Káva umí být i osvěžující - tipy, jak na ledovou kávu

Rady & tipy 12. 6. 2018

Kávy se nemusíte vzdávat ani v horkém počasí, a co je ještě lepší, může vás osvěžit, když si objednáte (nebo sami připravíte) tu pravou. Zatímco ty nejběžnější jako je ledové latté spíše zasytí, než osvěží, ledová filtrovaná káva nebo cold brew jsou lehké letní nápoje, kterých se možná nebudete chtít vzdát ani v zimě. Všechny zmíněné si sice můžete dát v kavárnách, ale barista Ondřej Hurtík poradí, jak si některé z nich připravit doma.

Káva umí být i osvěžující - tipy, jak na ledovou kávu

Jakou kávu zvolit na studenou přípravu?

Zkoušeli jste někdy, jak se mění chuť kávy během chladnutí? Pokud to vyzkoušíte s nějakou výběrovou kávou, ideálně filtrovanou, ucítíte, že z kávy i podle teploty vystupují různé chutě. I u ledové kávy je rozdíl znát. Vychlazená káva totiž mění chuť tak výrazně, že jen změnou teploty můžete z některých druhů udělat osvěžující a šťavnatý nápoj. „Ideální jsou pro ledové verze kávy hodně ovocné, šťavnaté, kde vyloženě cítíte citrusy nebo třeba bobulovité ovoce. Pokud totiž kávu zchladíte nebo dáte na led, tak chlad její chutě lehce potlačí a zachovají se především právě ty nejvýraznější ovocné tóny. Pokud na ledovou kávu použijete spíše ty klasičtější oříškové nebo kakaové kávy, získáte sice pořád super nápoj, ale nebude tak osvěžující a budou všechny chutnat dost podobně,” radí Ondřej Hurtík, barista doubleshot, které kávy jsou vhodné pro studené přípravy.

S mlékem nebo bez?

V kavárnách doubleshotu je nejoblíbenější nápoj tradičně ledové latté, které se tu oproti běžnému připravuje na led a se dvěma shoty espressa. „Rozpouštějící se led totiž kávu ředí, dělá ji chuťově slabší a my chceme především zachovat rovnováhu kávy a mléka. Naše latté obsahuje jen mléko, led a kávu, nepoužíváme žádná dochucení. Pokud Pokud si ale spíše chcete vychutnat čistou chuť kávy a osvěžit se, doporučuju spíše filtrovanou kávu na ledu, třeba i s plátkem citronu nebo pomeranče, který ještě vyzdvihne její ovocnou chuť,” dodává tip Ondřej Hurtík.

Nitro Cold Brew

Kromě těchto dvou nápojů si od června budete moci dát v nové pop-up kavárně doubleshotu v areálu Manifesto u Masarykova nádraží i novinku - čepované Nitro Cold Brew. To je káva, která se extrahovala za studena 24 hodin, poté se 3x filtruje a sytí dusíkem. Díky němu je nápoj plnější a vytváří lávový efekt. Bublinky dusíku jsou totiž mnohem menší a početnější, než klasické CO2, takže je nápoj lehčí, s krémovou pěnou a osvěžující. Zkrátka doubleshot spojil to nejlepší z kávy, limonád, piva a z léta v jednom drinku ;)

Pokud ale kolem Manifesta nemáte cestu, můžete si ledovou kávu udělat snadno i doma a Ondřej Hurtík poradí, jak na to. Ale pozor. „Káva poměrně rychle oxiduje a její chuť degraduje, proto doporučuji nenechávat zchladnout horkou filtrovanou kávu jen tak. Je lepší ji hned po přípravě přelít do láhve, kterou naplníme až po okraj, uzavřeme a rychle chladíme v ledové lázni. Anebo můžete si připravit čerstvý ledový filtr s ledem. Ondřej Hurtík dodává rovnou i recept, jak na něj: 

Ledový Filtr

  • 20 g kvalitní zrnkové kávy
  • 200 g vody
  • 100 g ledu
  • plátek citronu

Postup je téměř stejný jako u běžného filtru, jen poměr kávy a vody je trochu jiný. ⅓ vody nahradíme ledem, na který kávu filtrujeme. Kávu meleme o trochu jemněji, abychom ji lépe vyextrahovali. Na přípravu je ideální použít metodu Hario V60, která je rychlá, jednoduchá a vyniká svou čistotou chutí.

1.Před přípravou namelte čerstvou kávu, ideálně o něco jemněji než na horkou přípravu.

2.Vložte papírový filtr do Hario V60 a propláchněte vroucí vodou, abyste ho zbavili případné papírové chuti.

3.Do konvičky, do které bude kapat káva, vsypte led.

4.Nasypte mletou kávu do filtru a zalijte ji vodou o teplotě cca 94 °C (asi minutu po varu), aby se navlhčila veškerá káva a lehce promíchejte.

5.Poté postupně krouživými pohyby dolévejte tenkým pramenem vodu.

6.Kávu přelijeme přes plátek citronu do sklenice naplněné ledem nebo pijeme jen tak. 

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji