Jak si nejlépe vychutnat kaki?

Rady & tipy 12. 10. 2018

Na první pohled vypadá jako oranžové rajče. Nenechte se ale zmást - kaki Persimon Bouquetje ovoce, které si zamilovali už staří Řekové. Považovali jej dokonce za dar bohů. My ho dnes oceňujeme nejen kvůli vynikající chuti, ale také jako výkonného pomocníka v boji o zdraví. Kaki Persimon Bouquet obsahuje vitamíny A, B a C, minerály, vlákninu, má vysoký podíl antioxidantů a neobsahuje žádný tuk. Jemný sladký plod si zamilujete na první ochutnání. A k tomu všemu se jednoduše loupe a krájí a nenajdete v něm žádná jadérka. Hlavní sezóna ovoce bohů právě přichází!

Jak si nejlépe vychutnat kaki?

Víte, jak si s kaki poradit?

Pokud se s kaki Persimonem Bouquet setkáváte poprvé, možná se vám bude hodit několik tipů. Nebojte se koupit v obchodě tvrdší plody, toto ovoce totiž neustále dozrává - podobně třeba jako banány. Zralé kaki persimony jsou měkké a šťavnaté. Jejich zrání můžete uspíšit třeba tím, že je vložíte do papírového sáčku spolu s jablkem. Stejně jako banány se kaki neuchovává v lednici, mohlo by totiž zčernat. Kaki Pesimon Bouquet se dobře zpracovává a výborně se hodí třeba jako svačinka pro děti. Nebudou je totiž trápit zrníčka. Podobně jako jablko můžete kaki oloupat a nebo konzumovat se slupkou. A stejně jako oba zde zmíněné ovocné druhy, je kaki velmi variabilní a využitelné v teplé i studené kuchyni, chutná totiž skvěle jak čerstvé, tak pečené.

Vyzkoušejte třeba kaki-banánový chléb 

Potřebovat budete:

  • 2 drobně nakrájené kaki Persimon Bouquet
  • 1 zralý banán, rozmělněný vidličkou
  • 210 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 115 ml mléka
  • 100 g pískového cukru
  • 50 g změklého másla
  • 1 lžička sody na pečení
  • ¼ lžičky soli
  • 50 g rozinek
  • 60 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
  • na špičku nože muškátového oříšku

Předehřejte troubu na 170° C. V misce smíchejte přísady - mouku, cukr, sodu na pečení, muškátový oříšek a sůl a odložte. Do další misky vložte vejce, mléko a máslo. Šlehejte, dokud se vše dobře nespojí. Poté přilejte do první mísy i s kaki, banánem, rozinkami, ořechy. Nalijte do připravené formy a pečte 60 minut, nebo dokud špejle vložená do středu nebude lepivá. Nechte chleba vychladnout 10 minut před krájením. 

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji