Co pro školáky na svačinu, abyste obstáli v konkurenci automatů?

Rady & tipy 3. 10. 2018

I letošní školní rok si budou moci školáci v automatech dopřávat slazené nápoje a čokoládové tyčinky. Ani více než rok po schválení novely školského zákona, která zakazuje prodej nezdravých potravin, se totiž Ministerstvu školství nepodařilo schválit vyhlášku definující, co je to nezdravá potravina. A to i přesto, že první návrh vyhlášky předložený už v prosinci 2015 byl velice dobře vypracovaný. Připomínky ale měli především velkovýrobci a firmy prodávající své výrobky v rámci programu Mléko do škol, který obsahuje celou řadu nezdravých potravin. Odborná garantka iniciativy Skutečně zdravá škola proto radí, co je vhodné dávat dětem na svačinu a shromáždila i recepty na školní svačinky, které jsou pro školáky dokonale vhodné a chutnají.

Co pro školáky na svačinu, abyste obstáli v konkurenci automatů?

Foto: Skutečně zdravá škola

Stále chybí jasná definice nezdravé potraviny

Jedním z úspěchů iniciativy Skutečně zdravá škola bylo prosazení novely zákona zakazující prodej nezdravých potravin ve školách. Nicméně ministerstvo školství ani za rok od přijetí této novely nebylo schopné připravit prováděcí vyhlášku, která by stanovila, jaké potraviny jsou pro školáky nezdravé. Snažit se motivovat děti, aby ve školních automatech nemusely nakupovat, je tedy prozatím jediným řešením tohoto problému.

A jak tedy na to?

„Pokud dítě kvalitně snídá a chodí každý den do jídelny na oběd, pak mu ke svačině stačí například pár kousků ovoce. Průzkumy ale ukazují, že stále velké procento dětí doma nesnídá. Pro tyto děti je pak vyvážené jídlo během svačinové přestávky důležité nejen pro zdraví a energii, ale i pro chování a školní výsledky,” radí Margit Slimáková, odborná garantka programu Skutečně zdravá škola.

Co tedy školákovi nabídnout, když nechcete, aby hned o první přestávce vyrazil pro sušenky a Colu do školního automatu?

„Vhodné je jakékoliv kváskové pečivo, které ani nelze vyrobit nekvalitně, s máslem, sýrem, vejcem nebo třeba luštěninovou pomazánkou a kouskem zeleniny. Takovou svačinu můžete střídat třeba s ovocnými nebo zeleninovými saláty, kašemi nebo domácími dezerty s chia semínky. Nezapomínejte také na nápoje, aby dítě nebylo odkázáno na sladké limonády z automatu. Úplně nejvhodnějším nápojem je čistá voda nebo neslazené čaje. Nejvíce dětem chutnají ty ze sušeného ovoce a šípků nebo rakytníku a bylinkových směsí s ovocem,” radí Margit Slimáková. Nedoporučuje naopak jakékoliv dietní potraviny, umělá sladidla, vysoce průmyslově upravované potraviny včetně margarínů, trans tuky, izolovanou vlákninu, zbytečná aditiva, jako jsou umělé příchuti anebo barviva a mnohé konzervanty.

Recepty na zdravé svačinky pro školáky

Jablečné muffiny

  • 300 g jablek
  • 120 g jáhlové mouky
  • 130 g bezlepkových ovesných vloček
  • 10 g psyllia
  • 150 g mandlového mléka
  • 1 vejce
  • 50 g medu
  • 20 g rozinek
  • 20 g vlašských ořechů
  • 6 g kypřícího prášku
  • skořice

Jablka omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Do mísy nasypeme jáhlovou mouku, ovesné vločky a psyllium. Směs obohatíme o mandlové mléko, jedno vejce, nasekané vlašské ořechy a rozinky. Obsah mísy ještě osladíme medem, „ovoníme“ lžičkou skořice a pak už všechny ingredience důkladně promícháme.

Jakmile nám vznikne jednolité (trochu tekutější) těsto, přidáme do něj kypřící prášek, přisypeme nakrájená jablka a ještě jednou vše řádně promícháme. Pak už těstem naplníme papírové košíčky, které hned šoupneme do trouby, a pečeme je na 180°C zhruba pětadvacet minut.

Pohanková směs s hruškami /25 g porce – 4 porce/

  • Pohanka 60 g – pohanku spaříme, propláchneme
  • Voda 160 ml a uvaříme do měkka
  • Ghí nebo olej 1 lžíce
  • Rozinky 2 lžíce
  • Mandle nebo vlašské ořechy 2 lžíce – nasekat
  • Hrušky 2 kusy – oloupat a nakrájet na kousky
  • špetka soli
  • špetka mletého hřebíčku
  • špetka skořice
  • Med 1 lžíce – podle potřeby

Nejprve rozehřejeme hrnec. Přidáme ghí a na něm orestujeme oříšky a rozinky. Přidáme hrušky, osolíme a dusíme doměkka. Ochutíme špetkou skořice a mletého hřebíčku. Nakonec vmícháme uvařenou pohanku a necháme prohřát.

Mrkvový salát do krabičky/100 g porce – 5 porcí/

  • Mrkev 5 ks
  • Olivový olej 2 lžíce
  • Balzamikový ocet 2 lžíce
  • Tymián 1 lžička
  • Sůl

Mrkev nastrouháme nahrubo, přidáme olej, balzamikový ocet, sůl a tymián. Vše promícháme a necháme asi 1 hodinu proležet v lednici.

Kuskus s meruňkami (5 porcí)

  • Kuskus 1 hrnek
  • Voda 3,5 hrnku
  • Sušené meruňky 50 g – nakrájených
  • Rozinky 50 g
  • Kokos 50 g
  • Hořká čokoláda strouhaná na posypání

Meruňky a rozinky namočíme na 10 minut do vody. Vodu pak slijeme, přisypeme kuskus, kokos, zalijeme vodou a uvedeme do varu. Vaříme na mírném plamenu cca 5 minut a 10 minut necháme dojít v uzavřené nádobě. Pak hmotu rozdělíme do pohárků. Necháme vychladnout. Sypeme hořkou čokoládou.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji