Čtyři originální biorecepty na Valentýna
Plánujete letos překvapit partnera na Valentýna něčím neobvyklým, co nadchne jeho chuťové buňky a navodí romantickou atmosféru? Přinášíme vám čtyři zajímavé recepty ze zdravých surovin, které jste možná ještě nikdy nevyzkoušeli. Nebojte se experimentovat, partner to jistě ocení!

Foto: www.probio.cz
Výražkové red velvet cupcaky – jemná romantika pro zamilované
(Doba přípravy: 50 minut + 25 minut pečení)
Ingredience:
Těsto:
- 200 g žitné mouka výražková BIOHARMONIE
- 50 g špaldové mouky celozrnné BIOHARMONIE
- 2 lžičky kypřícího prášku Amylon
- 2 pol. lžíce kakaa
- 200 g třtinového cukru BIOHARMONIE
- 100 g másla
- 2 vejce
- 200 g červené řepy, nebo 100 g pyré z řepy
- 1 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička rýžového (nebo bílého vinného) octa
- 2 vanilkové cukry Amylon
- 100 ml podmáslí
Krém:
- 250 g mascarpone
- 200 g čerstvého sýru typu Lučina
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry Amylon, nebo 1 lžička vanilkového extraktu
Na ozdobení: ovoce
Postup:
Červenou řepu uvařte, zchlaďte a oloupanou rozmixujte na pyré. Suché suroviny smíchejte zvlášť, tekuté také, poté obojí smíchejte dohromady v tekutější těsto. Všechny suroviny důkladně promícháme a ze 2/3 plníme formičky na muffiny. Pečme při 180°C cca 25 minut. Muffinky necháme důkladně vychládnout.
Připravíme si krém vyšleháním všech surovin do hladka, naplníme zdobičku a ozdobíme povrch muffin. Ozdobíme ovocem
Ječný lívancový dortík se zeleným ječmenem – zdravá krása na talíři
(Doba přípravy: 60min)
Ingredience:
Palačinky:
- 250 g celozrnné ječné mouky BIOHARMONIE
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička soli
- 500 ml podmáslí
- 2 vejce
Krém
- 150 g sýru mascarpone
- 150 g čerstvého krémového sýru typu Lučina
- 50 ml smetany ke šlehání
- 50 g nastrouhaného parmezánu
- 1 stroužek česneku
- 2 porcované pytlíky zeleného ječmene Bio Neobaotanics
Postup:
V míse střední velikosti smícháme postupně dle uvedeného pořadí všechny suroviny. Vznikne palačinkové těsto. Pomocí naběračky lijeme přiměřené množství těsta na rozpálenou pánev s trochou oleje a usmažíme přibližně sedm ječných palačinek, které klademe jednu na druhou a necháme vychládnout.
Mezitím si uděláme krém. V míse vyšleháme krémové sýry, smetanu, přidáme parmezán a prolisovaný česnek. Nakonec přidáme porcovaný zelený ječmen,(můžeme jej nahradit půlkou avokáda). Světle zeleným krémem mažeme jednotlivé palačinky a skládáme na sebe. Zbytkem krému pomažeme povrch a boky. Povrch ozdobíme dle fantazie zeleninou, salátovými lístky.
Kokosovo-ovocný raw dort – voňavá pochoutka pro milovníky raw
(Doba přípravy: 50min)
Ingredience:
Na korpus:
- 3 šálky kešu ořechů BIOHARMONIE (přes noc namočených ve vodě)
- ½ šálku datlí
- ½ šálku agávového sirupu
- ¾ šálku kokosového oleje BIOLINIE
Náplň:
- ½ šálku kešu oříšků
- ¼ šálku vody
- ¼ šálku kokosového oleje
- 2 polévkové lžíce agávový sirup
Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru 23 cm. Vyložte ji pečlivě pečícím papírem. Suroviny na korpus rozmixujte v mixéru, tak aby směs zůstala hrubší, nebyla úplně jemně rozmixovaná. Vzniklou směs rozetřete do formy na pečící papír a lžící do rovna uhlaďte.
Poté v mixéru rozmixujte všechny suroviny na náplň. Tentokrát do zcela jemné a hladké konzistence. Vzniklý krém rozetřete na korpus.
Dejte alespoň na 2 hodiny chladit do lednice. Pak dort ozdobte ovocem.
Čirokové noky s jahodovou omáčkou – netradiční surovina v lahodné úpravě
(Dobapřípravy: 45min)
Ingredience:
- 150 g čirokové krupice Naše Biofarma
- 500 ml mléka
- 80 g másla
- špetka soli
- 70 g pšeničné krupice
- 2 vejce
- 60 g třtinového cukru Bioharmonie
- 500 g jahod
- 2 lžíce vody, ½ lžičky balzamikového octa, 1 lžička kukuřičného škrobu
Postup: Mléko přivedeme k varu a rozpustíme v něm máslo. Pomalu, za stálého míchání přisypáváme smíchanou krupici. Vytvoří se hustá kaše. Stále mícháme, až se začne odlepovat od vařečky. Necháme ji zchladnout, ale ne vystydnout a zapracujeme do ní rozšlehaná vejce. Pomocí dvou polévkových lžic tvarujeme noky, které zaváříme do osolené vroucí vody. Vaříme 7 až 8 minut a vyjmeme. Necháme chvíli zatáhnout. Jahody omyjeme, nakrájíme na kousky a spolu s vodou přivedeme k varu. Osladíme a přidáme balzamikový ocet. Vidličkou jahody rozmačkáme. V troše vody rozmícháme škrob a omáčku zahustíme. Noky servírujeme přelité omáčkou a ozdobené čerstvými jahodami.