Carpaccio – jídlo pojmenované podle italského malíře

Rady & tipy 21. 2. 2018

Pod tímto pojmem si lze přestavit celou řadu věcí, ale vždy se jedná o maso nakrájené na tenké plátky, podávané s marinádou, nebo v ní předem připravené. Nijak se nevaří a právě o to jde. Je libo hovězí, nebo vepřové? A nebo třeba carpaccio z ryby?

Carpaccio – jídlo pojmenované podle italského malíře

Foto: pinterest.com

Něco málo z historie..

Dalo by se říci, že je carpaccio na světě v podstatě chvilku. V Itálii kolem roku 1950 totiž šéfkuchař Giuseppe Cipriani vymyslel speciální úpravu masa pro svou zákaznici, dámu Amalii Nani Mocenigo. Chtěla po něm maso neuvařené, tím pádem se nabízel tataráček. Právě ten ale také nechtěla a proto se Cipriani rozhodl vyzkoušet něco úplně nového. Nakrájel na tenké plátky svíčkovou, kterou se rozhodl ochutit směsí z majonézy, bylinek a různého koření. Konečná jídlo vypadalo červeně a bíle – tmavé hovězí maso se světlou omáčkou. Právě tyto barvy připomněly šéfkuchaři tvorbu benátského malíře Vittoria Carpaccia z období renesance. Jeho dílo vynikalo výraznou červenou a bílou, stejně jako Ciprianiho jídlo. Rozhodl se tedy pojmenovat svůj nápad právě po něm. 


Tento nový pokrm se velice rychle dostal uznání a obliby tehdejší společnosti, dokonce byl přidán do jídelního lístku. A tak vzniklo carpaccio.

Spoustu různých variant!

Dnes se carpaccio opět posunulo někam dál. Je možné ho připravit nejen z hovězího masa, ale také z vepřového, nebo z ryb. Tuňák, losos, mořský vlk.. a samozřejmě vegetariánská verze, kdy je maso nahrazeno sýrem, či zeleninou.


Tou nejčastější verzí je příprava carpaccia z panenky. Očištěné maso se zabalí do směsi z bylinek a koření. Právě koření může být trošku překvapující – často se přidává skořice, kakao, nebo hřebíček. Dále kombinace třtinového cukru a hrubozrnné soli. V této směsi se panenka marinuje alespoň 15 dní. Pustí ze sebe všechnu vodu a částečně se vysuší. V konečném výsledku je po rozkrojení uprostřed krásně červená a na krajích tmavší. Maso se servíruje nakrájené na velmi tenké plátky a trošku zakápnuté olejem. Klasickou přílohou bývá pečivo, nebo zelenina. 

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji