Jaké víno vybrat k štědrovečernímu menu? Inspirujte se radami sommeliera

Rady & tipy 24. 12. 2017

Rybí polévka, smažený kapr, bramborový salát a cukroví nesmí chybět na žádné tradiční štědrovečerní hostině. Na sváteční tabuli by pak určitě nemělo chybět ani lahodné víno. Jaké si však máme k slavnostní večeři vybrat? Poradí nám David Král, dvojnásobný mistr České republiky v sommelierství.

Jaké víno vybrat k štědrovečernímu menu? Inspirujte se radami sommeliera

Díky vínu ještě větší gurmánský zážitek

Skvělé štědrovečerní menu si zaslouží doplnit sklenkou lahodného vína či sektu, které povýší jinak tradiční kombinaci rybí polévky, obligátního smaženého kapříka a cukroví na mimořádný gurmánský zážitek. „Vánoční setkání s rodinou a přáteli je vhodné začít aperitivem v podobě sklenky suchého sektu kategorie extra brut nebo brut,“ doporučuje David Král, hlavní sommelier značky Bohemia Sekt. „Ke klasické rybí polévce bych doporučil vína odrůd Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský, například z Habánských sklepů, ke smaženému kaprovi pak vína odrůd Ryzlink rýnský či Rulandské bílé. Na mém stole v takovém případě nechybí Víno Mikulov Sommelier Club. Vánoční menu ale můžeme skvěle kombinovat i se sekty,“ upozorňuje. K rybí polévce David Král doporučuje spíše sušší šumivá vína kategorie extra brut.

„Ke smaženému kaprovi si vždy rád dám Bohemia Sekt Prestige brut, elegantní sekt postavený na odrůdách Rulandské bílé, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský,“ prozrazuje David Král. „Jeho kyselinka spolu s alkoholem pomáhá v těle odbourávat tuk z ryby, sekt tak tělu pomáhá jídlo zpracovat,“ vysvětluje.

Šumivá vína se však skvěle hodí i k dezertům, je však nutné zajímat se, v jaké kondici jsou. „K cukroví a sladkému obecně se hodí polosuché a sladké sekty, které mají vyšší obsah cukru, a proto se hezky doplňují,“ radí David Král. „Může jít třeba o bílou či červenou variantu Bohemia Sektu demi sec nebo Bohemia Sekt Prestige demi sec. U vín bych zvolil ta v kategoriích výběr z hroznů, ledová či slámová,“ dodává.

Jaké víno si dát ke štědrovečerní večeři?

K rybí polévce

Chateau Radyně extra brut

Sekt Chateau Radyně extra brut je jedním z nejsušších sektů na našem trhu. Vzniká druhotným kvašením cuvée z Ryzlinku vlašského a Veltlínského zeleného tradiční šampaňskou metodou. Zaujme svou vyváženou chutí s typicky naleželým buketem a bohatým obsahem extraktivních látek.

Orientační cena: 195 Kč


Habánské sklepy Ryzlink vlašský

Bílé víno, které zaujme svou žlutozelenou barvou, ve vůni pak ovocným charakterem s tóny rybízu či angreštu a zejména příjemnou kyselinkou, která přispívá k jeho svěžesti.

  • Orientační cena: 99 Kč


Ke smaženému kaprovi

Víno Mikulov Sommelier Club Rulandské bílé 2015 pozdní sběr

Toto bílé víno s přívlastkem z viniční trati Hašneky má krásnou žlutozlatavou barvu. V jeho vůni najdeme výrazné tóny ovoce, jeho jemně pikantní chuť se pak skvěle hodí ke smaženému kaprovi s křupavou kůrkou.

  • Orientační cena: 139 Kč


Bohemia Sekt Prestige brut

Tento prémiový sekt vzniká tradiční metodou kvašení v lahvi po dobu minimálně 15 měsíců. Jeho cuvée je tvořeno odrůdami Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Ryzlink vlašský, vyniká bohatou vůní citrusových plodů a nezaměnitelnou chutí, připomínající vyzrálé plody manga.

  • Orientační cena: 239 Kč

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji