Inspirujte se vyváženými recepty pro celou rodinu

Rady & tipy 30. 4. 2017

Vyvážený jídelníček je základ a to nejlepší chceme pro celou naši rodinu. Podívejte se na naše jednoduché tipy, které mohou zpestřit vaše společné rodinné večery, tipy od RNDr. Pavla Suchánka, nutričního specialisty a experta kampaně „Džusy a pyré – vitamíny ve SMART formě“.

Inspirujte se vyváženými recepty pro celou rodinu

Pečená cizrna

(2 porce)

INGREDIENCE

1 plechovka cizrny (můžete použít i doma uvařenou*)

1 lžíce olivového oleje

¼ čajové lžičky soli

½ čajové lžičky sladké červené papriky

¼ čajové lžičky kurkumy

Špetka mletého čili

2 lžíce nasekané petrželky

PŘÍPRAVA

Předehřejte troubu na 200 º C a zapněte funkci pečení ze shora i zespodu. Připravte si plech a vyložte jej pečícím papírem. Cizrnu z plechovky vyklopte na sítko, propláchněte vodou a nechejte okapat, poté vysypte na papírové ubrousky a osušte. Dejte cizrnu na plech a vložte do trouby. Pečte po dobu 15 minut. Poté vyjměte a promíchejte s kořením, solí a olejem. Znovu dejte na plech a pečte dalších 15 minut, dokud cizrna nezačne být křupavá. Poté vypněte troubu, ale cizrnu ponechejte ještě uvnitř, bude křupat o to víc. Pokud máte naspěch, můžete vyndat hned. Před podáváním smíchejte s jemně nasekanou petrželkou.

*Cizrnu namočíme do studené vody (ideálně přes noc). Poté cizrnu sceďte, vodu vyměňte a vařte 50 – 60 minut pod pokličkou. Pro obohacení chutě můžete přidat do vody bobkový list nebo stroužek česneku.

Sendviče s brokolicovou paštikou

(2-3 porce)

INGREDIENCE

Paštika:

200 g vařené brokolice (zhruba ½ hrnku) – doporučujeme použít brokolici uvařenou den předen např. k večeři

100 g sýru feta

1 stroužek česneku

1 hrst mandlových lupínků

Čerstvě namletý pepř

Voda

Sendviče:

3-4 plátky vašeho oblíbeného celozrnného chleba

10 cherry rajčátek

Čerstvá bazalka

příprava

V mixéru smíchejte všechny ingredience a postupně přidávejte vodu, dokud nezískáte požadovanou konzistenci. Plátky chleba potřete připravenou paštikou, ozdobte cherry rajčátky nebo bazalkou.

TIP: doplňte porcí ovocného pyré

Těstoviny se špenátovým pestem

(4 porce)

ingredience

500 g těstoviny z tvrdé pšenice

2 hrsti baby špenátu

2 hrsti bazalky

2 lžíce slunečnicových semínek

2 stroužky česneku

50 g parmezánu nebo tohoto typu sýra + 2 lžíce strouhaného na posypání

⅓ sklenice olivového oleje

6-7 rajčat (čerstvých nebo sušených)

Sůl, pepř

příprava

Těstoviny vložte do vroucí osolené vody a vařte do měkka podle návodu. Špenát a bazalku opláchněte vodou. Špenát, bazalku, slunečnicová semínka, česnek a olivový olej vložte do mixéru a mixujte do hladka. Pokud je směs příliš hustá, přidejte lžíci nebo více vody od vařících se těstovin. Dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem. Nakrájejte rajčata. Uvařené těstoviny slijte a vraťte do hrnce. Smíchejte s pestem a rajčaty. Servírujte na talíř a lehce posypejte strouhaným sýrem.

TIP: doplňte sklenkou ovocného džusu

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji