Čtyři originální biorecepty na Valentýna

Rady & tipy 13. 2. 2018

Plánujete letos překvapit partnera na Valentýna něčím neobvyklým, co nadchne jeho chuťové buňky a navodí romantickou atmosféru? Přinášíme vám čtyři zajímavé recepty ze zdravých surovin, které jste možná ještě nikdy nevyzkoušeli. Nebojte se experimentovat, partner to jistě ocení! 

Čtyři originální biorecepty na Valentýna

Foto: www.probio.cz

Výražkové red velvet cupcaky – jemná romantika pro zamilované

(Doba přípravy: 50 minut + 25 minut pečení)

Ingredience:

Těsto:

  • 200 g žitné mouka výražková BIOHARMONIE
  • 50 g špaldové mouky celozrnné BIOHARMONIE
  • 2 lžičky kypřícího prášku Amylon
  • 2 pol. lžíce kakaa
  • 200 g třtinového cukru BIOHARMONIE
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 200 g červené řepy, nebo 100 g pyré z řepy
  • 1 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička rýžového (nebo bílého vinného) octa
  • 2 vanilkové cukry Amylon
  • 100 ml podmáslí

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g čerstvého sýru typu Lučina
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry Amylon, nebo 1 lžička vanilkového extraktu

Na ozdobení: ovoce

Postup:

Červenou řepu uvařte, zchlaďte a oloupanou rozmixujte na pyré. Suché suroviny smíchejte zvlášť, tekuté také, poté obojí smíchejte dohromady v tekutější těsto. Všechny suroviny důkladně promícháme a ze 2/3 plníme formičky na muffiny. Pečme při 180°C cca 25 minut. Muffinky necháme důkladně vychládnout.

Připravíme si krém vyšleháním všech surovin do hladka, naplníme zdobičku a ozdobíme povrch muffin. Ozdobíme ovocem

Ječný lívancový dortík se zeleným ječmenem – zdravá krása na talíři

(Doba přípravy: 60min)

Ingredience:

Palačinky:

  • 250 g celozrnné ječné mouky BIOHARMONIE
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička soli
  • 500 ml podmáslí
  • 2 vejce

Krém

  • 150 g sýru mascarpone
  • 150 g čerstvého krémového sýru typu Lučina
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 50 g nastrouhaného parmezánu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 porcované pytlíky zeleného ječmene Bio Neobaotanics

Postup:

V míse střední velikosti smícháme postupně dle uvedeného pořadí všechny suroviny. Vznikne palačinkové těsto. Pomocí naběračky lijeme přiměřené množství těsta na rozpálenou pánev s trochou oleje a usmažíme přibližně sedm ječných palačinek, které klademe jednu na druhou a necháme vychládnout.

Mezitím si uděláme krém. V míse vyšleháme krémové sýry, smetanu, přidáme parmezán a prolisovaný česnek. Nakonec přidáme porcovaný zelený ječmen,(můžeme jej nahradit půlkou avokáda). Světle zeleným krémem mažeme jednotlivé palačinky a skládáme na sebe. Zbytkem krému pomažeme povrch a boky. Povrch ozdobíme dle fantazie zeleninou, salátovými lístky.

Kokosovo-ovocný raw dort – voňavá pochoutka pro milovníky raw 

(Doba přípravy: 50min)

Ingredience:

Na korpus:

  • 3 šálky kešu ořechů BIOHARMONIE (přes noc namočených ve vodě)
  • ½ šálku datlí
  • ½ šálku agávového sirupu 
  • ¾ šálku kokosového oleje BIOLINIE

Náplň:

  • ½ šálku kešu oříšků
  • ¼ šálku vody
  • ¼ šálku kokosového oleje 
  • 2 polévkové lžíce agávový sirup 

Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru 23 cm. Vyložte ji pečlivě pečícím papírem. Suroviny na korpus rozmixujte v mixéru, tak aby směs zůstala hrubší, nebyla úplně jemně rozmixovaná. Vzniklou směs rozetřete do formy na pečící papír a lžící do rovna uhlaďte.

Poté v mixéru rozmixujte všechny suroviny na náplň. Tentokrát do zcela jemné a hladké konzistence. Vzniklý krém rozetřete na korpus.

Dejte alespoň na 2 hodiny chladit do lednice. Pak dort ozdobte ovocem.

 Čirokové noky s jahodovou omáčkou – netradiční surovina v lahodné úpravě

(Dobapřípravy: 45min)

Ingredience:

  • 150 g čirokové krupice Naše Biofarma
  • 500 ml mléka
  • 80 g másla
  • špetka soli
  • 70 g pšeničné krupice
  • 2 vejce
  • 60 g třtinového cukru Bioharmonie
  • 500 g jahod
  • 2 lžíce vody, ½ lžičky balzamikového octa, 1 lžička kukuřičného škrobu

Postup: Mléko přivedeme k varu a rozpustíme v něm máslo. Pomalu, za stálého míchání přisypáváme smíchanou krupici. Vytvoří se hustá kaše. Stále mícháme, až se začne odlepovat od vařečky. Necháme ji zchladnout, ale ne vystydnout a zapracujeme do ní rozšlehaná vejce. Pomocí dvou polévkových lžic tvarujeme noky, které zaváříme do osolené vroucí vody. Vaříme 7 až 8 minut a vyjmeme. Necháme chvíli zatáhnout. Jahody omyjeme, nakrájíme na kousky a spolu s vodou přivedeme k varu. Osladíme a přidáme balzamikový ocet. Vidličkou jahody rozmačkáme. V troše vody rozmícháme škrob a omáčku zahustíme. Noky servírujeme přelité omáčkou a ozdobené čerstvými jahodami.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji