Jak na lahodnou kávu i v domácích podmínkách?

0
193

Pokud si rádi dopřáváte kávu a nechce se vám pokaždé do kavárny, není nic jednoduššího, než si udělat hrnek dobré kávy doma. Vyžaduje to však především kvalitní kávovou směs a její správné zpracování. Podle čeho vybírat kvalitní kávu, jak ji správně umlít, či jak pečovat o kávovar?

Kupujte kvalitní suroviny

Základem každého dobrého nápoje je vždy kvalitní surovina, kterou dobře vybírejte. Nejsnadnější nákup budete mít ve specializovaných obchodech a lokálních pražírnách s prodejem. Zde můžete obvykle počítat s fundovaným personálem, který vám umí poskytnout bližší informace i radu, kterou kávu vybrat. Důležité je, aby zakoupená káva byla čerstvě upražená, poznáte to podle toho, že intenzivně voní. Kupujte spíše menší balení, které uchovávejte dobře uzavřené v původním obalu nebo nádobě, v suchu a při běžné teplotě. Otestujte více druhů káv a najděte si tu svoji dle vlastních chutí.

„Důrazně nedoporučuji směsi namleté již před několika měsíci, které se prodávají za cenu nižší, než za kterou lze na trhu nakoupit zelená zrnka kávy. Bohužel takovou kávu najdete v každé samoobsluze. Vězte, že pražená káva v ceně zhruba pod 300 korun za kilogram nemůže být ze své podstaty kvalitní,“ varuje šéfbarista CrossCafe Luboš Martínek.

Melu, meleš, meleme…

Jestliže se chcete vyhnout kávovarům a skutečně si připravit domácí kávu od A do Z, neobjedete se bez mlýnku. Často neprávem opomíjený mlýnek na kávu totiž představuje důležitý článek ve finální přípravě. Právě správná hrubost kávy ovlivňuje výslednou chuť nápoje. Pokud zrnka budou namleta moc jemně a použijeme je do pressovače, výsledkem bude skoro neprostupný „lógr“, káva se nakape za dlouhou dobu a její chuť bude kyselá. Pořiďte si proto kvalitní mlýnek na kávu. Výhodou jsou takové mlýnky, v nichž můžete mlít i bylinky či semínka. „Kávomlýnek SCG 2050 je mimo jiné také vhodný na mletí ořechů, bylin, máku či koření. Nejenže vám napomůže k lahodnému šálku kávy, ale stane se vaším multifunkčním pomocníkem,“ radí Jan Rambousek, produktový manažer značky SENCOR a dodává: „Jeho zásobník má objem až na 60 gramů kávových zrn vhodných k přípravě až 12 šálků kávy a jeho rovnoměrné mletí kávy díky speciálnímu nerezovému tříštivému noži zaručí kvalitní přípravu.“

Sencor

Práce s kávovarem

Kvalitu kávy a její výslednou chuť do velké míry ovlivňuje i stav kávovaru a mlýnku. Pokud neudržujete zařízení v čistotě, na kávě si moc nepochutnáte. Počítejte s tím, že pražená káva obsahuje olej, který umí žluknout. Ještě více škody na vašem oblíbeném nápoji napáchá nedostatečná sanitace zařízení pro napěňování mléka (pokud jej váš kávovar obsahuje). Každý kávovar dále potřebuje občas odvápnit a při údržbě se vyplatí důsledně dodržovat pokyny výrobce.

Cukr nebo mléko?

Pokud je káva správně upražena a připravena, splňuje základní chuťové profily (sladkost, slanost, kyselost, hořkost). Proto si již nemusíte kávu doslazovat. Ale není to hříchem. Cukr by měl podtrhnout chuť kávy a espresso by tak mělo chutnat jako kávový bonbónek. Pokud rádi sáhnete i po mléku, věnujte jeho výběru pozornost. Byla by škoda, kdybyste si dopřáli výběrovou kávu a pak ji zalili nekvalitním mlékem. Využít můžete i „mléko“ rostlinného původu. „V naší nabídce je k dispozici také kávovar SES 9020, které v základním balení obsahuje dvě nádobky určené jak na klasické mléko, tak mléko rostlinného původu. Kromě klasického espressa si můžete připravit také jeho mléčné varianty, například café latte nebo cappuccino, a to i s například sójovým nebo mandlovým mlékem,“ říká Jan Rambousek.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here