Balzamikové krémy vykouzlí z každého jídla gastronomický zážitek

Rady & tipy 18. 7. 2018

Léto a vysoké teploty už je v plném proudu. Slunečná obloha svádí k lenošení v parcích, procházkám v přírodě či popíjení svěžích koktejlů na venkovních zahrádkách. Kdo by chtěl v tomto krásném počasí trávit dlouhé hodiny v kuchyni? Řecké balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou vám přináší několik jednoduchých, a přesto zajímavých receptů, které potěší nejednoho strávníka a ušetří vám spoustu času. Vykouzlíte s nimi z každého jídla za pár minut gastronomický zážitek.

Balzamikové krémy vykouzlí z každého jídla gastronomický zážitek

Připravte si chuťové pohárky

S létem přichází i nová svěží příchuť. Balzamikový krém s granátovým jablkem vyniká intenzivním aromatem a unikátní chutí: sladkou s náznakem trpkosti, přestože obsahuje čerstvou přírodní šťávu z granátových jablek z Messiny. Skvěle se hodí na přípravu sendvičů, marinád či lehkých salátů. A nechybí samozřejmě ani v našich nových receptech.

Recepty dle food bloggerky

Recepty na letošní rok připravila food bloggerka Romana Böhmová z Naskokvkuchyni.cz. A je opravdu z čeho vybírat. Hlad u vody či na výletě vám jistě zažene lehký těstovinový salát s pistáciemi, dochucený fíkovým balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou. Při grilování s přáteli sáhněte po receptu na jarní salát s grilovaným jablkem a novinkou s příchutí granátového jablka. Až vám dojde inspirace na nedělní oběd, zachrání vás recept na vepřovou panenku se zeleninou, taktéž s použitím balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou granátové jablko. Chybí vám sladká tečka na závěr? I na tu Romana myslela. Připravte si kokosové vafle se zkaramelizovaným ovocem a krémem s příchutí fíku.

Vedle balzamikového krému s granátovým jablkem máte na výběr i z několika dalších příchutí, které jistě najdou své využití opravdu v každé domácnosti. Marinádu na maso nebo obyčejný sendvič pozvedne na vyšší úroveň krém s klasickou příchutí. Zeleninový salát nebo grilovaná ryba zase vyžadují svěží doplněk, a přesně proto je tu krém s pomerančem a citrónem. Je libo spíš hustou polévku či nadýchaný dezert? Pak nesmí chybět fíkový balzamikový krém.

Žádný lepek!

Jistě potěšíme i ty z vás, kteří ve své kuchyni vaří bez lepku. Žádný z krémů Kalamáta Papadimitriou lepek neobsahuje. Všechny jsou navíc zcela bez tuku a jedna porce má jen 17 kalorií. Nic tedy nebrání tomu si je vychutnávat třeba každý den. Stoprocentně přírodní složení pouze z korintských rozinek je jen dalším benefitem, díky kterému krémy získávají svou jedinečnou sladkokyselou chuť.

Batátová polévka se smaženou cibulkou

Ingredience:

●3 větší batáty (cca 1 kg)

●2 mrkve

●1 fenykl

●1 litr vývaru (zeleninový nebo kuřecí)

●malý kousek čerstvého zázvoru

●3 lžíce olivového oleje

●3 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou klasik

●přepuštěné máslo

●½ lžičky kurkumy

●250 ml kokosového mléka

●sůl

●pepř

Ingredience na ozdobu:

●cibule

●hladká mouka

●strouhaný parmazán

●olej

●dýňová semínka

Postup:

1) Batáty oloupeme a nakrájíme na větší kousky. V míse je smícháme s olivovým olejem, balzamikovým krémem, osolíme, opepříme a dáme péct do trouby na cca 20 minut na 180 stupňů.

2) V hrnci si rozpustíme přepuštěné máslo a orestujeme na něm na kousky pokrájenou mrkev. Přidáme nakrájený fenykl, nadrobno pokrájený zázvor, kurkumu (nemusí být) a ještě chvíli restujeme.

3) Nakonec přidáme upečené batáty a přilijeme vývar. Vše rozmixujeme, zalijeme kokosovým mlékem, dochutíme solí a krátce provaříme.

4) Připravíme si cibulové kroužky. Cibuli pokrájíme na kolečka a obalíme v mouce a parmazánu. Smažíme na oleji do zezlátnutí. Dýňová semínka si opražíme nasucho v pánvičce.

5) Polévku podáváme ozdobenou cibulovými kroužky a praženými dýňovými semínky.

Jarní salát s grilovaným jablkem

Ingredience:

●mix salátů

●rukola

●1 jablko

●1 lžíce přepuštěného másla

●2 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem

●hrst vlašských ořechů

Ingredience na zálivku:

●3 lžíce olivového oleje

●1 lžíce balzamikového octa Kalamáta Papadimitriou

●1 lžička dijonské hořčice

●1 lžíce medu

●himalájská sůl

●čerstvě mletý pepř

Postup:

1) Nejdříve si připravíme zálivku smícháním všech surovin na zálivku.

2) Na pánvi si rozehřejeme přepuštěné máslo a opečeme na něm jablko nakrájené na měsíčky. Když nám začne jablko zlátnout, přidáme balzamikový krém, a ještě cca dvě minuty opékáme.

3) Do misky si dáme tři hrsti mixu salátů a dvě hrsti rukoly a vše důkladně promícháme se zálivkou.

4) Salát servírujeme do misky, navrch dáme plátky jablek, a nakonec vše posypeme nasekanými vlašskými ořechy.

Kachní prsa s pomerančovou omáčkou

Ingredience na kachní prsa:

●2 kachní prsa

●2 pomeranče

●3 lžíce citrusového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

●1 lžíce Grand Marnier

●sůl vločková

Ingredience na přílohu:

●5 brambor

●1 batát

●¼ celeru

●2 lžíce citrusového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

●římský kmín

●50 g nastrouhaného parmezánu

●bylinková sůl

●olivový olej

Postup:

  1. Kachní prsa očistíme a přebytečnou kůži si dáme na pánev a necháme z ní vypéct tuk, který si poté slijeme.
  2. Mezitím si připravíme pomeranče, které vyfiletujeme, a ze zbytku pomeranče vymačkáme do misky šťávu. Přidáme citrusový balzamikový krém a osolíme podle chuti.
  3. Brambory si očistíme kartáčkem, batát a celer oloupeme. Vše si nakrájíme (brambory na měsíčky, batát a celer na hranolky). Do misky dáme olivový olej, římský kmín, citrusový balzamikový krém, parmezán, bylinkovou sůl a vše promícháme. Pečeme v troubě asi 20-30 minut.
  4. Na pánev dáme vypečený tuk a opečeme na něm zprudka kachní prsa (vždy nejdříve kůží dolů). Hotová kachní prsa zabalíme do alobalu a necháme 10 minut odpočinout.
  5. Na pánvi si necháme trochu kachního výpeku a přidáme do něj namarinované pomeranče. Omáčku necháme zredukovat do zhoustnutí. Ke konci přidáme Grand Marnier. Kachní prsa vyjmeme z alobalu a nakrájíme na plátky. Servírujeme je posypané vločkovou solí a zalité pomerančovou omáčkou. Jako přílohu servírujeme brambory s bátaty a celerem.

Kokosové vafle se zkaramelizovanými višněmi

Ingredience na vafle:

●50 g namletých ovesných vloček

●25 g namletého kokosu

●2 vejce

●2 lžíce třtinového cukru

●1/2 lžičky prášku do pečiva

●2-3 lžíce mléka

●větší špetku soli

●2 lžíce kokosového oleje

Ingredience na višně:

●200 g višní (mohou být i zmrazené)

●2 lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

Ingredience k podávání:

●1 tučný tvaroh

●100 ml smetany ke šlehání

●2 lžíce moučkového cukru

●několik kapek vanilkového extraktu

Postup:

  1. Vejce vyšleháme s cukrem. Poté přidáme povolený kokosový olej, namleté vločky, namletý kokos, prášek do pečiva, sůl, mléko a vše promícháme.
  2. Pečeme ve vaflovači asi 5 minut (ze začátku ho neotevíráme).
  3. V rendlíku si svaříme višně s fíkovým balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou do zhoustnutí.
  4. V robotu vyšleháme tvaroh, smetanu ke šlehání, cukr a vanilkový extrakt.
  5. Vafle podáváme s tvarohem a zkaramelizovanými višněmi.

Těstovinový salát s pistáciemi

Ingredience:

●250 g těstovin farfalle

●1 malá cuketa

●1 červená paprika

●2 lžíce přepuštěného másla

●3 lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

●hrst zelených oliv

●4 sušená rajčata

●100 g rukoly

●30 g parmezánu

●hrst pistácií

●sůl

●pepř

Postup:

1) Uvaříme si těstoviny podle návodu na obalu, propláchneme a necháme vychladnout.

2) Na pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo a orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cuketu a na nudličky nakrájenou papriku. Když je zelenina orestovaná na skus, přidáme tři lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou, sůl a pepř podle chuti a necháme ještě chvilku zredukovat. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

3) Nakrájíme si na plátky olivy a sušená rajčata na drobné kostičky. Parmezán si nastrouháme na hobliny.

4) K restované zelenině přidáme olivy, rajčata a smícháme s těstovinami. Podáváme na talíři s rukolou, parmezánem a nasekanými pistáciemi.

Vepřová panenka se zeleninou a jablky

Ingredience:

●400-500 g vepřové panenky

●čerstvě mletý pepř

●vločková sůl

●3 mrkve

●2 petržele

●1 jablko

●olivový olej

●1 lžíce přepuštěného másla

●5 lžic balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem

Postup:

1) Panenku opepříme a naložíme do olivového oleje. Necháme chvilku marinovat.

2) Mezitím si dobře omyjeme mrkev a petržel (neloupeme, pouze kartáčkem očistíme). Mrkve si rozpůlíme a petržele rozčtvrtíme. Do misky si dáme trochu olivového oleje, 3 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem, pepř a sůl a zeleninu v oleji dobře promícháme.

3) Mrkev a petržel vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180 stupňů přibližně 20 minut.

4) Jablko rozkrojíme, odstraníme jadřinec a nakrájíme na měsíčky. Na pánvi si rozpálíme přepuštěné máslo a jablko na něm orestujeme. Když nám jablko začne zlátnout, přidáme 2 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem a necháme zredukovat.

5) Vepřovou panenku opečeme zprudka na pánvi ze všech stran, na 5-10 minut ji zabalíme do alobalu a necháme odpočinout.

6) Na talíř naservírujeme pečenou zeleninu, zkaramelizované jablko a na plátky nakrájenou vepřovou panenku, kterou posypeme vločkovou solí.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji