Co ještě nevíte o pohance?

Rady & tipy 8. 7. 2018

Doputovala k nám z jihovýchodní Asie a svůj název získala od slova pohan – za ty byli totiž považováni tatarští bojovníci, kteří ji sem přivezli. Jde o pohanku, zázračnou bezlepkovou potravinu, která nyní zažívá svůj návrat do síně slávy. A to zaslouženě.

Co ještě nevíte o pohance?

Jak to, že je řazena mezi obiloviny a zároveň je bezlepková?

Botanicky je totiž spřízněna se šťovíkem a rebarborou, jde tedy o kvetoucí rostlinu, a ne zrna. Její semena jsou ale moučnatá a tak se využívají k výrobě mouky, což je důvod zařazení mezi obiloviny.

Pohanka je známá jako významný zdroj rutinu, který má pozitivní vliv na problémy s cévami, hemoroidy a křečovými žilami. Doporučuje se jíst spolu se syrovou zeleninou. Vitamín C totiž účinek rutinu znásobuje a dohromady tak snižují riziko infarktu, trombózy i mozkové mrtvice.

V čem je ještě pohanka významná

Další významnou složkou pohanky je vitamín cholin. Ten napomáhá regeneraci jaterních buněk (například po nemoci či při poškození alkoholem) a zároveň působí na odbourování tuku v játrech.

Pohanka je náležitou potravinou i pro ty, kteří se vyhýbají masu, a to díky plnohodnotné bílkovině podobné té živočišné (vhodný poměr aminokyselin lyzin, metionin a triptofan).

Specifická chuť

Lehce specifická oříšková chuť je důvodem, proč se jí někteří vyhýbají. „Pokud někomu přijde pohanka jako příloha příliš výrazná, doporučuji použít pohankovou mouku jako součást směsi s jinými moukami, například v těstovinách, palačinkách, pečivech a mnoha dalších bezlepkových produktech. Pohanková krupice je složkou v mnoha receptech, jako jsou granola, sušenky, koláče, krekry a další výrobky podobné pečivu. Pohanka je také primární složkou japonských soba nudlí, které jsou vyrobeny z mouky pohanky a jsou přirozeně bezlepkové.“ radí Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl a osobní trenér.

Recept: Pohankové lívanečky 

(náročnost: jednoduché , časová náročnost: 20 min)

Ingredience na 4 porce

  • 120 g Pohanka
  • 100 g Olej
  • 140 g Jablka dušená
  • 120 g Hladká mouka
  • Sůl
  • 2 ks Vejce
  • 200 g Smetana 33%
  • Skořicový cukr
  • 1/2 Prášek do pečiva
  • 200 g Povidla
  • 1 ks Vanilkový cukr
  • Rum

Doporučený pracovní postup:

Uvařenou dle návodu a vychlazenou pohanku opražíme na oleji. Mezi tím si podusíme nadrobno nakrájená jablka. Pohanku necháme znovu zchladnout a přidáme 1/3 smetany, skořicový cukr, vejce, sůl, dušená jablka, hladkou mouku a prášek do pečiva. Vše promícháme až vytvoříme směs na lívanečky. Směs pak lijeme na rozpálenou pánev s olejem, vytvoříme malé lívanečky, které osmažíme do zlatova. Hotové lívanečky potíráme vymíchanými povidly s rumem a vanilkovým cukrem, zdobíme šlehačkou.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji