Jak zatočit s celulitidou? Začněte u jídelníčku

Celulitida se v různé formě nevyhne téměř všem ženám. Dokonce podle odborníků dnes postihuje stále mladší a mladší osoby. Podle výživových poradců je její výskyt nejčastěji spojený se špatným stravováním, nedostatečným a nesprávným pitným režimem a špatnou péčí o pokožku. Společně s odborníky poradíme, jak s tímto strašákem snad každé ženy účinně bojovat.

0
431

Hodně pijte

Pijte alespoň 2 l nesycené, neslazené, nechlazené vody denně, nejlépe mezi jídly, abyste poskytli tělu dostatečné množství tekutin a cítili jste se nasycení. „Správný pitný režim vám usnadní odstraňování toxinů z organismu,“ upozorňuje Věra Burešová, hlavní nutriční specialistka sítě výživových poraden NATURHOUSE.

Jezte pravidelně

Jídlo podle odborníků konzumujte pravidelně každé 3 hodiny bez mlsání mezi stanovenými jídly. Nevynechávejte žádnou z denních porcí jídel ani dopolední a odpolední svačiny.

Když už, tak raději čaj

Pokud jste milovníkem lahodné kávy či černého čaje, raději si toto odpusťte. Pijte zelený, bílý či červený čaj. Jen pozor, nepřidávejte do čaje žádný cukr.

Kouření a alkohol přísně zakázán!

Jestli to s bojem proti celulitidě myslíte skutečně vážně, určitě byste měli zapomenout na opojný alkohol a cigarety vůbec. Už tak máte problém s odvodem toxických látek z podkoží a následným ukládáním tuků, čemuž dalším „odpadem“ určitě nepomůžete.

Na smažené zapomeňte

Olej ano, ale je povolené konzumovat denně jen 2 lžíce, a to olivového oleje nebo jiného kvalitního rostlinného oleje – třeba dýňového a lněného pro studenou kuchyni a pro teplou kuchyni řepkového. „Vyhněte se však určitě smaženým a tučným jídlům,“ upozorňuje Věra Burešová.

Vláknina, vláknina, vláknina

Jídla by měla být bohatá na vlákninu, která podporuje odstraňování odpadních produktů metabolismu. Opravdu bohatým zdrojem vlákniny je sušené ovoce (pozor však na přemíru cukru), kukuřice, mandle, jablka, hrušky, ovesné vločky, brokolice či třeba avokádo.

Konzervy ne, vyhněte se regálům s čínskými polévkami

Jíte ve spěchu? Máte rádi či si občas dopřejete „hotovky“ typu guláš v konzervě? A co takhle starý známý lunchmeat? Tak to je jistě další kategorie potravin, které naprosto vynechejte. Vyhněte se hotovým a konzervovaným jídlům či instantním výrobkům.

Vařte v páře či jídlo pečte

A jak jídlo upravit bez smažení? Správný způsob přípravy jídel je: grilování, pečení na roštu, vaření v páře, pečení v troubě, vaření, dušení, vaření ve vlastní šťávě, pečení v alobalu.

Soli jen opravdu ždibec

Sůl a celulitida jsou velké kamarádky. Ačkoliv by to v životě bylo fajn, v boji s celulitidou dejte tomuto svazku utrum. Sůl omezte dle doporučení odborníků na minimum, raději sáhněte po čerstvých či sušených bylinkách, česneku či cibuli.

Zamezte chutím na sladké

Bílý cukr zcela vynechejte. Určitě se vyhněte kromě něj také medu, čokoládě, kakau, sladkostem a zmrzlinám.

Zelenina bohatá na draslík

Zvláště se doporučuje konzumovat zeleninu bohatou na draslík a zeleninu s drenážním účinkem, mj. chřest, petrželku, okurku, cibule, rajčata, které redukují tuk.

Ovoce určitě nevynechávejte

Při kúře proti celulitidě se dle Věry Burešové z NATURHOUSE doporučuje také jíst ovoce, a to zejména citrusy, ananas, vodní meloun, meloun, kiwi, jahody či borůvky. Ideální je si dopřát ovoce k dopolední i odpolední svačině. Jedna porce by měla být tak velká jako je vaše dlaň.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here