Advent se blíží aneb ten správný čas na vánočku

Rady & tipy 12. 11. 2017

Adventní období letos začne počátkem prosince a s ním i přípravy na Vánoce. Nejen k Vánocům, ale i Adventu neodmyslitelně patří staročeská vánočka. V následujícím textu vám přinášíme recept, jak tuto „vánoční klasiku“ upéct.

Advent se blíží aneb ten správný čas na vánočku

Nedělní staročeská vánočka

  • 1 kg hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 10 g soli
  • 50 g droždí
  • 500 ml mléka
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 balíček rozinek
  • plátky mandlí

Z droždí, malého množství mléka a cukru zadělejte kvásek. Všechny ostatní suroviny vyjma másla, rozinek a plátků mandlí dejte do mísy. Přilijte zbylé mléko, přidejte kvásek a rozpuštěné máslo (nesmí být horké) a zadělejte těsto. Nakonec do něj přidejte rozinky. Poté nechte přikryté utěrkou vykynout, asi 1,5 hodiny.

Po vykynutí si těsto rozdělte napůl a každou půlku na tolik stejných dílů, z kolika copů budete vánočky plést. Z dílů vypracujte kuličky, nechte je asi půl hodiny přikryté vykynout. Pak z nich vyválejte válečky a spleťte vánočky. Opět je nechte půl hodiny vykynout. Vánočky potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a při 220 °C nechte 10 minut zapéct. Pak snižte teplotu na 170 °C a pečte asi hodinu dozlatova.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji