Češi si dopřejí až sedm kilo čokolády za rok

Rady & tipy 19. 9. 2018

Platidlo, nápoj, cukrovinka i válečný příděl pro vojáky. Všechny tyto funkce plnily čokoládové boby i výrobky z nich v historii lidstva. Čokoláda se stala neodmyslitelnou součástí naší společnosti. Jen v Česku bylo podle údajů ČSÚ v roce 2016 spotřebováno celých 6,9 kg čokolády a výrobků z kakaových bobů na hlavu. Nejvíce kakaových bobů se pěstuje na Pobřeží slonoviny, v Ghaně, Indonésii, Nigérii, Kamerunu a zemích Latinské Ameriky.

Češi si dopřejí až sedm kilo čokolády za rok

Čokoládou ke zdraví

Kakaové boby jsou bohatým zdrojem antioxidantů. Ty zabraňují stárnutí organismu a zabraňují vzniku onemocnění. Konzumace kvalitní čokolády v přiměřeném množství s obsahem kakaa minimálně 70% má prokazatelně příznivé účinky na lidský organismus. Léčivé účinky hořké čokolády mimo jiné dokazuje to, že původně byla předepisovaná lékaři a k dostání pouze v lékárnách.

Hořká čokoláda pozitivně působí i na lidské srdce. Kakaový prášek totiž zvyšuje hodnoty HDL („hodného“) cholesterolu a inzulinovou rezistenci. Dlouhodobý výzkum také ukazuje, že konzumací hořké čokolády snižujete riziko kardiovaskulárních onemocnění. V krátkém časovém úseku může kakao působit jako stimulant mozku a zlepšovat vaši koncentraci. V každém případě, nic by se nemělo přehánět. Jeden až dva čtverečky kvalitní hořké čokolády denně by měly být dostačující.

Mléčná, hořká, ale i s karotkou

Z údajů obchodů Albert vyplývá, že nejoblíbenější příchutě čokolád jsou mléčná a oříšková. „Ročně si u nás zákazníci koupí více než dva tisíce tun klasických tabulkových čokolád. Věříme, že čokoláda je nejen oblíbenou pochoutkou, ale i milým dárkem. Jen v našich obchodech si každý den tisíce lidí vloží do svých košíků čokoládovou bonboniéru,“ říká Barbora Vanko, tisková mluvčí obchodů Albert.

„Zákazníci čím dál více upřednostňují nákup prémiových čokolád a čokoládových výrobků s vysokým obsahem kakaa. Velmi oblíbeným čokoládovým produktem v našich obchodech jsou belgické pralinky z řady Albert Excellent,“ doplňuje Barbora Vanko.

Současným trendem výrobců čokolád je také experimentování a kombinování příchutí v limitovaných edicích, které jsou velmi oblíbené. „Naši zákazníci rádi zkouší nové a netradiční chutě či speciální veganské čokolády. Z limitovaných edic je u zákazníků oblíbená například čokoláda se zázvorem, grapefruitem, ale i nevšední kombinace karotky či tymiánu,“ dodává Barbora Vanko.

Nejvíce čokolády se podle údajů obchodů Albert prodá během svátků. Na prvním místě jsou bezesporu Vánoce. Na odbyt jdou hlavně čokoládové kolekce, adventní kalendáře a vánoční figurky. Velké množství čokoládových výrobků se prodává i v období Velikonoc a na Valentýna.

Od platidla až po dezert

Čokoláda prošla od vypěstování prvních kakaových bobů velkou proměnou. Boby původně fungovaly jako platidlo, následně se z nich začal vyrábět hořký nápoj a čokoláda se konzumovala v tekuté formě.

První čokoláda v tuhé formě vznikla až v 17. století. V průběhu 19. století byla vytvořena čokoláda s ořechy a čokoláda slazená cukrem. Ve 20. století pak byla čokoláda dokonce součástí válečných přídělů vojáků a stala se nejznámější cukrovinkou po celém světě.

Historie tabulkových čokolád:

1674Londýnský obchod Káva Mill a Tobasco Roll nabízí první čokoládu, která se dá kousat
1830Charles-Amédé Kohler ve Švýcarském Lausanne poprvé mísí čokoládu s lískovými ořechy
1847Zrod hořké čokolády v Anglii
1875Vynález kondenzovaného mléka Henrim Nestlé; Švýcar Daniel Peter vyrábí první mléčnou příchuť
1984První čokoládová kolekce (Francie)

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji