Domácí bezlepkové pečivo? Správné ingredience jsou základ!

Rady & tipy 7. 12. 2018

Domácí bezlepkové pečení, to dokáže být opravdu tvrdý oříšek. Lepivé a nesoudržné těsto bývá zpočátku klasickým problémem, který z chvil nad válem dokáže udělat opravdové peklo. Jindy zas pečení vypadá bezproblémově až do doby, než se do svého díla s chutí zakousnete – a buď si málem vylámete zuby, nebo vás zklame nevalná chuť. Vykoušejte naše recepty, se kterými si snadno poradíte

Domácí bezlepkové pečivo? Správné ingredience jsou základ!

Slaný šnek se sýrem a rozmarýnem

Ingredience:

Těsto:

  • 250 ml teplého mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička instantního droždí
  • 50 g másla
  • 350 g chlebové směsi Schär Mix B
  • ½ lžičky soli

Náplň:

  • 250 g sýru feta
  • 30 ml olivového oleje
  • 20 g másla
  • 1 lžíce sekaného čerstvého rozmarýnu

Příprava:

Smíchejte teplé mléko, cukr a instantní droždí a nechte stát 10 minut, než droždí začne pracovat. Přidejte máslo a mouku a vypracujte nelepkavé těsto. Těsto rozválejte na výšku 5 mm. Potřete olivovým olejem, rovnoměrně zasypte rozdrobeným sýrem, posypejte rozmarýnem a zarolujte. Vymažte pekáč, zamotejte do něj těsto do spirály a pečte asi 30 minut při teplotě 220 °C. Po zhnědnutí vyndejte z trouby a podávejte.

Žemle na hamburgery

Ingredience:

  • 400 ml vlažné vody
  • 1 lžička žlutého cukru
  • 1 lžička instantního droždí
  • ½ lžičky soli
  • 30 ml olivového oleje
  • 500 g chlebové směsi Schär Mix B

Příprava:

Smíchejte vodu, žlutý cukr a instantní droždí v míse a nechte stát 20 minut, než droždí začne pracovat. Přidejte sůl a olej a pak postupně za neustálého míchání přisypte mouku. Až přisypete všech 500 g mouky, uhněťte těsto a rozdělte na 6 stejně velkých kusů. Z každého kusu (po asi 150 g) vyválejte kouli. Koule položte na pečicí papír na plech a nechte v teple asi hodinu kynout. Pak 30 minut pečte při teplotě 210 °C. Až žemle zhnědnou, vyndejte je z trouby a nechte vychladnout.

Smažené koblížky (uštipci) s jogurtem

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 50 g zakysané smetany
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 150 ml jogurtu
  • 150 ml perlivé vody
  • 220 g chlebové směsi Schär Mix B

+ 0.5 l slunečnicového oleje na smažení

Příprava:

Smíchejte všechny ingredience v míse. V hrnci zahřejte olej a pak stáhněte teplotu na střední plamen, aby se nestalo, že koblížkybudou zvenku hnědé a uvnitř syrové. Namazanou lžící uštipujte kousky těsta a opatrně vkládejte do vroucího oleje. Smažte rovnoměrně z obou stran do zlatohněda. Osmažené koblížky vyndejte děrovanou lžící na papírovou utěrku, která zachytí přebytečný tuk. Nejlépe chutnají horké. Tyto koblížky se dají jíst na sladko i na slano.

Závin s mákem

Ingredience:

Těsto:

  • 80 g cukru
  • 1 vejce
  • 60 g másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 400 g chlebové směsi Schär Mix B

Náplň:

  • 200 ml mléka
  • 70 g cukr
  • 250 g máku

Příprava:

Ušlehejte vejce s cukrem a máslem a přidejte prášek do pečiva a mouku. Vypracujte těsto a rozválejte jej válečkem. Zahřejte v rendlíku mléko a cukr, přidejte mák a na sporáku na střední teplotě po zhruba 5 minut rozmíchejte do hladka. Potřete makovou směsí těsto a zarolujte. Nechte závin asi hodinu kynout a pak pečte asi 30 minut při teplotě 200 °C do hněda. Vyndejte závin z trouby a nechte 15 minut vychladnout. Posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Dezert s čokoládou a kokosem

Ingredience:

Čtverečky:

  • 2 vejce
  • 150 g cukru
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 180 ml jogurtu
  • 200 g chlebové směsi Schär Mix B
  • 1 lžička prášku do pečiva

Poleva:

  • 300 ml mléka
  • 50 g margarínu
  • 150 g cukru
  • 150 g tmavé čokolády

+ 200 g kokosové mouky

Příprava:

Smíchejte všechny ingredience v míse. Směs nalijte do vymazaného pekáče a pečte 30 minut při teplotě 200 °C. Zapíchnutím párátka doprostřed těsta ověřte, že je upečené – pokud se k párátku nepřichytí, je čas jej vyndat z trouby a nechat vychladnout. Mezitím připravte polevu rozmícháním všech ingrediencí v hrnci nad středním plamenem do hladka. Těsto rozkrájejte na čtverečky a každý z nich namočte do čokoládové polevy a kokosové mouky.

Švestkové knedlíky

Ingredience:

  • 300 g brambor
  • 1 vejce
  • 230 g chlebové směsi Schär Mix B
  • 10 švestek
  • 100 g strouhanky
  • 40 ml slunečnicového oleje

Příprava:

Brambory uvařte, slijte a rozšťouchejte. Přidejte vejce, 200 g mouky, 20 ml oleje a dobře promíchejte. Těsto rozdělte na deset stejně velkých dílů a zasypte zbytkem mouky, aby se vám nelepilo na prsty. Z každého kusu vyválejte kuličku, která bude mít uprostřed švestku. Nalijte do hrnce vodu a přiveďte k varu. Do vroucí vody opatrně vložte knedlíky a vařte asi 10 minut. Knedlíky jsou hotové, když vyplavou na hladinu. Vyndejte je děrovanou lžící a položte na talíř, aby se nerozvařily a nerozpadly. V pánvi rozpalte zbývající olej a rychle osmažte trochu strouhanky. Dejte do pánve knedlíky a opatrně obracejte, aby se na ně strouhanka nalepila.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji