodnotných potravin, např. mléčných výrobků, mají také nižší celkový příjem energie (kcal) a nejsou obézní. 

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji