Chilli con carne – pokrm amerického Texasu, který si snadno připravíte doma

Rady & tipy 2. 3. 2017

Toto pálivé jídlo je proslulé nejen v USA, ale dostává se do jídelních lístků restaurací po celé Evropě. Jedná se tedy o pokrm amerického původu, pikantní specialitu z Texasu. Receptů existuje velké množství – záleží na tom, odkud přesně pravé chilli pochází. Variant je nespočítatelné množství, ale mohlo by vás překvapit, jak je snadné si chilli con carne připravit i doma. I samotná příprava nakonec zabere jen malou chvilku. Všechny přísady jsou i u nás snadno dostupné a finančně velice nenáročné. Jedná se proto o skvělou možnost uvařit něco nového.

Chilli con carne – pokrm amerického Texasu, který si snadno připravíte doma

Foto: Pinterest.com

Mezi základní suroviny patří hovězí maso. Může být nakrájené na menší kousky, nebo i mleté – fantazii se meze nekladou. Hovězí se prudce smaží na cibulce a olivovém oleji, postupně se poté přidávají další ingredience a koření. Některé varianty obsahují i nezvyklé ingredience, jako například třtinový cukr, pivo, nebo skořice. Nebylo by to ale pravé chilli bez pálivých papriček, které udávají celému jídlu základní směr. Velmi časté jsou potom fazole, kousky kukuřice a drcená rajčata. Jde o směs všech přísad dohromady, dochucenou různými způsoby. Česnek, pepř, bobkový list, nebo kmín. Na co máte zrovna dnes chuť?

Příloha? I tu si vyberete podle své chuti

Ať už je chilli připravené na jakýkoliv způsob, existuje k němu hned několik možných příloh. Velmi častou bývá rýže, která může být nějak nezvykle dochucená, a to například limetkou, nebo koriandrem. K jídlu se ale stejně tak dobře, jako rýže, hodí i kukuřičné tortillové placičky, které se pouze přikusují. Pokud jste to možná trošku přehnali s ostrostí pokrmu, můžete ho zjemnit přidáním smetany, která pálivost trošku utlumí. V opačném případě se dají přidávat i extra papričky pro zvýraznění pálivosti. Není od věci vyzkoušet posypání celé masové směsi sýrem, nebo také čerstvou jarní cibulkou.

Chilli sin carne

Tato verze se od té originální liší jednou věcí – je bez masa. Jídlo je proto vhodné i pro vegetariány, maso se dá perfektně nahradit a i přesto je to pořád originál! Bohužel už méně časté v nabídce restaurací. To ale ničemu nebrání, zkusit si chilli uvařit podle sebe nikdy neuškodí. V podstatě na něm není co zkazit. I vegetariáni si přijdou na své! 

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji