K radosti z povedeného pečení potřebujete kvalitní mouku

Rady & tipy 14. 4. 2017

Velikonoce jsme si oblíbili kvůli mnoha tradicím, mezi nimiž jednoznačně najdeme nejen barvení vajíček a koledování, ale i přípravu tradičního velikonočního pečiva. Velikonoce nám s přicházejícím jarem vnášejí i lehkost do kuchyně - pojďme ji vnést i do pečení. Pusťte se do (ne)tradičních receptů s těmi správnými ingrediencemi a udělejte si Velikonoce ještě radostnější. Pamatujte, že kvalitní mouka je základem povedeného výsledku pečení.

K radosti z povedeného pečení  potřebujete kvalitní mouku

Foto: Babiččina volba

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Jedním se symbolů Velikonoc je beránek. Od středověku představuje obřadní pokrm. Jelikož se ale maso smělo jíst až na Velikonoční neděli a nemohl si jej dovolit každý, pekl se pravděpodobně v různých formách jak z těsta sladkého, tak slaného.

INGREDIENCE:

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 hrnky hladké mouky Babiččina volba dortová
  • 1 kypřicí prášek
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • kůra z jednoho citronu
  • 3 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • vanilka z jednoho lusku, nebo 2 lžičky vanilkového extraktu
  • sádlo na vymazání formy + hrubá mouka

POSTUP:

  • 1.Mouku smíchejte s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte máslo, obsah vanilkového lusku, mléko a vejce.
  • 2.Promíchejte v hladké těsto a vlijte ho do dobře vysypané kameninové oboustranné formy. Plňte „obličejovou” stranu formy a to až 2-4 cm pod okraj. Přiklopte druhou částí formy.
  • 3.Pečte 40-60 min. při 180 °C. Zda je beránek hotový ověřte vpíchnutím špejle. Pokud na ní nic neulpí, je hotovo.
  • 4.Po vyjmutí formy z trouby zabalte do vlhké utěrky a nechte odstát do úplného vychladnutí.
  • 5.Opatrně beránka vyklopte, postavte na servírovací talíř, poprašte cukrem a místo očí zapíchněte hřebíčky. Na krk uvažte mašli a máte hotovo!

TIP: Pokud se vám často ve formě připékají ouška a čumáček, před pečením tato místa z vnější strany obalte alobalem.

MAZANEC

Ingredience na 1 větší mazanec:

  • 1 kostka droždí
    100 g cukru krupice
  • 200 ml vlažného mléka
  • 500 g mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • 2 lžíce rumu
  • 50 g rozinek
  • vanilkový lusk
  • špetka soli
  • kůra z 1 bio citronu, šťáva z 1 poloviny citronu
  • 3 žloutky
  • 50 g pokrájených oloupaných mandlí
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 1 žloutek na potření

Postup:

  • 1. Rozinky namočíme asi na hodinu do rumu. Do misky nalijeme část vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamícháme a necháme vzejít kvásek.
  • 2. Mouku smícháme se solí, cukrem, citronovou kůrou a šťávou, semínky vanilky, rozinkami, žloutky, máslem, kváskem a zbylým mlékem. Těsto důkladně uhněteme - ideálně v robotu cca 5 minut, popřípadě v ruce vařečkou - to chce ale těžkou práci minimálně 10 minut. Výsledné těsto musí mít lesklou hladkou konzistenci a nesmí se lepit.
  • 3. Těsto necháme vykynout na dvojnásobek (cca 1-2 hodiny podle teploty v místnosti). Vykynuté těsto zpracujeme v bochánek, přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme nakynout ještě půl hodiny. Předehřejeme troubu na 200 °C. Mazanec pomažeme žloutkem a posypeme plátkovými mandlemi; dáme péct.
  • 4. Deset minut pečeme zprudka na 200 °C, poté zmírníme teplotu na 160 °C a zvolna dopečeme (celkem cca 45 minut, konkrétní čas pečení přizpůsobíme troubě). Po upečení necháme pozvolna zchladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.

VELIKONOČNÍ MRAMOROVÁ BÁBOVKA

Dáte raději přednost bábovce před beránkem? Na šlehaná a třená těsta je ideální Babiččina volba dortová, vyzkoušejte z ní tento recept, těsto bude vláčné a kypré.

INGREDIENCE:

  • 100 ml vody
  • 150 ml oleje
  • 250 g hladké mouky Babiččina volba dortová
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 250 g cukr krupice
  • máslo na vymazání formy
  • krupička na vysypání formy
  • kakao, čokoláda

POSTUP:

  • 1.Cukr krupici, žloutky a vanilkový cukr vyšlehejte do husté pěny.
  • 2.Přidejte olej, vodu a mouku a vše promíchejte.
  • 3.Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který nakonec opatrně vmíchejte do těsta. Odložte si 1/3 těsta stranou.
  • 4.Formu bábovky vymažte máslem a vysypejte krupičkou Babiččina volba.
  • 5.Nalijte těsto do bábovkové formy a do zbylého těsta vmíchejte kakao a čokoládu.
  • 6.Vložte formu do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 3/4 hodiny. Zda je bábovka hotová, poznáte po zapíchnutí špejle. Je-li po vyjmutí suchá, je bábovka hotová.

Pojďte s námi soutěžit

Jaká mouka se hodí do Velikonoční mramorové bábovky?

a) Babiččina volba dortová

b) Babiččina volba na kynuté těsto

c) Babiččina volba Hladká mouka na křehké pečivo

Správné odpovědi zasílejte do 27. dubna 2017 na adresu soutez@mediaadvice.cz s označením MOUKA. Tři výherci se mohou těšit na dárkové balení mouky Babiččina volba, silikonové velikonoční formičky značky Tescoma a chňapku Babiččina volba.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji