Kozí sýr i u vás na talíři. Inspirujte se skvělými recepty

Rady & tipy 14. 7. 2018

Výrobky z kozího mléka jsou nejen chutné, ale i zdravé. Pozvěte přírodu k sobě do kuchyně a inspirujte se trojicí skvělých bio receptů s kozím sýrem, tvarohovým krémem a jogurtem. Nejen, že si dobře pochutnáte, ale koza zůstane celá.

Kozí sýr i u vás na talíři. Inspirujte se skvělými recepty

V Tescu věří, že zdravé stravování má být i chutné. Proto zákazníkům nabízí bio mléčné výrobky z české kozí farmy Zahrádka, které neobsahují žádná barviva, aromatické či konzervační látky a ani žádná dochucovadla. Kvůli tomu tak vynikne jejich přirozená lahodná chuť.

Ondřej Panoš, šéfkuchař pražské restaurace Etnosvět,  připravil trojici receptů pro vaši kulinářskou inspiraci v prvních horkých dnech roku.

Mousse z kozího sýra, hummus z hrášku a fava fazolí

Suroviny na 4 porce

  • 300 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 300 g vyloupaných fava fazolí
  • 4 lžíce extra virgin olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce tahini pasty
  • 1 lžíce mletého římského kmínu
  • Kůra z jednoho citronu
  • Šťáva z jednoho citronu
  • 200 g kozího sýra
  • 100 g tvarohový krém z kozího mléka
  • 50 ml smetany
  • Ředkvičky na ozdobu

Příprava

Oloupané fava fazole a hrášek vložte do vroucí vody a vařte 3 minuty. Zchlaďte ve studené vodě, a pak sceďte. Vložte do mixéru a přidejte česnek, tahini, kmín, citrón, oliv olej, sůl a rozmixujte. Zvlášť dáme kozí sýr, krém a smetanu a našleháme se špetkou soli.

Falafel s tzatziki a pita chlebem

Na falafel

  • 2 malé cibule
  • 300 g suché cizrny (namočíme přes noc)
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce římského kmínu
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1 červená chilli paprička
  • 50 g cizrnová mouka
  • Čerstvý koriandr
  • Hladkolistá petržel
  • Kůra z jednoho citrónu
  • Olej na smažení
  • Pita chleba

Na tzatziki

  • 1 salátová okurka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce extra virgin olivového oleje
  • 200 g farmářský bílý jogurt
  • Máta
  • Kopr

Připrava

Přes noc namočte cizrnu. Propláchněte a osušte. Do mixéru se sekacími noži nejprve vložte cibuli, chilli, česnek a čerstvé bylinky, rozmixujte najemno. Potom vložte zbytek ingrediencí a cizrnu. Opět rozmixujte. Hmota by měla držet pohromadě, pokud ne přidejte cizrnovou mouku. Vytvarujte malé kuličky a usmažte v rozpáleném oleji.

Na tzatziki zbavte okurku semínek, nastrouhejte a nasolte. Z okurky vyždímejte vodu a smíchejte s jogurtem. Přidejte olivový olej, nasekaný česnek, kopr a mátu.

Panna cotta z kozího jogurtu, rebarbora (jogurt z kozího mléka)

Panna cotta

  • 300 g kozího jogurtu
  • 6 lžic cukru
  • 250 ml smetany 31% tuku
  • 2 lžíce agaru
  • Vanilkový lusk

Na ozdobu

  • Rebarbora
  • 5 lžic cukru
  • 1 lžíce agaru
  • Pistácie
  • Jahody

Příprava

Do hrnce nalijte smetanu, přidejte cukr a vanilku. Zahřejte, ale nevařte. Vedle smíchejte agar a vodu a provařte 1 min. Smíchejte s horkou smetanou a přidejte kozí jogurt. Naplňte do připravených sklenic. Nechte v lednici 2-3 hodiny ztuhnout.

Rebarboru pokrájíme a vaříme s cukrem do měkka. Šťávu scedíme a opět přidáme lžíci agaru. Povaříme a nalijeme na ztuhlou panna cottu. Dozdobíme jahodami rebarborou a pistáciemi. 

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji