Fit podzimní recepty, které zahřejí

Rady & tipy 6. 10. 2018

Jak změnit jídelníček s přicházejícím chladnějším obdobím? V zimě volíme jídelníček, který dodá energii a relativně nás i zahřeje. Jenže tělo jde většinou po potravinách bohatých na tuky a sacharidy, což je nežádoucí. Chybu nikdy neuděláte tepelně upravenou zeleninou. Červená řepa, mrkev, celer. Stálicemi mezi potravinami, které hodně zahřejí, přitom mají minimum kalorií jsou například zázvor, česnek, skořice nebo třeba pepř. Jak je využít v kuchyni?

Fit podzimní recepty, které zahřejí

Dýňové lívanečky

Suroviny: 

  • 1x menší dýně hokkaido cca 0,5 kg
  • 3–4 vejce
  • mletá skořice
  • med nebo datlový sirup dle chuti
  • bílý jogurt do 3 % tuku
  • kakao APINAT
  • ovoce na ozdobení

Postup: Dýni vydlabejte a nakrájejte na kostičky (nemusíte loupat), které povařte ve vodě doměkka. Sceďte vodu a rozmixujte do hladka. Přidejte vajíčka, ochuťte skořicí a doslaďte medem nebo datlovým sirupem. Důkladně promíchejte, aby vzniklo husté těsto. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpusťte trochu kokosového oleje, na kterém budete smažit malé lívanečky. Hotové lívanečky můžete ozdobit bílým jogurtem smíchaným s kakaem APINAT nebo marmeládou DIETESSE.3 a čerstvým ovocem.

Pečená hruška

Ingredience: 

  • 1 zralá střední hruška
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1,5 lžíce vody
  • 1 lžíce rozinek
  • špetka čerstvě mletého hřebíčku a muškátového oříšku

Postup: Troubu předehřejte na 190 °C. V misce smíchejte sirup, vodu a koření a do tekutiny dejte na 20 minut máčet rozinky – ohlídejte, aby byly zcela ponořené. Hrušku omyjte a vykrojte jádřinec. Rozinky vyjměte a dejte do vydlabaného středu hrušky. Povrch hrušky postříkejte javorovým roztokem. Pečte ve skleněné pečící míse volně zakryté alobalem při 190 °C zhruba 20 minut nebo doměkka.

Plněná pečená jablka

Ingredience: 

  • 8 větších pevných jablek
  • hrstka rozinek
  • hrstka sušených meruněk
  • hrstka sušených brusinek
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C.Z jablek vyřízněte jaderník a postavte je vedle sebe do keramické zapékací mísy. Všechny ostatní přísady spolu zamíchejte a naplňte jí díry po jaderníku. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až jablka zezlátnou.

Tip: Plněná pečená jablka jsou vynikající přílohou např. k pečené vepřové panence nebo krůtě.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji