Chobotnice a krevety na grilu? Zkuste to podle Italů

Rady & tipy 24. 8. 2017

Léto je pro grilování jako stvořené a už dávno se jeho arzenál možností a chutí neopírá pouze o vepřové steaky. Žitný chléb, krevety, chobotnice či hovězí – to jsou hlavní ingredience nových receptů na grilování, s nimiž přichází šéfkuchař Luca Caravaggi. Díky těmto delikatesám se můžete přenést na italskou riviéru, aniž byste opustili pohodlí svého domova. Zároveň s nimi poznáte neotřelé kombinace pečiva, zeleniny, bylinek, plodů moře i tradičního masa.

Chobotnice a krevety na grilu? Zkuste to podle Italů

Začneme jednoduchým bezmasým pokrmem, který se hodí jako výborná lehká večeře.

Žitná bruschetta s ricottou a čerstvými rajčaty

Ingredience pro 4 osoby:

  • 40 g žitného chleba
  • 80 g keříčkových rajčat
  • 40 ml extra panenského oliv. oleje
  • sůl dle potřeby
  • pepř dle potřeby
  • 20 g oregana
  • 600 g ricotty
  • 200 g směsi listových salátů

Postup:

Rajčata zbavte semínek, nakrájejte je na kostičky a ochuťte oreganem, olejem, solí a pepřem. Plátky žitného chleba zakápněte olejem a ogrilujte. Ogrilované plátky potřete ricottou smíchanou s olejem, solí a pepřem a navrch naskládejte nakrájená ochucená rajčata. Podávejte se salátem.

Tento jednoduchý a přitom chutný pokrm se skvěle snoubí s vínem: Vermentino di Sardegna Doc, Primo Bianco, Cantina Mesa

Podlehli jste chuti plodů moře? Vyzkouštejte grilované krevety a chobotnice.

Grilované krevety a pancetta s rukolou a růžovým grepem

Ingredience pro 4 osoby:

  • 12 ks / 600 g krevet L1
  • 2 ks / 250 g růžového grepu
  • 125 g rukoly
  • 12 plátků / 80 g pancetty
  • 25 ml oleje
  • sůl dle potřeby
  • pepř dle potřeby
  • balzamikový ocet dle potřeby

Postup:

Krevety oloupejte, zbavte vnitřností a takto očistěné je zabalte do plátku pancetty. Krátce je ogrilujte (max. 5 min.). Mezitím si připravte lůžko z rukoly a oloupaného grepu a dochuťte jej solí, pepřem, olejem a balzamikovým octem. Navrh položte ogrilované krevety a podávejte.

K plodům moře zkuste víno: Falanghina Beneventano IGP, Viticoltori De Concilis

Grilovaná chobotnice s paprikami, citronovým tymiánem a praženými mandlemi

Ingredience pro 4 osoby:

  • 1 kg chobotnice
  • 500 g červené papriky
  • 120 g plátků mandlí
  • 2 větvičky citronového tymiánu
  • 40 ml extra panenského oliv. oleje
  • sůl dle potřeby
  • pepř dle potřeby

Postup:

Chobotnici vložte do hrnce s dostatečným množstvím vody, přiveďte k varu a vařte 1 hod. a 20 minut, poté slijte. Papriky zbavte semínek, nakrájejte je na proužky široké 2 cm a vložte je do pánve. Přidejte olej a tymián a opékejte přibližně 10 minut. Mezitím si na trošce oleje opražte dozlatova mandle. Uvařenou chobotnici osolte, opepřete a ogrilujte 3 minuty z každé strany. Na talíř dejte opečené papriky, na ně položte chobotnici a vše posypte opraženými mandlemi. Nakonec přidejte kapku olivového oleje a větvičku tymiánu.

Na tomto receptu si skvěle pochutnáte, pokud si k němu nalijete víno: Lugana Riserva Doc, Busocaldo, Pasini San Giovanni

Že si maso s grilem rozumí, ví každý. Na vepřové krkovici nic zkazit nemůžete, blýsknout se však můžete perfektně ugrilovaným hovězím s česnekovou salsou a opečenými bramborami.

Hovězí fracosta s česnekovou salsou a pečenými novými bramborami

Ingredience pro 4 osoby:

  • 720 g hovězí fracosty (nízká roštěná)
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 2 stroužky (6 g) česneku
  • 300 g nových brambor
  • sůl dle potřeby
  • pepř dle potřeby

Ingredience na česnekovou salsu:

  • 150 g petržele
  • 1 stroužek (3 g) česneku
  • 70 ml oleje
  • 30 ml bílého vinného octa
  • 2 vařená vejce
  • 40 g chleba
  • 100 ml mléka
  • sůl dle potřeby
  • pepř dle potřeby

Postup – česneková salsa:

Do vhodné nádoby vložte česnek, petržel, olej, sůl, pepř a rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte ocet a chléb namočený v mléce a znovu mixujte. Nakonec přidejte vařená vejce a rozmixujte dohladka.

Postup – pečené brambory:

Brambory rozkrojte podélně napůl a vložte je do pánve s olejem, česnekem a rozmarýnem. Opékejte je 20 minut, dokud úplně nezezlátnou.

Postup – fracosta:

Maso osolte, opepřete a zprudka opečte 3 minuty z každé strany. Nechte maso odpočinout a rozkrojte ho šikmo napůl. Na talíř dejte brambory, na ně položte fracostu a vedle česnekovou salsu podle chuti.

Chuťový zážitek umocníte vínem: Rosso di Montepulciano Doc, Rosso, Salcheto

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji