Co zítra na svačinu? Vyzkoušejte tři zdravé pomazánky

Rady & tipy 24. 9. 2018

Pomazánky jsou evergreen, který nikdy nevyjde z módy. Pochutnáte si na nich na snídani, při svačině i večeři. A čím dál častěji zdobí naše pohoštění, i když dorazí hosté. Zvolit můžete i zajímavé potraviny. My jsme vybrali červenou řepu, mrkev a škvarky.

Co zítra na svačinu? Vyzkoušejte tři zdravé pomazánky

Pomazánka z červené řepy s ořechy

Suroviny:

  • 330 g uvařené a oloupané červené řepy
  • 80 g majonézy (Domácí majonéza je prostě nejlepší a vyrobíte ji snadno – z jednoho žloutku, 70 g kvalitního slunečnicového oleje, citronové šťávy, dijonské hořčice, soli a pepře. Pokud majonézu kupujete, zvolte raději tu od českého výrobce, bez éček a konzervantů.)
  • 40 g kysané smetany (kdo chce pomazánku úplně odlehčit, může kysanou smetanou nahradit celé množství majonézy)
  • 40 g vlašských ořechů
    sůl a pepř dle chuti

Na ozdobu: salát (například křupavý little gem) a tvarohový sýr žervé

Postup: Řepu je dobré uvařit předem – vaříme ji ve vodě pod pokličkou cca 1 hodinu. Uvařená vydrží v lednici i několik dní (pokud však nemáte tolik času, není už dnes problém koupit řepu uvařenou ve vakuovém balení). Uvařenou, zchladlou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte majonézu, kysanou smetanu, ořechy nasekané na větší kousky, sůl, pepř a vše promíchejte. Na ozdobu použijte salát nakrájený na nudličky a kopeček žervé.

Mrkvovo-celerová pomazánka s mandlemi

Suroviny:

  • 180 g mrkve
  • 170 g bulvového celeru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 50 g majonézy
  • 50 g tvarohového sýru žervé
  • sůl a pepř dle chuti

Na ozdobu: mandlové lupínky, pažitka

Postup: Očištěnou mrkev a celer nastrouhejte na jemném struhadle. Smíchejte s citronovou šťávou, žervé, majonézou, solí a pepřem. Posypejte mandlovými lupínky a nasekanou pažitkou.

Škvarková „light“ pomazánka

  • Suroviny:
  • 330 g masovějších škvarků
  • 100 g kyselých okurek (kyselé okurky se ke škvarkům náramně hodí a zároveň pomazánku odlehčí)
  • 60 g plnotučné hořčice
  • sůl a pepř dle potřeby (se solí opatrně, škvarky bývají většinou slané samy o sobě)

Na ozdobu: červená cibule a jarní cibulka

Postup: V robotu nasekejte najemno škvarky spolu s hořčicí. Vmíchejte nadrobno nasekané, nebo na hrubém struhadle nastrouhané okurky, přisypte sůl a pepř (už nemixujte). Na ozdobu i dochucení použijte cibuli. Kvůli barevnosti dejte přednost červené cibuli nakrájené na tenká kolečka a dozdobte jarní cibulkou nakrájenou zešikma.

Připraveno ve spolupráci Lenkaou Molkováou z Bistra Razula v Resortu Valachy

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji