Dýně v kuchyni: Vybíráte správný typ?

Rady & tipy 26. 9. 2017

Není dýně jako dýně. Každá je jiná, ale jedno mají společné – jsou to výživové hvězdy! Obsahují alfa a beta karoteny, známé jako vysoce antioxidační a protizánětlivé látky, vitamín C a E, draslík, hořčík a kyselinu pantotenovou, tedy vitamín B5. Dýně lze navíc všestranně využít v kuchyni ke slaným i sladkým pokrmům. V obchodech probíhá dýňová sezóna a vybírat můžete z několika druhů dýní a jejich příbuzných patisonů.

Dýně v kuchyni: Vybíráte správný typ?

Foto: Billa

Aromatická a svůdně sladká

Máte chuť na sladký dýňový pokrm? Poté sáhněte po lehce aromatické a svůdně sladké dýni máslové. Vnitřek této dýně má nádherně oranžovou barvu a obsahuje minimální množství semínek, která snadno vydlabete lžící. Hodí se na přípravu sladkých pokrmů, koláčů, marmelády či chutney.

Vytváří špagetovitá vlákna

Dýně špagetová má charakteristickou vláknitou dužinu, která s přibývající zralostí vytváří špagetovitá vlákna. Lze ji využít, jak název napovídá, jako špagety, které jsou ovšem mnohem zdravější než ty těstovinové, a také netradičně ochutí polévku, když vlákna použijete místo nudlí.

Chutná příloha

Dýně hokkaido má prý přímo zázračné léčivé účinky! Díky jemné, sladké, lehce ořechové chuti z ní připravíte celou řadu delikátní pokrmů. Od krémových polévek, omáček, marmelád, buchet a nádivek až po samostatné grilované pokrmy. Použít ji můžete jako chutnou zdravou přílohu či jako přísadu zapékaných jídel či rizota. Limituje vás pouze vaše fantazie.

Na polévky i kompoty

V například v obchodě Billa naleznete také dýni muškátovou, která má pevnější strukturu než třeba dýně máslová. Využít ji můžeme nejen na polévku, ale také na kompoty nebo do orientálních jídel a vhodná je i jako příloha k masu.

Zelenina příbuzná dýni

A pak je tu patison, zelenina příbuzná dýni či tykvi. Jeho bílá dužnina chutí připomíná cuketu, lilek, dýni a také se podobně zpracovává. Oloupaný patison je možné plnit masem, sýry, zeleninou nebo ovocem. Nakrájený ho lze obalit v trojobalu a smažit jako řízek. Strouhaný pro změnu připravíme jako bramborák či lívance.

Dýňové špagety s liškami (4 porce)

  • 600 g špagetové dýně
  • 100 ml bílého suchého vína
  • Billa olivový olej
  • 150 ml smetany
  • kmín drcený
  • 1 středně velká cibule
  • 400 g lišek
  • tymián
  • pepř
  • sůl

Špagetovou dýni rozpůlíme, vyjmeme jadérka a uvaříme v osolené vodě doměkka. Po uvaření z dýně vyjmeme jednotlivá vlákna (špagety) a necháme je okapat. Houby propereme a necháme okapat, na pánvi si orestujeme na oleji cibuli, přidáme houby. Vše ochutíme solí, pepřem a kmínem. Zalijeme vínem a necháme mírně podusit doměkka. Na závěr přidáme smetanu, vše dochutíme a přidáme tymián. Špagety umístíme na talíř a doprostřed dáme liškové ragú.

TIP: Špagety v dýni vzniknou až působením tepelné přípravy. Špagetovou dýni lze připravovat i v celku, ale je nutné ji propíchnout na několika místech vidličkou.

Gratinovaný patison (4 porce)

  • 4 ks patisonu
  • 400 g hovězího masa mělněného z českých chovů Vocílka
  • 200 g loupaných rajčat
  • Billa Grana Padano
  • Billa olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • 2 cibule
  • rozmarýn
  • pepř
  • sůl

Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme v hrnci na oleji, přidáme hovězí maso a vše zprudka opečeme. Přidáme rajčata a směs podusíme do poloměkka. Ochutíme solí, pepřem, česnekem a rozmarýnem. U patisonu odřízneme vrchní část, lžící jej vydlabeme a naplníme připravenou směsí. Plněné patisony pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu asi 50 minut. Na závěr směs v patisonech zasypeme hoblinkami parmazánu a necháme v troubě zapéct při teplotě 200 °C. Takto připravené patisony servírujeme na talíři.

TIP: Při pečení můžeme patison překrýt pečícím papírem, aby se nám nespálil.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji