Ceny obědů kvůli dražším surovinám opět porostou

Rady & tipy 24. 11. 2017

Za oběd si lidé v Česku opět výrazně připlatí: Průměrná útrata v září se vyšplhala na 109 korun 20 haléřů. To je o korunu více než letos v červnu a skoro o 5 korun a padesát haléřů více v meziročním srovnání. Prokázal to Ticket Restaurant® Card Index. Ten je sestavený z plateb více než 70 000 tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř milion transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

Ceny obědů kvůli dražším surovinám opět porostou

A zase to máslo

„Během posledních 12 měsíců tu máme druhou výraznou vlnu růstu cen v restauracích. Poprvé to bylo koncem loňského roku, kdy stravovací zařízení zdražovala zejména kvůli zavádění elektronické evidence tržeb. Letos na jaře se růst cen zastavil, ale nyní lidé za obědy opět připlácejí. Hlavním důvodem je výrazný růst cen některých surovin – zejména másla, mléčných výrobků a některých dalších,“ uvedl Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant ® Card ve společnosti Edenred.

Útraty za obědy ve třetím čtvrtletí rostly nejvíce v září. „Nárůst cen másla a mléčných výrobků totiž v prázdninových měsících do určité míry v létě kompenzovala levnější zelenina. Tento příznivý faktor ale již pominul. Jasně to dokládá zářijový meziměsíční růst Ticket Restaurant ® Card Indexu o 70 haléřů,“ doplňuje Jiří Brych. Minimálně v říjnu podle něj lze čekat další výraznější růst cenového indexu.

Zaměstnanci za obědy musejí doplácet ze svého

Aktuální celorepublikový cenový průměr vyrovnal hranici státem uznaného stravného, na základě kterého lze vypočítat i nejvýhodnější hodnotu stravenky. Ta dnes činí 109 Kč. Při této částce firma a zaměstnanec dosáhnou nejvyšší možné daňové výhody.

V praxi je ale hodnota denního příspěvku na stravování ze strany zaměstnavatelů výrazně nižší. „U papírových stravenek je to 80 korun, u karty jsme přesáhli hranici 85 korun,“ říká Jiří Brych. Stravenku v hodnotě sto korun a vyšší podle něj dostává nyní pouhá desetina tuzemských zaměstnanců. „Téměř devět z deseti českých zaměstnanců si tak za oběd musí připlácet ze své kapsy,“ uvádí Jiří Brych. Zejména u elektronických stravenek zaměstnavatelé příspěvky zvyšují poměrně flexibilně. „Jednoduše nám nahlásí, že máme zaměstnancům nahrávat vyšší částky, a hned další měsíc mají zaměstnanci vyšší hodnotu stravného,“ konstatoval Brych.

Průměrná cena oběda podle regionů (Ticket Restaurant)

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji