Chléb nemusíme mazat jen máslem, v kuchyni má pestřejší využití

Rady & tipy 30. 3. 2017

Přestože se na nás ze všech stran valí všelijaké exotické potraviny a přísady, zažívá svou renesanci i prostý český chléb – jeden z pilířů našeho jídelníčku. Dodává nám energii, vitamíny řady B, železo, vápník a samozřejmě také vlákninu. A co je na něm snad vůbec nejlepší? Že si můžeme vybírat mezi tolika druhy a chutěmi. 

Chléb nemusíme mazat jen máslem, v kuchyni má pestřejší využití

Foto: Akademiekvality.cz

Cibulový koláč s chlebovou drobenkou

Slané koláče mají často ještě větší úspěch než jejich sladcí kolegové. Můžete je podávat ke svačině, vzít je sebou na návštěvu, ale s přílohou v podobě čerstvého salátu hravě zastanou i celý oběd. Zkuste přidat na koláč chlebovou drobenku. Připraví vám nový křupavý chuťový zážitek. Při výběru surovin vám pomohou loga kvality, která najdete na obalech.

Ingredience na koláč:

  • Listové těsto
  • 400 g cibule
  • 50 g slaniny
  • Špetka mletého kmínu
  • 2 vejce
  • 1 smetana ke šlehání
  • Muškátový oříšek
  • Olej
  • Sůl, pepř

Ingredience na drobenku:

  • 3 plátky chleba
  • 2 plátky slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl, pepř
  • 20 g másla
  • Hladkolistá petržel

Postup:

  • 1.Listovým těstem vyložte kulatou formu, dno propíchejte vidličkou a vše zakryjte pečícím papírem.
  • 2.Do pečícího papíru nasypte suché fazole a vše vložte do trouby. Předpékejte na 180°C asi 15 min.
  • 3.Současně nechte v troubě zapéct 2 plátky slaniny a chléb.
  • 4.Cibuli nakrájejte na půlkolečka a slaninu na kostky. Poté vše osmahněte na pánvi s kapkou oleje.
  • 5.Přidejte kmín, osolte a opepřete a dál smažte, dokud cibulka nebude hnědá.
  • 6.Z předpečeného těsta sejměte pečící papír s fazolemi.
  • 7.Cibulovou směs nasypte do předpečeného těsta.
  • 8.Pečenou slaninu, chléb, česnek, máslo a hrst petržele rozmixujte v mixeru na drobenku. Osolte a opepřete.
  • 9.Smíchejte smetanu s vejci a muškátovým oříškem, přidejte špetku soli. Rovnoměrně nalijte do koláče.
  • 10.Na závěr koláč pokryte drobenkou a pečte na 180°C asi 30 min, nebo dozlatova.

Topinka s hovězím steakem a žampiony

Topinka, to je jedno z klasických chlebových jídel. Ale ne vždy musí být jen s česnekem a pikantní pomazánkou. Připravili jsme recept, kde se na křupavé topince potkávají listy čerstvého špenátu, žampiony restované na cibulce a chuť luxusu tomuto jinak obyčejnému jídlu dodává na tenké plátky nakrájený hovězí steak.

Ingredience:

  • 4 silnější plátky chleba
  • 200 g hnědých žampionů nebo jiných hub podle vlastní chuti
  • Špetka drceného kmínu
  • Čerstvý tymián
  • 1 cibule
  • 400 g vyzrálého hovězího masa na steak (např. květovaná špička)
  • Olej
  • Sůl, pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 20 g másla + máslo na potření topinky
  • Čerstvý špenát

Postup:

  • 1.Očistěte houby a nakrájejte je na plátky. Oloupanou cibuli na měsíčky.
  • 2.Na pánvi rozehřejte olej a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte žampiony a dál restujte.
  • 3.Osolte, opepřete a přidejte drcený kmín.
  • 4.Až budou žampiony hotové, odstavte a dochuťte lístky čerstvého tymiánu.
  • 5.Na jiné pánvi připravíte steak. Maso nechte odstát do pokojové teploty a poté ho ze všech stran potřete olejem.
  • 6.Pánev rozpalte na vysokou teplotu a položte na ni maso. Až se maso „pustí“, steak otočte a teplotu plotny snižte na polovinu.
  • 7.Na maso položte máslo a až se rozteče na pánev, přidejte 2 rozbité stroužky česneku.
  • 8.Maso na pánvi stále posouvejte a přelévejte česnekovým máslem.
  • 9.Když je steak propečený tak, jak ho máte rádi (pro tento recept je nejlepší medium, nebo medium rare), odstavte ho z pánve, zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočinout. Pokud byl steak hodně vysoký, můžete ho nechat dopéct v troubě.
  • 10.Na pánvi po steaku z obou stran opečte chléb. Poté steak ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky, osolte ho a opepřete.
  • 11.Topinku potřete česnekem a tenkou vrstvou másla, lehce ji osolte. Poté na ni poklaďte listy špenátu, houbovou směs a na závěr plátky steaku.

Salát s chlebovými krutony

Také už se nemůžete dočkat, až přijde sezona čerstvé zeleniny? Připravte si už teď svěží salát a doplňte ho křupavými krutony z českého chleba ovoněného stroužkem česneku. Věděli jste, že i chleby se prodávají s oceněním kvality?

Ingredience:

  • 4 rajčata
  • 1 okurka
  • Polníček
  • 1 červená cibule
  • Dýňová semínka
  • Citron
  • 1 stroužek česneku
  • 1 svazek tymiánu
  • Olivový olej
  • Voda
  • Sůl, pepř
  • 4 plátky včerejšího chleba

Postup:

  • 1.Zeleninu omyjte a očistěte.
  • 2.Rajčata a okurku nakrájejte na kostky, cibuli na kolečka a vše smíchejte s polníčkem.
  • 3.Do misky vymačkejte šťávu z ¼ citronu a přidejte i špetku kůry a obraný tymián.
  • 4.K citronové šťávě vmíchejte 50 ml vody a 40 ml olivového oleje. Přidejte sůl a pepř.
  • 5.Zálivku dobře promíchejte a vlijte k zelenině. Promíchejte.
  • 6.Chléb rozložte na plech a pokapejte olejem. Nechte ho zapéct na 180°C dozlatova.
  • 7.Než se zapeče chléb, orestujte lehce osolená dýňová semínka na kapce oleje. Poté je odstavte a osolte.
  • 8.Vychladlá semínka vmíchejte do salátu a dokončete krutony tak, že chléb potřete česnekem, osolíte a opepříte a nakrájíte na kusy. Krutony můžete pokapat olivovým olejem.
  • 9.Těsně před podáváním vmíchejte krutony do salátu.

Další zajímavé recepty a informace najdete na akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji