Celiakie je sice nevyléčitelná, ale s bezlepkovou dietou se nemusíte ničeho bát

Rady & tipy 8. 12. 2017

Bolesti břicha, hubnutí, zácpa, plynatost, únava, chudokrevnost. To všechno bývají příznaky celiakie, tedy nesnášenlivosti lepku. Mnoho lidí u sebe tuto nemoc objeví většinou až když je doženou její nepříjemné příznaky.

Celiakie je sice nevyléčitelná, ale s bezlepkovou dietou se nemusíte ničeho bát

Současná medicína sice celiakii vyléčit neumí, ale při dodržování bezlepkové diety můžou všichni s touto chorobou dál žít bez velkých zdravotních problémů. Dietu ovšem musí člověk dodržovat celý život. Lepek, jinak také gluten, se vyskytuje ve většině obilnin jako je pšenice, ječmen, žito nebo oves. Na trhu už naštěstí v dnešní době existuje spousta kvalitních náhrad potravin bez lepku, navíc cena těchto potravin neustále klesá, a zvyšuje se o ně zájem i mezi „zdravou“ populací.

Obilí se dnes přidává téměř do všeho. Nastavují se jím jogurty, majonézy, uzeniny a třeba i čokoláda. Proto si člověk s celiakií většinu jídla vaří a peče doma raději sám. Při náhodném pozření lepku má totiž dotyčný skoro okamžité problémy. Některé restaurace již nabízí i bezlepkové varianty jídel, není to ale ještě zcela běžné.

Speciální kuchařky

Na trhu můžete sehnat i speciální kuchařky, které se na bezlepkové vaření přímo specializují. Lidé trpící celiakií už mají na výběr ze značného množství jak potravin, tak receptů na jídla, která neobsahují lepek. Mohou se tak realizovat i v kuchyni a vykouzlit tak jakoukoliv mňamku. Na výběr mají širokou škálu chutí.

Zkuste třeba sušenku s kousky čokolády pečenou na pánvi

Gigantická sušenka s kousky čokolády splní každé přání.

Na 1 litinovou pánev (24 cm ⌀)

Suroviny

  • 80 g másla 
  • 60 g celozrnné rýžové mouky 
  • 1 ČL prášku do pečiva 
  • 45 g kukuřičného škrobu 
  • 20 g kokosové mouky 
  • 35 g mouky z lepkavé rýže 
  • sůl 
  • 1 PL psyllia 
  • 1 balíček vanilkového extraktu (např. Dr. Oetker Finesse) 
  • 100 g jemně hořké čokolády (nebo čokoládové kapky) 
  • 2 vejce (velikost M) 
  • 180 g třtinového cukru

Troubu předehřejte na 175 °C (horní a spodní ohřev). V malém hrnci rozpusťte máslo.

Do velké mísy dejte celozrnnou rýžovou mouku, prášek do pečiva, kukuřičný škrob, kokosovou mouku, mouku z lepkavé rýže, špetku soli, psyllium a vanilkový extrakt a dobře promíchejte.

Nasekejte čokoládu. Čokoládu a třtinový cukr přidejte k moučné směsi. Vše zpracujte ve vláčné těsto. Těsto naplňte rovnoměrně do pánve a pečte v troubě (střední kolejnice) 15-20 minut. Sušenku vyndejte a ihned servírujte spolu s polévkovou lžící.

Důležité! Sušenka by měla být pěkně měkká.

  • Z kuchařky - Bezlepkové (sladké a slané) pečení - Sabrina Sue Danielsová, Dagmar Reichelová

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji