Jak se vyvarovat zážívacím potížím o Vánocích?

Rady & tipy 20. 12. 2017

Kdysi byly Vánoce svátky klidu, míru, rozjímání a setkávání. V minulosti představovaly až magický moment, spojený s různými mýty, pověrami a také symbolickým obdarováním blízkých. Stravování na Štědrý den se zahajovalo půstem a pokračovalo konzumací chutných jídel, večeře byly opulentní spíše počtem chodů a pestrostí než množstvím jídla. Vánoční svátky byly pro většinu lidí zastavením a odpočinutím po celoroční vyčerpávající fyzické práci, spojené se střídmou stravou.

Jak se vyvarovat zážívacím potížím o Vánocích?

S rozvojem společnosti a jejím bohatnutím postupně dochází k úbytku nutnosti těžké fyzické práce, ke zvětšení volného prostoru pro naplnění přání i realizaci koníčků a k prakticky plné dostupnosti stravy bohaté především na energii a bílkoviny. Vánoce se s přispěním reklam, obchodních řetězců a nákupních center proměnily na hektickou soutěž o nejvýhodněji pořízený dárek, ve svátky blahobytu, ale také psychického vypětí a stresu. Z pohledu stravování se Vánoce staly svátky přejídání, opíjení, nicnedělání. Pokud se stane,
že se o Vánocích občas přejedí nebo opijí s důsledkem trávicích potíží celoročně pohybově aktivní lidé, budou nejspíš čelit přechodnému problému, který lze rychle zvládnout. Na rozdíl od celoročních peciválů, kterým hrozí mnohem závažnější problémy.

Jaké potíže hrozí při přejídání a opíjení?

Nejméně závažným problémem je přejedení, kdy lidé nemohou usnout a spát, tlačí je žaludek, přidává se pálení žáhy. Na vině je velká spotřeba masa, především tučného, případně mírná opilost. V žaludku zůstávají různé potraviny rozdílnou dobu, nejdéle jídla s vysokým obsahem bílkovin a tuků, tedy typicky tučná masa, bramborový salát, chlebíčky se salámem nebo různými masnými či uzeninovými pomazánkami, klobásky apod. Alkohol sám o sobě může ve větším množství vyvolat zánět žaludku (gastritidu), případně zvracení.

Závažnější problémy hrozí pacientům s onemocněním trávicího traktu, ať již známým, nebo ještě nepoznaným. Pálení žáhy může znamenat refluxní zánět jícnu (refluxní ezofagitidu) nebo zhoršení příznaků brániční kýly. Velké množství jídla a alkoholu může vést ke krutým bolestem za hrudní kostí, případně k refluxu žaludečního obsahu do úst a při těžší opilosti
i k jeho vdechnutí a zápalu plic. Podobně může dojít také k zánětu střev a průjmu (akutní gastroenteritidě nebo enterokolitidě).

U pacientů se žlučníkovými kameny se po tučném jídle může objevit žlučníková neboli biliární kolika. Přestože si mohou být téměř jisti, že k podobným obtížím dojde, často poruší dietní opatření. Biliární kolika se projevuje kolísavou bolestí pod pravým žeberním obloukem, která je způsobena zaklíněním kamínku v krčku žlučníku. Pokud žlučníkový kamínek projde do žlučových cest, může při zaklínění vyvolat žloutenku a akutní zánět břišní slinivky (akutní biliární pankreatitidu). To už jsou závažná onemocnění, vyžadující hospitalizaci v nemocnici. Akutní pankreatitida však může vzniknout jen z konzumace nemalého množství jídla (zvláště tučného) a alkoholu.

Konzumace velkého množství alkoholu, především destilátů, může vyvolat také akutní alkoholický zánět jater (alkoholickou hepatitidu), který je ve 20–30 % smrtelný. Choroby jako žlučníkové kameny, chronická pankreatitida nebo refluxní nemoc jícnu se mohou nemalou konzumací alkoholu zhoršit a projevit.

Jak dostat organizmus zpátky do pohody?

Po Vánocích nebo spíše až po silvestrovských oslavách, kdy se dá očekávat návrat k běžnému životu, často dochází k pokání a ke snahám o odlehčovací, tzv. detoxikační režim,
k předsevzetím o správné výživě, hubnutí a dodržování zásad zdravého životního stylu.

Po trávicích obtížích, které si nevynutily návštěvu lékaře nebo hospitalizaci v nemocnici,
je vhodné odlehčit jídelníček – na několik hodin až den zcela vynechat jídlo. To však neplatí o tekutinách, dostatečná hydratace organizmu je nezbytná. Můžete pít černý nebo ředěný ovocný čaj, neperlivou minerální vodu. Můžete využít také pitnou kúru, která se užívá v případě obtíží s trávicím traktem i v lázeňských zařízeních – pijte cca 200 ml velmi silně mineralizované vody z tradičního karlovarského Mlýnského pramene 20–40 minut
před hlavními jídly.

Podobný režim je nutné zahájit i při očistných kúrách, půstech, detoxikaci... Ať už to nazvete jakkoliv, vždy je podstatné, aby došlo ke snížení příjmu energie a bílkovin, k úpravě střevního mikrobiomu a při projevech onemocnění k jeho uklidnění. Očistný režim by měl zahrnovat stravu, která je lehce stravitelná, má dostatek vlákniny a méně energie. Proto snižte celkové množství energie, konzumaci masných pokrmů, uzenin, jídel s majonézou, tučných sýrů apod., omezte pití sladkých limonád a džusů a nahraďte je minerální vodou. Takový dvoutýdenní režim dokáže upravit zažívání u většiny hříšníků, kteří nemuseli vyhledat
pro závažnější problémy lékaře. I v tomto případě můžete využít pitnou kúru s minerální vodou z přírodního léčivého zdroje, která se užívá při obtížích s trávicím traktem, zejména
se žaludkem, žlučníkem, žlučovými cestami, slinivkou břišní, játry, dvanáctníkem a tenkým
i tlustým střevem. Přiměřené množství velmi silně mineralizované vody je individuální, záleží na hmotnosti těla, věku a zdravotním stavu.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji