Devět rad, jak doma skladovat ovoce a zeleninu

Rady & tipy 28. 6. 2018

Jak udržet ovoce a zeleninu po nákupu co nejdéle čerstvé? Kde a jak je skladovat? Co spotřebovat hned? Není to jednoduché, ale s našimi tipy dokážete jejich životnost prodloužit až o pět dnů.

Devět rad, jak doma skladovat ovoce a zeleninu

Méně je více

„Když kupujete mnoho ovoce a zeleniny do zásoby, jednak tím riskujete, že se vám velká část zkazí a jednak je třeba počítat s tím, že ovoce i zelenina jsou nejbohatší na živiny, když jsou čerstvé. Delším skladováním podíl prospěšných látek klesá. Proto je lepší nakupovat ovoce a zeleninu raději v menším množství a častěji,“ vysvětluje na úvod Josef Pizúr, provozní ředitel Freshbedynky.cz.

Kde ideálně skladovat?

Ovoci je obecně lépe mimo chladničku. Ze zeleniny se druhům jako je cibule, brambory, dýně, zázvor daří ve sklepě nebo jiném tmavém chladném místě. Zvláštní pozornost věnujte uložení jablek, která významně urychlují proces zrání ostatního ovoce a zeleniny ve své blízkosti. Jablka totiž obsahují větší množství rostlinného hormonu ethenu, který podporuje zrání.

Co a jak do chladničky

Většina domácností nejspíš vyhovující sklep nemá a tak nezbývá, než většinu potravin uskladnit v chladničce. I to má ale své zásady, jejichž dodržováním můžete výrazně prodloužit čerstvost nakoupeného ovoce a zeleniny. Prvně je dobré si prostudovat a dodržovat doporučené rozložení potravin v chladničce, což většinou najdete v manuálu chladničky nebo na stránkách výrobce.

Pokud nezvládáte sníst cokoliv, co je přezrálé, využijte chladničku jako poslední záchranu. Například mangu tím prodloužíte život i o dva dny. „Chladnička zpomaluje biologické procesy v potravinách, proto vlastně vznikla. Ale znamená to, že utlumuje i jejich chuť a vůni, čehož si všimneme hlavně u některého ovoce. Proto doporučuji potraviny alespoň 30 minut před konzumací a zpracováním z chladničky vyndat. Pomůže to nejen chuti, ale při syrové konzumaci si s nimi lépe poradí i trávení,“ doporučuje Josef Pizúr.

Spotřebujte ihned

Jahody, maliny, borůvky a další bobulové ovoce je vhodné spotřebovat co nejdříve, protože se kazí rychleji a často podléhají plísním. Den-dva to v chladničce zvládnou, hodně záleží na jejich aktuální kondici.„Jejich správným skladováním se ideálně vůbec nezabývejte – prostě je rovnou po nákupu spotřebujte,” radí Josef Pizúr. Pokud je potřebujete uschovat na více dní, je lepší je zmrazit.

Dozrajte nezralé ovoce

Exotické ovoce u nás musí často ještě tzv. „dojít“. Stačí, když ho necháte pár dnů v pokojové teplotě a na denním světle. To platí kromě exotických druhů například také pro rajčata či broskve. Jablečné „superschopnosti” se dají využít k přirozenému urychlení zrání, skvěle to funguje u avokáda nebo citrusů - zabalte je do papírového sáčku spolu s jablkem a za den zkontrolujte. Nehodí se to však u všech druhů ovoce, například u manga nebo kiwi hrozí rychlé nastartování hnilobného procesu nebo plísní. Ovoce a zelenina jsou „produktem“ přírody a jednotlivé kusy se mohou kazit v různém čase, proto je pravidelně kontrolujte.

Čistota je důležitá

Chladničku nepřeplňujte a naučte se v ní regulovat stupeň chlazení dle návodu od výrobce. A hlavně – udržujte ji čistou. A stejně tak všechny skladovací nádoby na ovoce a zeleninu. Chladničku omyjte alespoň každý měsíc, mísy a košíky, ve kterých skladujete zeleninu a ovoce, čistěte každý týden. „Přimlouváme se za ekologické varianty čisticích prostředků. Skvělou službu udělá i obyčejný ocet.“ doplňuje Josef Pizúr.

Dva konkrétní tipy navíc

Bylinky - Jemné bylinky vysvoboďte z obalu, seřízněte jim stonky a dejte je do sklenice s vodou. Takto bylinky vydrží v perfektní kondici asi čtyři dny na kuchyňské lince anebo sedm dní v chladničce. Je důležité jednou za den až dva vodu vyměnit a stonky opět seříznout, aby nezahnívaly.

Saláty - Skladujte saláty jako v restauraci. Salátové listy umyjte ve studené vodě a osušte v odstředivce. Listy dejte do velké mísy a překryjte utěrkou namočenou ve studené vodě, důkladně vyždímanou. Skladujte v chladničce, a když utěrka bude téměř suchá, opět ji namočte a vyždímejte. Salát vám takto vydrží krásně křupavý asi pět dnů a navíc ho máte připravený k použití kdykoliv si vzpomenete.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji