​Bílé víno se smíchá s červeným a tak vznikne růžové. Také tomu věříte?

Rady & tipy 21. 8. 2017

Růžové víno, nebo také rosé, nabývá každoročně na popularitě, zejména v letních měsících. O růžovém víně ale koluje řada polopravd, omylů a mýtů. Filip Jantač z Global Wines vyvrací ty nejčastější z nich. 

​Bílé víno se smíchá s červeným a tak vznikne růžové. Také tomu věříte?

Bílé víno se smíchá s červeným

„Růžové víno tvoří 10 % celkové produkce vína, což je pro představu více než 25 milionů hektolitrů ročně. Mnozí lidé jsou přesvědčeni, že rosé vzniká smícháním bílého vína s červeným. Není tomu tak a vlastně ani nesmí. Jedinou výjimku mají vinaři ve francouzské oblasti Champagne při výrobě proslulého růžového šampaňského,“ objasňuje Filip Jantač z Global Wines.

Vyrábí se z růžových odrůd

Některé odrůdy mají slupky hroznů zbarveny do růžových odstínů. Například Burgundské šedé nebo Tramín červený. Slouží však k výrobě bílých vín, nikoli vína růžového. „Rosé se vyrábí z hroznů modrých odrůd. Poté, co se hrozny pomelou, se výsledný rmut spolu se slupkami nechá na krátky čas nakvasit. Doba nakvašení se liší podle odrůdy a vinařovy vůle, nicméně vždy v řádu hodin, nikoli dní. V tuto dobu se do moštu ze slupek vyluhuje barvivo a další látky ovlivňující chuť. Na době luhování a zvolené odrůdě závisí výsledná barva vína,“ říká Filip Jantač z Global Wines. Paleta možných barev je tak poměrně široká, pohybuje se od malinových tónů, jemné lososové, cihlové až třeba po temně cibulové odstíny. Růžová vína také nejsou příliš vhodná k archivaci. Valná většina růžových vín svého vrcholu dosahuje do tří let po sklizni.

Je to módní záležitost

Růžové víno není jen módní výstřelek posledních let. První zmínky o něm pochází již od Hippokrata, tedy z období zhruba 400 př.n.l.

Jsou těžší než bílá, mají blíže k červenému vínu

Růžová vína, přestože se vyrábí z modrých hroznů, mají svou lehkostí blíže k vínům bílým, dokonce se podávají ještě o něco více nachlazená než vína bílá. Obecně lze říci, že jejich hlavní sezóna je léto, pro jejich osvěžující chuť. Někteří vinaři dokonce radí vhodit do sklenice s růžovým vínem i pár kostek ledu. K ružovým vínům se doporučuje zvolit také lehkou gastronomii, ideálně saláty, jednohubky, ryby, ovoce či lehké dezerty.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji