Jak poznat kvalitní zmrzlinu? Čtěte obaly.

Rady & tipy 21. 6. 2018

Mnozí z nás si horké dny užívají, někteří ale doslova trpí a snaží se všemožně zchladit. Kromě koupání se v létě rádi osvěžíme chlazenými nápoji, ale nepohrdneme ani lahodnou zmrzlinou. Ne o všech zmrzlinách se ale dá říci, že by byly z kvalitních surovin. Jak ale poznáme, že zmrzlina svým složením nepřipomíná spíše zmrzlou hmotu plnou náhražek a umělých barviv? Prozradíme vám, co konkrétně byste měli na obalech bedlivě hlídat.

Jak poznat kvalitní zmrzlinu? Čtěte obaly.

Foto: 123rf.com

Co je dobré na obalech zmrzlin kontrolovat aneb nenechte se obalamutit

Na obalech je dobré kontrolovat, zda zmrzlina obsahuje mléko, tvaroh, či smetanu. V mnoha případech se tyto ingredience na obalech neobjevují a mohou být nahrazovány jinými umělými přísadami. „U zmrzlin je také dobré hlídat si poměr mililitrů a gramů. Pokud má balení např. 55 mililitrů a pouze 25 gramů, značí to, že balení zmrzliny obsahuje příliš vzduchu. Dávat pozor bychom měli také na obsah ovoce ve zmrzlinách. U některých výrobků je bohužel pravé ovoce nahrazováno nejrůznějšími kombinovanými ovocnými šťávami,“ říká Dalena Martiníková, která vymyslela zmrzlinu Mrož a dnes působí jako vedoucí řízení jakosti a vývoje výrobků značky Prima zmrzlina.

Jak se má spotřebitel orientovat v nabídce zmrzlin, jak pozná, že je tam rostlinný tuk nebo poctivá smetana a proč jí dát přednost?

Pokud chce spotřebitel vědět, zda je ve zmrzlině rostlinný tuk nebo ne – může to snadno poznat ze složení výrobku, kde tyto informace musí být výrobcem uvedeny a dokonce tam musí být deklarováno, o jaký druh rostlinného tuku se jedná (kokosový, palmový, palmojádrový). Navíc zmrzlina před složením musí mít uvedenou tzv. kategorizaci, takže pokud obsahuje rostlinný tuk a k tomu třeba i smetanu, musí být uvedeno, že se jedná o mražený krém s rostlinným tukem a smetanou; pokud smetanu neobsahuje, pak se uvádí, že se jedná o mražený krém s rostlinným tukem. Pokud splňuje zmrzlina požadavek na označení smetanová, pak se takto může označit a přirozeně musí být vyrobena ze smetany nebo másla. Smetanová zmrzlina je mnohem chutnější, je jemnější a více se v ní rozvinou chuťové složky – např. vanilka, kakao atp. (Příkladem jsou zmrzliny skupiny Pegas, které jsou bez rostlinného tuku a obsahují pravou smetanu).

Jakou zmrzlinu si dát v případě, že si hlídáme kalorie

Zmrzlina bude vždy považována za dezert, který lidé konzumují pro potěšení a za odměnu. Od zmrzliny očekáváme, že si na ní především pochutnáme. Proto by měla být vyrobena z opravdových a poctivých surovin, a nikoli z náhražek. Pokud ji nekonzumujeme několikrát denně, není nutné si přísně hlídat kalorie. Jednou za čas si člověk může bez výčitek dopřát i krémovou smetanovou zmrzlinu. Za tzv. dietnější variantu zmrzliny můžeme považovat ovocnou klasiku v podobě jahodové zmrzliny Mrož, která je vyrobena ze smetany, tvarohu a obsahuje více jak 55% ovoce.

Tvarohová zmrzlina je v Čechách a na Slovensku doslova raritou

Tvarohová zmrzlina je v Čechách i na Slovensku specialitou a patří mezi nejprodávanější. Ve světě se už tak velké oblíbenosti netěší. V zahraničí je velmi populární např. zmrzlina jogurtová. Tento trend přichází postupně i k nám. A jaké příchutě jsou nejvíce v oblibě? Češi jsou v tomto ohledu velmi konzervativní a už dlouhá léta vede vanilková následována čokoládovou a hned na třetím místě je jahodová. Pozvolna lidé přechází k chutným zmrzlinám a hodně se prosazují zmrzliny s obsahem ovoce.

Co jste možná o zmrzlině nevěděli

  • Zmrzliny se barví i přírodními barvivy: pomocí červené řepy vznikne červená, díky chlorofylu vznikne zelená, z mořských řas modrá a z borůvek fialová
  • Teplá zmrzlina. Takto zmrzlináři nazývají zmrzlinu, která se po vyjmutí z mrazáku nechá chvíli rozmrazit a poté se servíruje. Vyzkoušejte to, zmrzlina pak chutná opravdu lépe
  • Pokud zmrzlina roztaje a znovu ji zamrazíte, tak v ní porušíte vazbu mezi tukem a vodou. Vodní pára vystoupí a z vody pak vzniknou krystalky
  • Nejvíce se prodávají impulzní balení zmrzlin k okamžité konzumaci. To jsou zmrzliny na špejli nebo kornouty, Ruská zmrzlina apod.
  • Teplá zmrzlina vzniká přímo při výrobě, před jejím zmrazením. Dá se nasimulovat v domácích podmínkách tím, že se vyndá z mrazáku a nechá se chvíli povolit/rozmrazit.
  • Pokud zmrzlina roztaje, pak je pravda, že se poruší vazba mezi mléčnou (vodovou) částí a tukem. Žádná vodní pára z ní ale nevystoupí. Tím porušením vazeb vznikne pak její „hrubost“ ve formě ledových krystalů.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji