Test arašídů: plísní se nemusíte bát

Kvalita potravin 13. 11. 2018

Solené buráky patří k tradičnímu občerstvení nabízenému hostům doma na návštěvě i v restauraci. Časopis dTest otestoval kvalitu pražených solených arašídů. Spotřebitelé se nemusí obávat o své zdraví, nezávislý test totiž ukázal, že buráky neobsahují žádné nežádoucí látky. Prohřešky výrobců se týkaly pouze nedodrženého množství soli.

Test arašídů: plísní se nemusíte bát

Nejprodávanější ochucené ořechy

Arašídy ve slané podobě jsou v České republice nejprodávanějšími ochucenými ořechy, v průměru snědí Češi skoro půl kila arašídů za rok. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 16 zástupců balených pražených solených arašídů, které jsou k dostání na českém trhu. Země původu testovaných plodů (Egypt, Čína, Senegal a Nigérie) nevzbuzují důvěru kvůli dřívějším problémům s mikrobiologickou čistotou. Z evropského Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) vyplývá, že orgány členských zemí EU v posledním roce na svých hranicích zachytily přes stovku závadných zásilek arašídů, které kvůli plísňovým jedům nevpustily na evropský trh.

Mykotoxiny, plísně i salmonela

Spotřebitelská organizace dTest v arašídech hledala mykotoxiny, plísně i salmonelu, kterou byly před 10 lety kontaminovány arašídy společnosti Peanut Corporation of America. Odborníci také zkoumali, jak semena podzemnice olejné chutnají, voní či jak jsou tvrdé a slané. „Potěšující zprávou pro milovníky arašídů je, že jsme v otestovaných výrobcích nenašli salmonelu ani plísně. Největším prohřeškem arašídů je nadbytek soli,“ shrnuje zjištění z nezávislého testování Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Nadměrná konzumace soli je příčinou řady onemocnění

Nejvíce soli obsahovaly buráky Albert Arašídy solené (1,78 gramu soli ve 100 gramech) a Van Almerk Arašídy solené (1,63 gramu ve 100 gramech) – snědením 100g porce těchto arašídů vyčerpá dospělý jedinec zhruba třetinu denního limitu pro příjem soli podle doporučení Světové zdravotnické organizace. „U Van Almerk Arašídů jsme naměřili o 63 % vyšší množství soli, než je uvedené na obalu. Pro hrubé nedodržení množství soli uvedeného na vlastním obalu jsme jim udělili nedostatečnou známku,“ říká Hana Hoffmannová.

Překvapivé jsou závěry z porovnání cen arašídů. Po výživové i jakostní stránce obstojí i nejlevnější buráky privátní značky ve srovnání s třikrát dražšími konkurenty.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji