Jak zacházet se sterilovanou zeleninou?

Rady & tipy 19. 11. 2018

Sterilovaná zelenina, ať už v podobě tradičních znojemských okurek nebo pikantní směsi s cibulkami, hráškem a feferonkou, je oblíbenou pochoutkou v mnoha českých domácnostech. Víte však, jak sklenice se zeleninou správně skladovat před a po otevření, a kdy už je nutné je vyhodit?

Jak zacházet se sterilovanou zeleninou?

Foto: 123rf.com

Dlouhá trvanlivost a odolnost

Sterilování je v současnosti jedním z nejoblíbenějších a zároveň nejúčinnějších způsobů uchování potravin. Díky moderním technologiím, které jsou při ní použité, se takto upravené potraviny vyznačují dlouhou trvanlivostí a odolností vůči vnějším vlivům. To platí i o sterilované zelenině. „Nenačatou zeleninu je tak možné bez obav skladovat i při pokojové teplotě. Díky tomu najde uplatnění nejen v domácnosti, ale skvěle se hodí i při cestování, kdy je možné ji bez obav zabalit a vzít s sebou na dovolenou v tuzemsku i v zahraničí,“ popisuje Jiří Mikyska, vedoucí vývoje a kontroly jakosti ze společnosti Hamé.

Nedochází ke kontaminaci mikroorganismy

Na rozdíl od rychle se kazících výrobků, jako jsou různé salámy, sýry nebo jogurty, nemá sterilovaná zelenina datum použitelnosti (spotřebujte do… na obalu). Na sklenicích najdete pouze takzvané Datum minimální trvanlivosti. I po tomto datu ale zelenina zůstává zpravidla použitelná. Že je sterilovaná zelenina správně zpracovaná, poznáte podle „lupnutí“ víčka při jejím otevření. To totiž znamená, že byla potravina ve sklenici po celou dobu od sterilace ve vzduchotěsném prostředí. Nedošlo zde tedy ke kontaminaci mikroorgaismy po sterilaci.

Po pár dnech se zelenina nezkazí

Otevřenou sklenici se zeleninou je nutné skladovat v chladničce. „Ihned po otevření je také dobré sklenici označit datem, podle kterého pak snadno poznáte, kdy jste ji načali. Nebudete se tak moci splést v tom, jak dlouho ji vlastně v lednici už máte,“ radí Jiří Mikyska. Že by se zelenina zkazila po pár dnech, se bát nemusíte. Díky sladkokyselému nálevu vydrží načatá delší dobu. Výjimkou je zelenina ve slaném nálevu, kterou byste měli zkonzumovat do 48 hodin po otevření. Pokud však máte podezření, že zelenina už není v pořádku, rozhodně ji nekonzumujte a bez milosti vyhoďte. Vyhnete se zkaženému žaludku, nebo i podstatně horším potížím.

Z plísní se šíří toxiny

Vyhodit celý obsah sklenice je nutné i v případě, že se v ní objeví plíseň. Plíseň rozhodně neodškrábávejte ani zeleninu nejezte. Kvůli plísni se totiž ve sklenici začaly šířit jedovaté toxiny, které mohou být zdraví nebezpečné. Nepomůže ani oplachování zeleniny teplou vodou. Abyste předešli zkažení nespotřebované zeleniny, je vhodné při jejím nákupu zvážit velikost balení. Pro jednotlivce jsou vhodná menší, čtyřčlenná rodina si bez problémů poradí i s balením větším než půl kilogramu.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji